Recenze: Já, Poutník – Terry Hayes

Brilantní kriminální thriller, kterému se nic nevyrovná! Na první pohled může od četby odrazovat tloušťka knihy, ale doufám, že se nenecháte odradit, protože byste se připravili o neopakovatelný zážitek! 
V téhle práci neplatí, že chybami se člověk učí. K tomu nedostanete šanci. Uděláte jednu chybu a je po vás. 
(str. 79)

Poutník je krycí přezdívka pro muže, který vlastně nikdy neexistoval. Prožil komplikované dětství a pak zmizel... Kráčí po světě sám a hlavně si všemožně kryje záda. Před lety se vypracoval z elitního tajného agenta naModrého jezdce“ velitele „neexistujícího“ vládního oddělení, kde vyšetřoval prosakování informací a zločinů v různých tajných služeb. Jenže se stala chyba, přesněji teroristický útok na „dvojčata“ dne 11. září 2001, a Poutník byl odvolán ze služby. A tady by mohl příběh klidně skončit, což se nestane a Poutník se zpočátku neochotně musí vrátit do služby, aby zachránil svět před neznámou biologickou zbraní v rukou teroristy známého jen pod jménem Saracén.

Co se stane, pokud proti sobě stojí dva geniální muži vycvičeni pro hájení svých hodnot? A kdo je neznámá mrtvá žena v zapadlém motelu? Hrozí světu zničení? A jako roli v tom všem sehraje jeden newyorský detektiv? Vyřeší Poutník všechny neznámé v propletené pavučině zločinu?
...............

Terry Hayes napsal už mnoho úspěšných scénářů, například k filmu Šílený Max 2: Bojovník silnic, Úplné bezvětří, Z pekla, Vertical Limit, nebo třeba Cliffhanger. Zkušeností s propracováním příběhu tedy rozhodně má, a tak jsem byla zvědavá, jak se popral s psaním knihy. 
Vlastně byly dvě možnosti, buď to bude nesmírně zdlouhavé čtení plné prázdných míst, anebo napínavý, dech beroucí zážitek, od kterého se neodtrhnete ani na okamžik. Já, Poutník patří do druhé skupiny a myslím si, že kniha nemá sobě rovného. Fenomenální thriller!

Děj z počátku působí hodně rozčleněně, jako by se tu před vámi vyprávělo několik samostatných příběhu, které spolu vůbec nesouvisí. Ale zdání klame, s každou další přečtenou stránkou se postupně propojují, až na konci do sebe všechno zapadne, tak jak má a velké finále bude stát taky za to.
Vzhledem ke své bývalé práci jsem měl tolik nepřátel, že jsem je raději ani nezkoušel spočítat, a nestál jsem o to, abych jednoho dne ráno sedl do auta, nastartoval a skončil jako hrstka kosmického prachu obíhajícího kolem Měsíce.
(str. 29)
Na propracovanosti děje, je rozhodně patrná autorova zkušenost s psaním scénářů, nejspíše i proto se mu povedlo vykreslit realistický příběh, který se klidně mohl stát i ve skutečnosti. Během čtení si prostě budete pokládat otázku, co na tom může být pravdy, nebo je celý příběh opravdu jen smyšlená fikce? Ale, co když je něco z toho skutečné?
Co všechno řídí vládní organizace? Existují tak tajné skupiny, že vlastně ani neexistují? A hrozí světu hrozba globálních rozměrů? Může kdykoliv a kdekoliv udeřit neznámý terorista a zničit život v západním světě?

Poutník je vypravěčem příběhu, a tak se mnohé informace dozvídáme v předstihu nebo opožděně, a to dělá z knihy neopakovatelný zážitek.
Po ukončení aktivní služby pro americkou vládu odešel na odpočinek. Sepsal knihu, kde zúročil své zkušenost s vyšetřováním mnoha druhů zločinů a vydal ji pod „zapůjčenou“ identitou. Rozhodně nestál o slávu a hlavně si chtěl uchovat anonymitu. Jenže se stalo něco neočekávaného, newyorský detektiv Bradley ho dokázal najít a požádal Poutníka o pomoc s případem... To ovšem ještě ani jeden z nich netušil, že jim to změní dosavadní životy.
„Vy je znáte?“
„V jistém smyslu,“ odpověděl jsem.
„Co jsou zač?“
„Radši se neptejte, Bene.“
(str. 323)
Kdo je tajemný Saracén? Jaká je jeho minulost? Proč tolik nenávidí západní svět? A hlavně je důležité se ptát, čeho všeho je schopen pro svou pomstu? Může jediný muž ohrozit Ameriku? Bude Saracénův útok ještě horší než události dne 11. září 2001? Dokáže ho Poutník zastavit včas?

Kniha v sobě mísí kriminální thriller s konspiracemi a akcí. Příběh i postavy jsou promyšleny do sebemenšího detailu, a tak i přes svou délku si na konci povzdychnete, proč kniha nemá ještě o pár stránek víc. Děj je v závěru končen a všechno se více méně vysvětlí, a to nejen z případu, ale také z Poutníkovi minulosti.

Já, Poutník se nedá s ničím srovnávat, a proto jde o výjimečný zážitek, při kterém často zapomenete dýchat. Tleskám autorovi za jeho práci a snad se třeba dočkáme nějakého dalšího Poutníkova dobrodružství.

Hodnocení: 110 %

Velice děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Já, Poutník (orig. I Am Pilgrim, 2013)
Autor: Terry Hayes
Překlad: Pavel Medek
Vazba: Vázaná s přebalem
Počet stran: 760
Vydal: Knižní klub, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 499

Komentáře