Psí tlamičky nebo Škebličky

Pokud chcete mít více druhů cukroví, tak není nic jednoduššího, než si usnadnit práci a udělat si dva druhy najednou. U nás doma totiž děláme Psí tlamičky (tmavá náplň) a Škebličky (světlá náplň), rozdíl mezi nimi je jen v kakau, které se dává do náplně tlamiček. Jednoduché a určitě se po tom jen zapráší. :-)

Psí tlamičky nebo Škebličky:

Ingredience:
250 g hladké mouky
200 g tuku (Hera)
1 vejce
1/2 prášku do pečiva

Náplň:
100 g mletých ořechů (nebo mandlí)
100 g cukru krystal
1 vejce
(kakao) - pokud chcete dělat tmavou náplň

Postup:
- Do mísy dáme změklou Heru, přidáme hladkou mouku, vejce a půl pytlíčku kypřicího prášku. Ingredience zpracujeme metlou na těsto, nebo rukou, až vznikne hladké těsto. Dáme asi na 20 minut vychladit do ledničky.

- Připravíme si náplň tak, že si vytvoříme světlou smícháním mletých ořechů, cukru a vejce a postupně ji nandáme na polovinu koleček (viz. příští bod), pak do náplně přimícháme trochu kakaa a pro zředění, můžete podle potřeby přidat 1 - 2 lžíce mléka. Všechno pak pořádně promíchejte a pokračujte v plnění zbylých koleček.

- Z vychlazeného těsta vyválíme na pomoučeném valu plát o tloušťce asi 3-5 milimetrů, vykrájíme si kolečka, na které lžičkou dáváme doprostřed náplň (okraje nechte volné). Na polovinu těsta použijeme světlou náplň a druhou tmavou náplň. Kolečka s náplní přehneme na polovinu a kraje vidličkou zavřeme k sobě.


- Tlamičky i škebličky nandáme na plech a dáme do vyhřáté trouby, pečeme asi na 170´C přibližně 15 minut. Těsto trochu zezlátne.

- Upečené cukroví necháme trochu vychladnout a uložíme do krabice vyložené ubrousky, do Vánoc změknou.

Poznámky:
- Tlamičky i škebličky můžete obalovat v moučkovém cukru (v mističce smícháme moučkový cukr s vanilkovým cukrem), ale to mi neděláme.

- Už několik let používám pomůcku, kterou vykrájím kolečka a tlamičky tím také zavírám. Občas se sice otevřou, ale to vůbec nevadí.

- Pokud chcete dělat jen jeden druh, tak si udělejte jen polovinu množství těsta.

- Pokud něco nechápete (nevím, jak přesně to vysvětluji), tak se klidně ptejte na detaily. 

Komentáře