Perníčky

Vynikající perníčky, které jsou hned měkké, takže nepotřebují vůbec uležet! Proto si je klidně můžete upéct až teď a na Vánoce mít perníčky pro radost.


Perníčky

250 g hladké mouky
90 g cukru krystal
60 g másla
60 g medu
1-2 vejce
1 lžička jedné sody
1 lžička mleté skořice
4-5 hřebíčků (roztlouct v hmoždíři)

1 – 2 vejce na potření

Postup:
- Do mísy nandáme hladkou mouku, cukr krystal, změklé máslo, med, vejce, jedlou sodu, mletou skořici a v hmoždíři roztlučený hřebíček. Suroviny zpracujeme do těsta – bude takové mazlavé. Pak jej dáme asi na 1 – 2 hodiny ztuhnout do lednice.

- Na pomoučeném válu vyválíme ztuhlé těsto asi na tloušťku 0,5 cm. Pomocí vykrajovátek různých tvarů – hvězda, stromeček, zvonek, prasátko, kapr, sněhulák... – vykrájíme z těsta perníčky a ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme vejcem a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme na 170´C asi 10 minut, nebo prostě do zlatova.

- Hotové perníčky se mohou okamžitě (po vychladnutí) jíst! Můžete je nechat, tak jak jsou nebo je ozdobit rozpuštěnou čokoládou či citrónovou polevou (moučkový cukr smíchaný s citronovou šťávou) pomocí zdobítka (nebo igelitový sáček s malou dírkou).

Poznámky:
- Med do těsta nesmí být zcukernatěný! Případně si med rozpuste tak, že do hrnce na dno dáte utěrku a na ní až sklenici s medem, přilijete vodu (stačí jen do poloviny sklenice) a na mírném plamenu pozvolna rozpuste (chvíli to trvá).

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.