Perníčky
Vynikající
perníčky, které jsou hned měkké, takže nepotřebují vůbec uležet! Proto si je
klidně můžete upéct až teď a na Vánoce mít perníčky pro radost.
Perníčky
250 g hladké mouky
90 g cukru krystal
60 g másla
60 g medu
1-2 vejce
1 lžička jedné
sody
1 lžička mleté
skořice
4-5 hřebíčků
(roztlouct v hmoždíři)
1 – 2 vejce na potření
Postup:
- Do mísy nandáme
hladkou mouku, cukr krystal, změklé máslo, med, vejce, jedlou sodu, mletou
skořici a v hmoždíři roztlučený hřebíček. Suroviny zpracujeme do těsta –
bude takové mazlavé. Pak jej dáme asi na 1 – 2 hodiny ztuhnout do lednice.
- Na pomoučeném
válu vyválíme ztuhlé těsto asi na tloušťku 0,5 cm. Pomocí vykrajovátek různých
tvarů – hvězda, stromeček, zvonek, prasátko, kapr, sněhulák... – vykrájíme
z těsta perníčky a ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme
vejcem a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme na 170´C asi 10 minut, nebo prostě do
zlatova.
- Hotové perníčky
se mohou okamžitě (po vychladnutí) jíst! Můžete je nechat, tak jak jsou nebo je
ozdobit rozpuštěnou čokoládou či citrónovou polevou (moučkový cukr smíchaný
s citronovou šťávou) pomocí zdobítka (nebo igelitový sáček s malou
dírkou).
Poznámky:
- Med do těsta
nesmí být zcukernatěný! Případně si med rozpuste tak, že do hrnce na dno dáte
utěrku a na ní až sklenici s medem, přilijete vodu (stačí jen do poloviny
sklenice) a na mírném plamenu pozvolna rozpuste (chvíli to trvá).
Krása. My perníčky nepečme, ale někdy bych to chtěla zkusit. :)
OdpovědětVymazat