Recenze: Následujte své srdce - Andrew Matthews

Hledáte tajemství života? Nebo vás zajímá, proč zrovna vám se nic nedaří? Toužíte objevit své JÁ a být zdravě sebevědomí a úspěšní? Tak se nebojte a „Následujte své srdce“.

Autor v deseti kapitolách rozebírá mnoho faktorů života, například to, proč lidé potřebují katastrofy. Zní to divně, ale ono to tak opravdu je. Kdy se člověk konečně poučí a začne se sebou něco dělat? Až když se mu něco přihodí, předtím byl naprosto hluchý i slepý. Jen je potřeba své chyby pochopit, a ne je neustále opakovat.
Pokud se přinutíte dělat věci, které nesnášíte, můžete pak strávit zbytek života tím, že budete dělat to, co vás baví.
(str. 33)
Rozhodli jste se pro změnu, ať už čehokoliv? Důležité je pro to něco udělat, vědět proč se snažíte a setrvat ve svém činění, i když z počátku není vidět žádný výsledek, mít disciplínu a přizpůsobit se všemu novému. Svět se mění a je důležité zůstat v obraze, jen tak budete připraveni na budoucí události.

Je váš život špatný a vy čekáte, až se změní k lepšímu? Tak to se nikdy nezlepší. Raději vemte rozum do hrsti a změňte ho sami. Žít šťastně a trochu se rozmazlovat je mnohem lepší, než čekat na to, až se to změní. Žijte dnes a nikoliv až zítra, nebo až budete úspěšní, to byste se také nemuseli žít nikdy.
Myslet pozitivně je základ pro lepší život! Pesimisti si dávají nereálné cíle, které nemohou splnit, aby pak mohli říkat, že na to nemají, zalézt opět do své ulity a už nevystrčí nos. Za to optimisté se soustřeďují n proveditelné cíle, které splní a mohou si stanovit nové, jenž znovu splní. Jsou šťastní, cítí se sebevědoměji a daří se jim lépe.
Představte si, že sedíte v Boeingu 747 někde nad Evropou a najednou odpadne motor. Jak byste chtěli, aby zareagoval pilot? Ocenili byste, kdyby pilot řekl: „Zůstaňte v klidu a připoutejte se! Bude se to houpat, ale my to zvládneme a bezpečně se dostaneme domů.“
Nebo byste dali přednost kapitánovi, který bude zmateně pobíhat uličkou a řvát: „Všichni tady zemřeme! Všichni tady zahyneme!“ Který u těchto dvou vás dostane bezpečně na zem?
(str. 63)
Autor nám na vlastním příběhu a na praktických příkladech ukazuje, že každá píle, vše co do života vložíte, se vám vrátí. Takže pozor na negativní vklady. Usmívejte se a mějte svůj život rádi. Není dokonalý, ale to nebude nikdy. Neodkládejte věci na zítřek, když s nimi můžete začít už dnes. A hlavně jděte za svými sny.
Chcete malovat? Tak se to neučte a dělejte to ve volných chvílích! Chcete lepší práci? Tak ji začněte hledat! Chcete žít šťastněji? Tak změňte svůj přístup k současnému životu! Zjistíte, že nic není tak špatné, jak se na první pohled může zdát.

Já osobně tento typ literatury obvykle příliš nevyhledávám, ale během čtení „Následujte své srdce“ jsem se bavila a autor si získal plně mou pozornost. Dokonce uvažuji, že bych jeho radami pokusila řídit a změnila svůj pohled na svět.
Tato kniha je plná rad a inspirace, jak změnit svůj život. Nejde ovšem jen o další knihu, ve které se dočtete moudra života, bez kterých nelze žít. Autor to pojal s humorem, nadsázkou, a to i za cenu, že si udělá lekraci sám ze sebe. A takový je život, proč se tedy nevzít ponaučení a žít šťastněji.
„Nestěžujte si, že vám svět něco dluží. Nedluží vám vůbec nic. Byl tady ještě před vámi.“
- Mark Twain -
(str. 71)
Texty jsou doplněny o autorovi karikaturní ilustrace, každá část kapitoly je vždy shrnuta „V oříšku“ a ještě přidal i citáty a výroky slavných lidí.

Skvělá kniha, která neslibuje, že vám pomůže, ale prostě to udělá, přesto ta změna je na vás samotných. Žijte šťastněji a hlavně následujte své srdce.

Hodnocení: 90 %
Velmi děkuji Baroque Partners za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:
Název: Následujte své srdce (orig. Follow Your Heart, 1997)
Autor: Andrew Matthews
Překlad: Kateřina Zajícová
Ilustrace: Andrew Matthews
Vazba: Měkká
Počet stran: 144
Vydal: Můj úspěch.cz, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 268 Kč

Komentáře

  1. Je zajímavé, že ve většině podobných knih je napsáno úplně to stejné poselství akorát jinak a 99% lidí stejně nepochopí, že jediné co musí změnit je sama sebe. A tak tito lidé než aby si začali plnit své sny, budou i nadále čekat na to, až bude lepší počasí, až vystudují školu, až budou mít víc peněz, až si postaví dům, až jim vyrostou děti, až zhubnout pět deset kilo, až půjdou do důchodu, až nakonec zemřou aniž by se o cokoli pokusili...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem jedna z nich, prostě nevím jak na to. Věčně nestíhám, jsem pěknej pesimista a stresař, i když to maskuju. Tak třeba tahle kniha to prolomí :-)

      Vymazat
    2. Jani, já s tím taky bojuju, nejsem nějaký guru ani superžena :D. Ale pohybuju se ve zdravotnictví a to mě dost uzemňuje, protože když například vyšetřuješ mladou 35 letou paní, která má doma dvě malé krásné děti a ty víš, že do roka zemře, tak bych si pak nejraději nakopala svůj vlastní zadek, když vím, na jaké věci si stěžuju já a že se mi nechce udělat to a tamto atd...

      Vymazat
    3. Ano, to chápu, samozřejmě máš pravdu. Já sama nevím, proč se tak plácám a nechci s tím nikoho obtěžovat. Nicméně jsem díky tvému komentáři alespoň objevila nový knižní blog (Tvůj), hurá!

      Vymazat
    4. Určitě nikoho neobtěžuješ (plácáme se všichni), ale spamujeme tady Zdeňce blog :D

      Vymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.