Recenze: Dopisy Děda Mráze - John R. R. Tolkien

Autor Hobita a Pána Prstenu psal svým dětem, když byly malé, dopisy jako „Děda Mráz“ (jelikož je to v Anglii tak spíše jako Santa Claus). Každý rok dostávaly odpovědi na své dopisy se seznamem dárků. K vydání je připravila autorova snacha Baillie Tolkien.
Na Severním pólu žije „Father Christmas“ s Ledním medvědem, který mu každý rok vypomáhá. Obvykle je ovšem více ke škodě, než k užitku. Jednou spadne s dárky ze schodů a rozmačká je, jindy probourá střechu domu, takže se musejí stěhovat, nebo vytopí dům či vyplýtvá polární záři... 
Autor postupně přidal dva synovce Ledního medvěda Paksu a Valko-tukka, sněžné elfy, trpaslíky a zákeřné skřety...
.......

John R. R. Tolkien psal tyto vánoční dopisy od roku 1920 pro děti Johna, Michaela, Christophera a Priscilly. Po celé jejich dětství každý rok našli dopis od „Father Christmas“ pod stromečkem, který jim vždy popisovat přípravy na Vánoce a nové události na Severním pólu.

Dostávat dopisy je krásná věc, ale najít dopis od „Dědy Mráze“ je ještě lepší. Závidím těm dětem a obdivuji mistra Tolkiena za nápady i krásné pohádkové příběhy psané formou dopisů, doplněné o spoustu kreseb, známek i zajímavého písma. Báječný nápad.

Příběhy jsou jednoduché, z počátku je v nic pouze „Father Christmas“ a Lední medvěd, ale postupně přibyli sněžní elfové, aby před Vánocemi pomáhali s dárky a později, aby bojovali se zákeřnými střety, na to „Father Christmas“ povolal i trpaslíky.
Skřeti jsou tu maličcí, autor je přirovnává ke krysám. Kradou věci a rádi škodí, kde se dá. Vlastně bych je přirovnala k šotkům, jen jsou zákeřnější a nebezpečnější.
Severní pól ZČERNAL, všechny hvězdy vypadaly ze svých míst, Měsíc se rozbil na čtyři kusy a člověk z Měsíce mi řachnul na zahradu. Spořádal půlku mých vánočních čokolád, než prohlásil, že už je mu líp, a vylezl zpátky nahoru spravit Měsíc a uklidit hvězdy. Pak jsem zjistil, že se mi utrhli sobi. Běhali po celém okolí, zamotávali otěže a provazy a trousili dárky...
(z dopisu z roku 1926)
Kniha se čte velmi snadno, takže si ji mohou přečíst i děti, ty jistě ocení úžasné ilustrace. Zároveň dokáže i poučit, autor zde chytře zdůvodňuje, proč děti nedostanou všechny dárky, o které si napsaly. Obvykle se totiž na Severním pólu stala nějaká katastrofa.

Dopisy Děda Mráze potěší všechny děti, hodí se k prohlížení, čtení i předčítání. A dospělí ji mohou mít jako možnost zavzpomínat si na dětství, kdy ještě věřili na „Ježíška“...

Hodnocení: 100 %

Název: Dopisy Děda Mráze (orig. The Father Christmas Letters, 1993)
Autor: John Ronald Reuel Tolkien
Překlad: Stanislava Pošustová
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 48
Vydal: Mladá fronta, 1995 (1. vydání)

Komentáře

  1. To vypadá opravdu krásně, miluju knihy o Vánocích, díky za rozšíření mojí sbírky! Tolkien musel být super tatínek, když si pro děti takhle vymýšlel :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.