Kynuté bochánky plněné červenou řepou
Kynuté těsto mám hodně ráda a nejčastěji z něho dělám různé bochánky a houstičky.
Je to jednoduché a připravím tak skvělou svačinu. Pravidelnost
nehledejte, každý kousek je originál. :-)
84
g droždí
300
ml vody (nebo mléka)
1/2
lžíce cukru krystal
1
vejce
400
- 450 g hladké mouky
1/2
lžíce soli
majoránku
červenou
řepu
hladkou
mouku na val
olej
na vymazání plechu
vodu
na potření
sůl
na posolení
- Červenou řepu
může použít buď čerstvou, nebo nakládanou. Pokud vezmete nakládanou ve sklenici
(ať už kupovanou nebo domácí), tak ji nasypte do cedníku a nechte pořádně
okapat. Pokud máte čerstvou řepu, tak si ji oloupeme a nastrouháme na hrubo na
struhadle, dáme do hrnce s trochou vodou, osolíme a necháme uvařit do měkka.
Pak scedíme a necháme okapat.
- Do mísy
nadrobíme droždí, nalijeme vlažnou vodou (nebo vlažné mléko) a posypeme trochou
cukru. Necháme vzejít kvásek (asi 10 - 15 minut).
- Do kvásku přidáme
vejce, hladkou mouku a sůl, těsto zpracujeme do hladké a vláčné podoby. Necháme
vykynout asi 15 minut.
- Pomoučíme val
hladkou moukou, a z těsta vytváříme placičky o průměru 8 - 10 cm, doprostřed
placky dáme kopeček červené řepy a zabalíme, aby vznikl bochánek. Uzavřenou
stranou položíme na vymazaný (olejem) plech.
- Bochánky
nepokládejte těsně vedle sebe, ale nechte mezi nimi trochu místa. Po naplnění
plechu necháme bochánky asi 5 minut okynout. Pak potřeme vodou a navrch
osolíme.
- Plech dáme do
předehřáté trouby a pečeme na 170´C asi 30 minut, bochánky vyndáme až svrchu
zezlátnou.
Poznámka:
- Bochánky lze
naplnit čímkoliv, například uzeným masem, špenátem nebo jen strouhaným salámem.
- Můžete posypat
třeba kmínem nebo nějakými semínky, záleží, na co máte chuť.
Zajímavý recept, vypadají skvěle :)
OdpovědětVymazatAsi je někdy zkusím..
Nela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky