Recenze: Nabídka, která se neodmítá... - Martin Sládek

Čtyři příběhy z postapokalyptického světa, které jsou drsné stejně jako jejich hrdinové. Jak se zachovají lidé v tomto nelítostném světě, když se jim naskytne „Nabídka, která se neodmítá...“?


Bod zlomu
Svět je po jaderné válce, ale lidé zůstali povahově stejní, teroristé jsou fanatici a vládě se nedá věřit. A do toho přichází voják Raymonde, který chce chytit Encadre, vůdce teroristické skupiny FSA. Nebojí se použít násilí a hlavně svých moderních hračiček, které má implantované v těle. Jenže pak se všechno zkomplikuje a jeho život se převrátí na ruby.
Kdo se ho pokouší zlikvidovat? A o co ve skutečnosti FSA jde? Co vláda skrývá? A existuje možnost, jak svět zachránit?

Nabídka, která se neodmítá...
Žoldák Reinhard je najat, aby c mrtvé zóně našel bunkr z dob před jadernou válkou. Sestaví tým a vydá se na cestu, ovšem tuhle výpravu provází potíže od počátku. Objeví se další skupina vojáků, monstra a hlavně zrada. Na závěr zbyde jen pomsta...

Perný den
V kasinu se objeví Reinhard, jako nový šéf ochranky, ale už od začátku si s personálem nepadne příliš do oka. Skutečně hledá jen dobře placenou práci, nebo v tom je něco více? Nehraje se tu vabank o vzácný a hodně drahý bílý prášek?

Slib
Je potřeba zastavit výrobu Jetu, smrtící drogy a zabít hlavy kartelu. A koho jiného by měli na špinavou práci najmout, než Reinharda, kteréhoJet připravil o rodinu? Tenhle zabiják rozhodně netroškaří, proto se máte na co těšit...
..........

Kniha je prvotina Martina Sládka, nehraje si nic velkolepého, přesto (i právě proto) stojí za pozornost fanoušků postapokalyptických  světů, akčních přestřelek a drsných hrdinů, které je lepší neštvat, pokud tedy netoužíte sbírat své zuby (a možná i střeva) z podlahy.
Tohle děj plně vystihuje a rozhodně není nic pro citlivé duše toužící po romantice. Tomu by se nejspíš zasmál jak Reinhard, tak i Raymonde, a ještě by těmto naivkám ukázali, jak to chodí ve skutečném světě.
„Dobrý večer,“ pozdravil jsem zdvořile.
„Jsou tři ráno, ty vole! Chceš do dršky?“ zatřepal výhružně otlučenou zbraní.
„Ne, děkuji,“ usadil jsem ho krátkým hákem na spodní žebra...
(str. 68-69) - Bod zlomu
První novelou provází čtenáře voják Raymonde, který prošel tolika vylepšeními, že člověka připomíná již jen vzdáleně, za to však má palné zbraně či další kyber vychytávky vždy po ruce, tedy pokud mu někdo nesebere helmu. A jestli je někdo takový blázen, aby Reymonda podrazil a zabil mu parťačku, tak si jeho cestu pomsty zaslouží.
Ve druhé novele a dalších dvou povídkách je hlavní postavou žoldák Reinhard, který sice nemá mechanická vylepšení jako Raymonde, ale stejně za sebou s chutí nechává haldy mrtvých nepřátel a pomstu si dokáže vychutnat přímo labužnicky.

Děj je svižný, místy možná až příliš, alespoň na akční přestřelky plných kulek a těl nemusíme čekat příliš dlouho, takže pokud máte v oblibě tvrdá chlapiska bojující za pomstu nebo za peníze, tak jste na správném místě.
Skvělý den na smrt. Samozřejmě na tu cizí, doplnil cynik v mé lebce, vytržený ze zimního spánku.
(str. 313) - Slib
Ačkoliv jsou příběhy zasazeny do světa po jaderné válce, kdy na vás mohou vyskočit zmutované obludy a výlety do mrtvých zón se nedoporučují (pokud nemáte sebevražedné sklony), tak se lidé příliš nezměnili. Zda jste doufali, že by se lidstvo snad mohlo poučit, tak jste naivní blázni. Člověk je tvor zákeřný a často i nedůvěryhodný.
Proto se tady setkáme s bojem proti drogovým kartelům, zkorumpovanými politiky i policií, žoldáky, kteří za prachy udělají cokoliv a nakonec i s fanatiky, jenž jsou horší než geneticky zmutovaná příšera.

Mě osobně nejvíce oslovil hned první příběh s názvem „Bod zlomu“, který měl zajímavý děj a závěr byl famózní, překvapil a nechal čtenáři spoustu místa na přemýšlení, jak by mohl příběh pokračovat.

Za to druhý příběh, podle něhož nese název celá kniha, tedy „Nabídka, která se neodmítá...“, mě docela zklamal, protože jen kopírovat spoustu akčních a sci-fi filmů či knih. Prostě se nevyplácí přijmout průzkum bunkru v nehostinné krajině, jelikož se můžete vsadit, že na vás vyskočí příšera, zombie nebo emzák a z výpravy téměř nikdo nepřežije. No, a ten přeživší má samozřejmě náladu pod psa a touží jen po krvi svého zrádného zaměstnavatele.
„Vidím, že mnohonásobná vražda tvé dedukční schopnosti neovlivnila, ty svině. Nechal jsi nás tam pochcípat jako krysy!“
(str. 249) - Nabídka, která se neodmítá
Velkým kladem knihy bylo, že jsou všechny příběhy napsané čtivě a svižně, proto si četbu užijete, i když předvídáte každý krok postav, které jsou jednoduché, stejně jako dějové linie. Všechno rychle odsýpá, přestřelky doplňují hlášky, mrtvoly, a dojde i na sex. Co více si od odychovky přát?

Nabídka, která se neodmítá... je zdařilou prvotinou českého autora, jehož příběhy mě zaujaly a dalším se bránit nebudu. Pokud máte rádi sci-fi, které si nebere servírky s ničím, tak to pro vás bude tahle kniha to prvé.

Hodnocení: 3,5/5

Velmi děkuji nakladatelství Klub Julese Vernea- Poutník za poskytnutí výtisku k recenzi.



Název: Nabídka, která se neodmítá...
Autor:
Martin Sládek
Vazba: Měkká
Počet stran: 328
Vydal: Klub Julese Vernea, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 260 Kč

Komentáře

  1. Tak tahle kniha vypadá velice zajímavě, určitě si jí pořídím.
    David

    OdpovědětVymazat
  2. jedna z nejlepsich knih, jake jsem kdy cetla. a uplne nejlepsi s danou tematikou :) jednoznacne doporucuji
    a.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.