Recenze: Mráz - James Hayman

Další případ detektiva Michaela McCaba, který ho přivede na stopu bestiálního vraha, který využívá „Mráz“.


Na molu je objeveno tělo mladé a atraktivní právničky Elaine Goffové, kterou někdo zavraždil nožem a její mrtvolu nacpal do kufru její auta. Policie má ztíženou práci tuhým mrazem, který způsobil, že oběť je promrzlá na kost a potrvá několik dní, než s ní bude moci patolog cokoliv dělat. Detektiv Michael McCabe se hned pouští do vyšetřování a během pátrání v životě Goffové odhaluje, že podezřelých je více, než předpokládal. A když se objeví svědkyně, schizofrenička Abby, tak detektiv jásá, jenže dívka uteče a její popis pachatele nebyl zrovna důvěryhodný. McCabe musí Abby co nejdříve najít, protože má tušení, že ji hledá i vrah, který se potřebuje zbavit svědkyně.

Co Abby viděla, že jí to přimělo k útěku? Dokáže vraha identifikovat? Najde detektiv McCabe mezi podezřelými skutečného vraha nebo se chytí do nastražené pasti?
..........

Druhý díl série thrillerů s detektivem McCabem odehrávající se v Portlandu, je stejně překvapivý jako předchozí Řez, kde jsme se s tímto detektivem seznámili. Rozhodně se můžete těšit na velice nečekaný konec, který téměř vyrazí dech, protože vrahem je opravdu nečekaná osoba.

Detektiv Michael McCabe je sympatická postava hlavně proto, že je čtenáři blízký. Sice řeší vraždu, ale zároveň se potýká se vztahovou krizí s Kyrou. On by si ji chtěl vzít, ona však nechce. Jeho bývalá manželka si najednou touží hrát na skvělou matku, přesto že kvůli bohatému milenci opustila jak McCaba, tak i jejich dceru Casey. Je tedy s podivem, že tento detektiv ještě nepropadl alkoholismu, ale nějakým zázrakem se drží.
A do toho před ním leží mrtvá právnička a zástup možných podezřelých. Zvládne vše vyřešit, nebo ho osobní krize ovlivní v úsudku?

Je škoda, že nemáme možnost (až na několik výjimek) nahlédnout do myšlenek a úmyslů vraha. On tu vlastně ani neměl skoro žádné místo, protože se na něj přijde až v závěru, a to pak pochopíte, že jeho postava měla mnohem větší roli, než jí bylo přikládáno, ale o tom jste neměli ani tušení.
Tyto hrátky se autorovi povedly na výbornou, jelikož všechny skoro až do posledních stránek tahal za nos a vrah mohl tiše kout svoje pikle. Bylo tu několik možných kandidátů na post vraha a chvílemi se již zdálo, že je to on, ale nebyl. Nejistota udržovala napětí během rozvláčnějších částí knihy.

Děj se z počátku vlekl, až za polovinou se konečně rozběhl, jenže nabral takové obrátky, že než se čtenář rozkouká, detektiv McCabe vše vyřešil a vrah dostal, co si zasloužil. Odehrálo se tu i malé drama, kde byl ohrožen svědek i policisté, ale nikoho ani nenapadlo, že by to skončilo špatně.
Přesto nemohu tvrdit, že by byl děj předvídatelný, protože se tu neustále objevovaly další stopy, které vedly pokaždé někam jinam. Proto se daří upoutat pozornost čtenářstva, které se tak nenudí, jen musí místy počkat, až se děj posune o kousek dál.

Bylo zajímavé nahlédnout do duše člověka trpícího schizofrenií. Abby byla příjemná dívka, jenže trpěla halucinacemi, které jí ztěžovaly život. Lidé prostě nechtějí mít na blízku „cvoka“, proto byla dosti osamělá a hlasy v hlavě jí ubíjely. K tomu jí honil vrah, protože ho spatřila při činu, problém pro policii byl ten, že jej Abby popsala jako příšeru s hořící hlavou. Není tedy divu, že jí zpočátku nevěřili, dokonce bylo možné, že vrahem je ona sama. Skvělá prohlídka nemocné mysli.

Mráz je napínavý detektivní thriller, který není příliš brutální, proto nikoho nešokuje a může ho tak číst kdokoliv. Jde o zajímavé počtení, které je však místy zdlouhavé. Děj je vcelku jednoduchý a celkově mě příliš nenadchl. Pokud však hledáte lehčí čtivo k odpočinku, a máte rádi napětí, tak Mráz bude to pravé.

Hodnocení: 3/5

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Mráz (orig. The Child Of Nigth, 2010)
Autor:
James Hayman
Překlad: Irmgard Kolínská
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 320
Vydal: Fragment, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 299

Komentáře

  1. Skvěle napsaná recenze, rozhodně do téhle knihy půjdu. :-)
    David

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.