Recenze: Smrtelný hřích - Lisa Jackson

Je možné, aby neuzavřená minulost obživla ve zdech starého sanatoria? Kdo vraždí a proč?

Abby Chastainová byla v dětství svědkem strašného okamžiku, když její matka vyskočila z okna sanatoria pro duševně choré, kde se léčila z paranoii, že jí někdo pronásleduje. Co když to však byla pravda?
Ani po dvaceti letech se s tím Abby nevyrovnala a nyní byl zvražděn její exmanžel ještě s jednou dívkou. Detektiv Montoya ji zprvu podezřívá, jenže Abby někdo sleduje a obětí vražd přibývá. Jediné pojítko je uzavřené sanatorium pro duševně choré...

Co se skrývá ve zdech sanatoria? Jak zemřela matka Abby? Byla to skutečně sebevražda, nebo šlo o vraždu? A co Abby spatřila osudný den? Jak si vrah své oběti vybírá? Dokáže detektiv Montoya případ vyřešit, nebo se Abby stane další obětí pomateného vraha?
..........

Lisa Jackson je velice znává a čtená autorka propracovaných thrillerů s psychologicko-kriminální zápletkou, která se výborně promyšlená a často přináší náhled do hlubin duše jak šíleného vraha, tak i jeho oběti. Můžeme spatřit i okamžik vraždy, kdy oběť prohlédne vrahovu masku, ale už je pozdě, aby se zachránila, a tak s děsem umírá.
Prozatím mě od této spisovatelky nejvíce oslovil Hrobař, kde vrah pohřbíval oběti zaživa a poslouchal jejich poslední okamžiky před smrtí. Smrtelný hřích je však ještě o trochu lepší a chvílemi mi doslova vyrážel dech, kniha je fenomenální.

Jednotlivé postavy jsou výborně propracované, jak už jejich charakter, tak i emoce a myšlenky, kterých tu není málo, proto působí silně realisticky. Ovšem jen několik postav je pro příběh opravdu důležitých, ostatní jsou spíše jen do počtu, což je škoda, kdyby byly více zapřáhnuty do děje, tak by mohly víc překvapit.

Hlavní postavou je Abby Chastainová, která v dětství zažila děsivý okamžik, jenž vytěsnila z paměti, přesto se jí smrt matky stále opakuje ve snech. Byla to sebevražda, vražda nebo nehoda? Ani po dvaceti letech se s tím nedokázala vyrovnat, ale nyní přišel čas, aby se minulost vrátila, aby zjistila pravdu. Chce ji však opravdu slyšet?
Detektiv Montoya je tvrdý policajt, který si s podezřelými příliš nepáře. Proč však s Abby zachází jako v rukavičkách? Je vůbec podezřelá z vraždy svého exmanžela? A proč ho tolik přitahuje?

A pak celou knihou prochází vrah, jehož myšlenky prokládají děj, který vybírá své oběti podle určitého vzorce, ten však policii dlouho uniká. Jde snad o minulost, která se přihodila před dvaceti lety? Stal se v sanatoriu hřích, který je potřeba pomstít?

Děj je plný napětí, při kterém často čtenáři běhá mráz po zádech, a určité scény jsou vážně děsivé. Vraždy působí brutálně až chladně, proto kniha rozhodně není pro citlivé duše, ty by si nejspíše nedokázali užít tak, jako milovník tvrdých thrillerů.

Kniha je napsána čtivě a zajímavě, protože jde o kombinaci napětí, akce, psychologie postav, vtipu i mezilidských vztahů, proto také vše působí velmi skutečně a čtenáře příběh během okamžiku pohltí tak, že se od něho nebude chtít odtrhnout.

Mně se Smrtelný hřích velice líbil, nejenže splnil má očekávání, on je daleko přesáhl, proto se už nemůžu dočkat, až se pustím do další knihy od této autorky, která nese název Novicka. jistě půjde o zajímavý čtenářský zážitek, stejně jako u této knihy.

Kniha Smrtelný hřích je psychologický thriller, plný napětí, brutálních scén, vražd a akce. Neustále se v něm něco děje, proto se u něho nudit rozhodně nebudete. Úžasná kniha, která dostane každého.

Hodnocení: 5/5

Název: Smrtelný hřích (orig. Shiver, 2007)
Autor:
Lisa Jackson
Překlad: Jakub Volný
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 464
Vydal: Domino, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.