Recenze: Šmírák - Charlotte Linková

Čeho všeho je schopen člověk, který až chorobně pozoruje své okolí? Začne zabíjet, nebo snad pomůže zachránit život? Je možné, aby „Šmírák“ překvapil?


Někdo brutálně zvraždil dvě staré ženy, které žily v izolaci samoty a s nikým se nestýkaly. Na první pohled mezi nimi neexistuje spojitost, jenže pak je zabit muž a policie se domnívá, že šlo o stejného vraha, ale obětí měla být jeho manželka Gillian. Hlavním podezřelým se stává podivínský Samson Segal, jenž až příliš často chodil kolem jejich domu. On však pozoroval dokonalý život Gillian, která měla šťastné manželství a malou dceru Becky, ale to byl jen Samsonův přelud. Gillian si s pubertální Becky nerozumí a dokonce si našla i milence, bývalého policistu Johna Burtona. Když si Samson uvědomí v jakém maléru lítá, tak prostě uteče, to ovšem policii jen utvrdí v přesvědčení, že je vinen...

Je Samson neškodný šmírák, nebo brutální vrah? Jak se do případu zaplete bývalý policista John Burton? Usmíří se Gillian s dcerou, nebo bude zavražděna? Jaký motiv má vrah ke svým činům? A ak s tím vším souvisí spolek osamělých žen?
..........

Charlotte Linková je úspěšná německá spisovatelka, knihy jí vycházejí v 17 zemích a řada z nich se dočkala zfilmování. Rozhodně má talent k vytvoření zajímavého příběhu, jenž vás pohltí, a vy budete s napětím očekávat, až vrah ukáže svou pravou podobu.

Od samého počátku je nám předsouván Samson Segal jako hlavní, a vlastně i jediný podezřelý, což je až příliš jednoznačné, proto je jasné, že je tu někde skutečný vrh, jenž číhá na svou další oběť. Jaký motiv ho vede k tak brutálním vraždám?
Později se na scéně objevuje několik dalších podezřelých, ale u všech něco nehraje. Pravý vrah je skryt geniálně, takže by ho nikdo nepodezříval až do chvíle, kdy své další oběti nacpe kostkovanou utěrku do chřtánu.

Zvláštností knihy je to, že adeptů na hlavní postavu je hned několik a každý z nich má svůj prostor, kde mohou ukázat, co v nich dříme...
Samson je podivín bez práce, který žije s bratrem a jeho nesnesitelně slídivou manželkou, jenž by ráda vlastnila a ovládala všechny okolo sebe. Proto není divu, že zpanikaří, když ho udá jako vraha souseda, kterého (stejně jako své okolí) velmi často pozoroval. On je přitom jen osamělý a hlavně zcela neškodný. Nebo snad ne?
Gillian ztratila manžela, jenž byl s největší pravděpodobností zavražděn místo ní. Její dcera Becky je v pubertě, takže si vůbec nerozumí a k tomu si našla milence. Její jedinou oporou je kamarádka Tara, která jí vždy vyslechne a dobře poradí. Kdo by jí chtěl zabít?
John nyní pracuje jako trenér, ale dřív byl policista, jenže se s někým zapletl a byl nucen odejít. Od té doby ho jistí policisté berou jako zlosyna. On však má pořád smysl pro spravedlnost a nehodlá riskovat, že se policie zaměří na Samsona a pravý vrh unikne, proto se do případu vloží sám. Jak bude úspěšný? Dokáže zjistit více než policie?

Děj je propracovaný do podrobností, proto působí velmi skutečně a jednotlivé postavy si získají vaši pozornost. Neříkám, že je budete milovat, ale některým určitě zafandíte. Jen si dejte pozor, aby vás nezavalil kostlivec ve skříni vaší oblíbené postavy, protože tady má každý nějaké tajemství, které před světem skrývá.
Někdo má pletky se stážistkou, další rád pozoruje okolí a píše si o tom do deníčku, pak tu někdo má milence, nebo další bije svou manželku. Prostě běžné trable, které se během okamžiku mohou stát nebezpečnými pro všechny kolem.

Kniha vyšla v edici světový bestseller, ale mě osobně nenadchla tak, jak jsem si představovala, přesto šlo o velmi vydařený thriller s napínavou atmosférou a téměř geniálním závěrem, kde se teprve ukáže, čeho je kdo schopen a nemyslím tím, jen vraha. Akorát až se konečně vyjeví i motiv, zjistíte, že je trochu otřepaný a z tohoto důvodu už vraždilo mnoho lidí. Pomsta je prostě sladká, a vůbec nevadí, že se mstíte někomu, kdo s tím nemá nic společného, nebo o tom alespoň neví. Čekala jsem sice více, ale rozhodně nejsem zklamaná.
Z počátku se vše zdálo až příliš jasné, ale postupně se zápletka komplikuje s přibývajícím počtem postav i udušených těl. V závěru už jede napětí na plné obrátky, jen chvílemi se mi děj zdál trochu natahovanější, ale to je jen další malá vada na kráse, jenž si v zápalu čtení ani nemusíte povšimnout.

Šmírák je ideální čtení pro příznivce detektivek i thrillerů, kteří ocení propracovaný děj knihy i zajímavý způsob provedení vražd. Kdo je vrahem, na to si musíte počkat až do konce, tedy pokud v sobě nemáte detektivní schopnosti a neobjevíte ho mnohem dříve.


Pro osamělé ženy jedna rada na závěr:
Pokud nechcete, aby po zavraždění vaše tělo týdny hnilo a rozkládalo se u vás v bytě, tak se raději honem začněte více stýkat s někým, kdo by vás začal postrádat.
„Připadá mi strašné, že tam ležela deset dní! Člověk je tak dlouho mrtvý, a nikdo si toho nevšimne! Co se to s naší společností stalo?“
(str. 30)
Hodnocení: 4/5

Velmi děkuji bux.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Šmírák (orig. Der Beobachter, 2011)
Autor:
Charlotte Linková
Překlad: Dagmar Hoangová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 400
Vydal: Ikar, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 349 Kč

Komentáře