Recenze: Unesená - Mo Hayder

Další úspěšný thriller od nakladatelství Domino, který začíná vcelku nevině, krádeží auta, a končí ďábelsky, kdy je ohrožen život hned několika lidí a čtenáři se tají dech...


Detektiv-inspektor Jack Caffery z Jednotky pro vyšetřování závažných trestných činů vyslýchá vyděšenou ženu, které někdo ukradl auto i s její jedenáctiletou dcerou Marthou. Jack je přesvědčen, že se děvčátko brzy objeví, až si ji zloděj všimne a vysadí ji. Jenže čas ubíhá a policistka Phoebe Marleyová s přezdívkou „Blecha“ přijde s teorií, že únosci nešlo o auto, ale o Marthu a tohle není první případ, kdy se něco podobného stalo. Jack tomu však nepřikládá význam, tedy až do chvíle než je ukradeno další auto s mladou dívkou. Únosce pak ještě zanechá vzkaz, že tohle je teprve začátek. Závod s časem započal a policie se vydává po mnoho různorodých stopách, které vedou hned k několika podezřelým.

Dokáže Jack Caffery ztracené dívky najít včas? Nebo snad vyděšeným rodičům předá už jen jejich mrtvá tělíčka? Co Blech odhalila, že je kvůli tomu ochotna i riskovat svůj život? Jak tenhle složitý případ dopadne?
..........

Kniha je postavena na únosech malých, jedenáctiletých děvčat a nikdo dlouho netuší, o co pachateli jde. Je to pedofil hledající si svou oběť pro své sexuální hrátky? Nebo jde jen o vraha, který unesené dívky chce zabít, či alespoň mučit? A jaký motiv ho vede k jeho činům? Pomsta za minulost, nebo je prostě šílený?

Autorka detektivům zanechala mnoho vodítek, jenž většina z nich vedou do ztracena, nebo po falešné stopě. To však ději přidává na atraktivitě a čtenáři se naskytne možnost sledovat, jak policii šrotují kolečka v hlavách.

Do mysli vraha se nepodíváme, přestože jsme u krimi thrillerů s dávkou psychologie na to zvyklí. Tady však vrah podstatnou část děje není téměř důležitý, tedy až na okamžiky, kdy se vynoří s maskou Santa Clause a unese auto s dítětem.
Za to myšlenkové pochody detektivů máme jako na podnose, ale není nám to příliš platné, jelikož dlouho tápou a ve vyšetřování se chytají každého stébla. Únosce je vždy o několik kroků před nimi a policie se vysmívá, protože ho nemají šanci dopadnout.

Většina postav příběhu si získá vaše sympatie a možná se pak budete divit, čeho e váš oblíbenec schopen. Nic tu totiž není takové, jak se na první pohled zdá a přestože se v ději objeví několik podezřelých, ten pravý viník zůstává skryt až téměř do konce. K němu sice vedlo několik indicií, ale ty buď zvládl zamaskovat, nebo si jich nikdo nepovšiml, proto nikoho nenapadlo ho podezřívat. Je to totiž jedna z nejméně pravděpodobných postav na vraha, a v tom se skrývá děsivé i fascinující kouzlo knihy.

Příběh je zajímavý i tím, že detektivové neřeší jen kriminální případy, ale i osobní problémy, nebo si v sobě nesou dávné rány z minulosti. Jackovi se v dětství ztratit bratr a možná padl za oběť pedofilního únosce, ale jistotu mít nemůže. Blecha má zase potíže s jednou ukrytou mrtvolou a pobuda zvaný Chodící muž, jenž občas dává rady Jackovi, hledá svou před lety ztracenou dceru, o které nic neví.

Velkou vadou na kráse je to, že trvá dosti dlouho, než se děj rozeběhne. Prvních sto stran je hodně pomalých, téměř až vlekoucích a zápletka se na nich jen zlehka naznačuje, ale přitom se tam skoro nic neděje. Pak se však příběh rozeběhne přímo zběsilým tempem a čtenář si užívá napětí, které občas hraničí až s morbiditou.

Unesená je tvrdý psychologický thriller, který si nebere servítky a děj je hodně chladný, stejně jako vrah, který se ž příliš dlouho skrývá. Má výborně propracovanou zápletku, která je plná napínavých momentů a jistě se bude líbit všem milovníkům tohoto žánru.

Hodnocení: 4/5

Název: Unesená (orig. Gone, 2010)
Autor:
Mo Hayder
Překlad: Jiří Kobělka
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 416
Vydal: Domino, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 329 Kč

Komentáře

  1. Svělá recenze, po jejím přečtení si knihu určitě pořídím, protože bude jistě vynikající.¨
    Petr

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.