Recenze: Dvojí věrnost - Elizabeth Moon

Druhý díl trilogie o tom, jak se ovčákova dcera postavila svému osudu a stala se velkou bojovnicí, která chrání čest a právo... Jaká dobrodružství jí ještě čekají?


Paksenarrion (Paks) odchází od kumpanie vévody Phelena, kde sloužila přes tři roky, ale nyní cítí, že musí jít dál. Její jednotka zrovna potlačuje nepokoje ve městě na jihu a to není nic pro Paks, která se kdysi chtěla stát rytířkou. Vydává se tedy na sever přes hory, kde se setká s elfy a ještě před tím stačí osvobodit elfské sídlo od zla. Paks netuší, jak se to přihodilo, jenže tohle není poprvé, co se kolem ní dějí podivné věci. Před časem se utkala se zlým veleknězem a přežila, dokonce zčásti vyléčila svou Girďaskou přítelkyni a snad má i moc ovládat zvířata. Občas se zdá, jako by ji něco (nebo snad někdo) ochraňoval a všichni jsou vždy unesení z jejích skutků.
Bojovnice se následně dostane do Fin Paniru, centra Girdova společenství, kde začne trénovat na Paladina, jelikož se stala Girďankou. Setká se nejen s dalšími elfy, ale i trpaslíky a nějakými netvory. Jenže zlo je všude přítomné a Paks je během velké výpravy unesena a vystavena temnotě...

Dokáže Paks překonat zlo, které se zakořenilo uvnitř ní samotné? Nebo mu snad podlehne a stane se zlou? Jaký osud čeká zázračnou Paksenarrion? Je možné, aby velká válečnice klesla tak hluboko, že se bojí vlastního stínu? Opustil jí velký Gird?
..........

Další pokračování osudu dívky jménem Paksenarrion, jenž se narodila jako ovčákova dcera, ale rozhodla se vzepřít vůli otce a utekla až ke kumpanii vévody Phelena, kde zažívala radosti i strasti vojenského života. V dětství však snila o něčem více, než být žoldákem, který za peníze musí jít se svou jednotkou tam, kam ho pošlou. Přestože je Paks vděčná za vše, co se u kumpanie naučila, tak odchází, ale její kroky vedou jinam, než si původně vytyčila a ona stane u bran Girdova společenství.
Za poslední tři roky se jí ve spojitost se svatým Girdem stalo několik zázračných okamžiků, proto není divu, že se ho obává. Jako by s ní Gird měl nějaké plány, to se domnívá i generálmaršálka, jenže by jí ráda viděla Girďnskou válečnici nebo jako Paladina, čemuž se Paks zpočátku brání.

Děj plyne rychle a nenudí zbytečnými popisy, takže vás vtáhne do sebe, jen se stačí začíst. Něco už vás donutí prožívat dobrodružné eskapády bojovnice Paksenarrion společně s ní a nezáleží na tom, zda jde o vysvobození sídla elfů, boje se skřety a jinými démony, hlavní je, že si to náležitě užijete.

Příběh se oproti minulému dílu, kde se vše točilo okolo života vojáka v kumpanii, odpoutal od stereotypu a každé další dobrodružství je nečekané a překvapující. Máme tu mnohem více prostoru pro historii, která osvětluje některé události a seznámíme se s elfy, trpaslíky, skřety, nebo třeba i s temnými elfy, kteří slouží zlu.
Jistě, dalo se očekávat, že Paks nebude sedět na zadku a bude bojovat se zlem, ale že dopadne až takhle hluboko, to nečekal asi nikdo, ani ona sama. Velká bojovnice ztratila vše, co za poslední tři roky získala a ještě mnohem více. V tom, co z ní zbylo na konci knihy, byste hrdou a odvážnou žoldnéřku hledali marně a můžeme jen doufat, že v posledním díle trilogie se podaří škody napravit a Paks se splní, co si kdysi přála. Po těch všech útrapách si to zaslouží, ale o tom až v dalším díle s názvem Zlatá přísaha.

Kniha se mi velice líbila a přiznám se, že jsem ji prožívala až příliš a závěr mi vyrazil dech. Vidět Paks v tom stavu mi vehnalo slzy do očí a srazilo do kolen. Čekala jsem vše možné, jelikož zlo se tu příliš neukazovalo, ale když se objeví, tak to stojí za to, jenže tohle bylo naprosto neočekávané.
Jde sice o fantasy, přesto však je napsané velmi realisticky, takže se nikdo během bitvy nevyhne zranění, meče je potřeba čistit od krve nepřátel, vojáci se potí atd. Autorka si pohrála s detaily, které dodávají postavám i příběhu na skutečnosti, proto se do všeho lépe vcítíte a lépe prožijete děj společně s postavami.

Vím, že nejde o nic velkolepého, přesto mě trilogie Paksenarrion naprosto uchvátila, a to hlavně svým příjemně nekomplikovaným dějem, který čas od času hodně překvapí a dokáže hlavní hrdince pořádně zatopit. Kniha je čtivá a všechno plyne lehkým tempem, jen bitky a souboje jsou rychlé a svým způsobem plné akce.

Dvojí věrnost je skvělé fantasy, které nenudí a jehož čtení si užijete. Najdete v ní dobrou charakteristiku postav i prostředí, přesto se to s popisováním nepřehání a všechno je sladěné do celku. V ději je cítit tajemno, které upoutává čtenářovu pozornost a on si nemá čas ani vydychnout.

Hodnocení: 4/5

Název: Dvojí věrnost (orig. The Deep of Paksenarrion: Divided Allegiance, 1992)
Autor:
Elizabeth Moon
Série: Paksenarrion
Díl: 2
Překlad: Ondřej Marek
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 480
Vydal: Baronet, 2005 (1. vydání)
Doporučená cena: 239 Kč

Komentáře

  1. to jsem ráda, že jsem našla někoho, kdo tuto knihu (trilogii) čte.. protože mě se moc líbila.. a moc pěkně napsaná recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, objevila jsem jí po Vánocích a velmi mě nadchla. Na třetí díl se velmi těším.

      Vymazat
  2. Zdeni, je úžasné narazit na takovou milovnici knih, jako jsi Ty. Nořím se do Tvých báječně propracovaných recenzí a doopravdy vážně jsem si usmyslela, že musím zase začít víc číst. Přečtu sotva jednu knížku za dva týdny, ale byly doby, kdy jsem jich přečetla několik týdně. Máš tu opravdu krásný literární dýchánek vonící stránkami knih a tiskařskou černí...a to já ráda.
    PS: taky Ti chci moc poděkovat za milé komentáře, které jsi na mém blogu nechala. Jsem za ně šťastná. Děkuju ještě jednou. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za kompliment, který pomasíroval mé ego. :-) Jsem takový knižní snílek a čtu někdy až příliš, protože pak zanedbávám vše ostatní.

      Vymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.