Recenze: Dívka z nočních můr - Kendare Blake

Pokračování hororové romantiky mezi lovcem duchů a Annou krví oděnou, z které se pro něho, kvůli neschopnosti zapomenout, stala „Dívka z nočních můr“...


Theseus Cassio Lowood, zkráceně Cas, se stále nevypořádal s pocitem viny, že se pro něho Anna Korlovová obětovala a odtáhla vraždícího obeahmana pryč. Jenže kam putovala její duše? A je Anna v pořádku? Tohle Cassovi nedá spát, přesto vyjíždí se svými přáteli Thomasem a Carmel na lov duchů. Rodinný nůž athame, který dokáže zabít ducha, už může zase používat, ale díky Casovi nepozornosti málem všichni tři zemřou. To je na mladého lovce duchů příliš. Může ve svém poslání zabíjet duchy pokračovat?
Aby toho nebylo málo, tak začne mít noční můry, kde je Anna před jeho očima mučena a pomalu zabíjena. Ostatní si o Casse začnou dělat starosti, protože tohle není normální. A není možné, aby se Anna vrátila na tento svět. Jde se tedy jen o jeho výplody mysli, nebo o volání o pomoc z pekla? Pak se vše ještě zkomplikuje a Thomasův děda Morfran odrazuje Casse od jeho záměru. On se však už rozhodl a nikdo ho nedokáže zastavit, Cass prostě otevře bránu do pekla a dostane Annu pryč, i kdyby při tom měl zemřít.

Co před Cassem skrývá rodinný přítel Gideon? Pomůže mu tajný řád Biodag Dubh zachránit Annu, nebo se ho pokusí zabít a nahradit? A může být Annina duše zachráněna?
..........

Duchařina plná lásky, utrpení a chuti se obětovat pro svého vyvoleného... Ano, jsou tu hororové momenty, kdy duchové útočí a snaží se naše hrdiny sežrat, nebo alespoň zabít, přesto děsivost je v pozadí, protože na prvním místě jsou zde city a velká láska, která překonává smrt.
Většina aktérů jsou náctiletí, proto knihu nejvíce ocení stejná věková skupina. Ostatní ji mohou mít jako lehkou oddychovku, která příliš nenadchne, ale nudu zažene.

Některé postavy trochu zaujmou, ale nejsou příliš rozvedené, jen se neustále potácejí mezi sebou, k ničemu nedospějí a několikrát ze své vlastní hlouposti málem přijdou o život.
Theseus Cassio Lowood už pomstil svého otce, ale ztratil milovanou Annu a s tím má problém se smířit. A to ho vehnalo do role věčného trpitele, který si všechno neustále jen vyčítá. Kde jsou doby, kdy byl tvrdý lovec duchů?
Anna Korlovová, nebo též Anna krví oděná, dlouhá léta zabíjela všechny, kteří vešli do jejího domu, ale setkání s Cassem ji změnilo a ona už neměla takovou potřebu zabíjet, i když se tomu nebránila. Jenže pak jí Cass s přáteli osvobodil od prokletí a ona odtáhla pryč zlého obeahmana, jenže to ji s ním spojilo a ona je nyní odsouzena k věčnému utrpení. Skutečně si peklo zaslouží? Nebo se někde stala chyba?

V prvním díle se děj alespoň snažil být originální, ale příliš se mu to nedařilo, jelikož něco obdobného tady bylo již mnohokrát, prostě se jen vyměnily kulisy příběhu, ale základ zůstal stejný. V tomto díle se o originalitu už vůbec nehraje, jde jen o směsici béčkového hororu s duchy a nadpřirozené romance. Tajemný řád stojící v pozadí, to je snad to nejotřepanější na celé knize a ta pak působí absurdně.

Příběh má jen jednu dějovou linii, která je jednoduchá a nijak nepřekvapí, ale je napsána čtivě. To je také důvod, proč kniha nenudí a děj rychle odsýpá. Čtení si tak užijete a skvěle si u něho odpočinete, protože nad ničím nemusíte přemýšlet.
Od závěru jsem čekala mnoho víc, než jak to dopadlo, protože už od začátku tahle varianta bila do očí, ale stále jsem doufala, že konec bude překvapivější a třeba mě až zaskočí. Což se však nestalo, vyznělo to dost divně a hlavně nudně.

Jediným větším kladem knihy jsou hororové scény, které jsou stále děsivé, hlavně duchové nahánějí hrůzu. Mučení Anny jako je trhání na kusy či upalování „za živa“, to řídký děj jedině obohacuje. Bohužel oproti minulému dílu ubylo hodně scén s vraždícími duchy, kdy je Cass lovit, takže to už není ono. Ani ta Anna krví oděná již není tolik děsivá, jako když vraždila každého ve svém domě.

Nemohu říct, že by se mi kniha nelíbila, jen jsem od ní očekávala o trochu více. Hluboký příběh tu rozhodně nenajdete a ty hororové scény taky nejsou zase tak příšerné, jak by mohly být. Hlavním pilířem knihy jsou zmatené emoce plné výčitek a ztracené lásky, což může mnohé odradit.

Dívka z nočních můr je paranormální (duchové přece patří do nadpřirozena, ne?) romance s prvky hororu, která má lehký děj bez odbočení. Doporučuji nejprve přečíst první díl (Anna krví oděná), aby vám děj dával smysl. Ideální četba za deštivého odpoledne k zahnání nudy.

Hodnocení: 2,5/5

Velmi děkuji nakladatelství Baronet za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Dívka z nočních můr (orig. Girl of Nightmares, 2012)
Autor:
Kendare Blake
Překlad: Andrea Vašíčková
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 288
Vydal: Baronet, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 279 Kč

Komentáře

  1. Ja som Dívku dočítala akurát dnes a občas som vážne netušila, či to naozaj čítam pokračovanie Anny. Tá bola úplne super :D

    OdpovědětVymazat
  2. Rada by som si obe prečítala. Strašidelné knihy môžem :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.