Recenze: Deník úúúplně obyčejného vlkodlaka - Vytí na měsíc a jiné trapasy - Tim Collins

Další „obyčejný“ deník nadpřirozené bytosti...po upírovi nahlédneme do životních osudu mladého vlkodlaka Luka...


Patnáctiletý student Luke Thorpe vyniká svou inteligencí a nejvíce mu jde matematika a šachy, za to na sport není žádný borec. Na před sebou slibnou budoucnost na vysoké školy, zatímco jeho spolužáci ne. Jedné noci je však napaden obrovským psem, a pak se s ním začnou dít podivné věci, které mu změní život k nepoznání. Z nenadání mu občas naroste srst nebo ocas (vážně, najednou mu vzadu trčí ohon), zvětší se mu ramena nebo nohy, tudíž má neustále roztrhané oblečení, což se ve škole během hodiny dost blbě vysvětluje. K tomu mu přestává jít učení, na které se nedokáže soustředit, místo toho ho instinkty vedou do lesa, kde hodiny běhá, sílí a zrychluje. Luke začne uvažovat, že je nemocný, nebo se zbláznil. Přece to nemůže být skutečné, nebo ano?
Po setkání s Ryanem se Luke dozví, že ten obrovský pes, co ho pokousal, byl vlkodlak a on se nyní mění v tuto příšeru, jenže je výjimečný. Vlkodlaci se obvykle proměňují jen kolem úplňku, ale Luke se dokáže, stejně jako Ryan, změnit kdykoliv chce. Vlastně se z Luka stává vůdcovský „alfa samec“, ale ten o tom nechce nic slyšet. Blíží se zkoušky, na které se musí učit. Po dalších několika trapných incidentech však změní názor a začne se u Ryana učit ovládat přeměnu. Seznámí se s Ryanovou smečkou, kde je mimo jiných i studentka Chloe, s kterou se Luke skamarádí. Jenže pak Ryan přijde s tím, že je nutné zlikvidovat upíry sídlící na ostrově, které vede Vlad. Chloe je však proti, protože v upíří kounitě nyní žije i její bývalý přítel Nigel se svou rodinou...

Dokáže Chloe, Luke a Nigel zbránit válce mezi upíry a vlkodlaky? Co se skrývá v pozadí konfliktu? Zvládne Luke ovládnout přeměnu? A kdo ho pokousal? Jak dopadnou zkoušky?
..........

O hororových bytostech, jakou jsou upíři či vlkodlaci, lze psát i zábavně a s vtipem, což je dnes v době paranormálních romancí velice originální a neotřelý způsob, jenž zaujme všechny, kteří mají nádherných a sexy upírů plné zuby a nejradši by je rozprášili s kolíkem v ruce.

V této knize to ovšem rozhodně nehrozí, protože hrdinové jsou téměř vyvrhelové mezi studentstvem. V minulých dvou dílech to byl Nigel, který je sice upír, ale měl problémy s pletí, se svým kouzlem i upířími schopnostmi. Pak se to u něho trochu změnilo, ale stejně zůstal podivínem, možná i proto, jak se oblékají jeho rodiče.
Tady je hlavním postavou Luke, jenž se mění ve vlkodlaka, sice získal sílu, rychlost a ve sportu nemá konkurenci, ale zároveň ztratil inteligenci, schopnost se soustředit na učení, a to je pro šprta dost těžké období. Žádný vlkodlak není příliš chytrý, spíše to jsou neotesaní drsňáci, proto si Luke připadá tak trochu osamělý, naštěstí potká Chloe, která se před časem potýkala s podobnými problémy.

Kniha volně navazuje na Deník úúúplně obyčejného upíra: Moje „super“ rodinka a Deník úúúplně obyčejného upíra: Fakt „šílenej“ rok, kde jsme se seznámili s upírem Nigelem a jeho lidskou, později vlkodlačí dívkou Chloe. Bohužel jsou upíři a vlkodlaci úhlavními nepřáteli, proto jim to moc nevyšlo, ale zůstali přáteli. Pokud jste tyto dva díly nečetli, tak to nevadí, tady je stručně děj lehce načrtnut, takže pochopíte všechny souvislosti.

Grafické zpracování knihy je skvělé, vypadá totiž jako sešit, uvnitř jsou linky a děj je napsán deníkovou formou, k tomu je vše doplněno o vtipné ilustrace, které do textu skvěle zapadají, a kniha je díky tou mnohem atraktivnější. Čtení vás bude bavit a vážně se u něho nasmějete, protože je tu spousta až groteskních situací.

Všechny postavy (i ty vedlejší) jsou více či méně předvídatelné a ničím příliš nepřekvapí. Válka se zdá nezastavitelná, ale je jasné, že se to našim mladých hrdinům po několika problémech podaří. Nigelovi rodiče se opět předvedli ve své garderobě a musím uznat, že bojovat ve večírkových šatech z 19. století je dost extravagantní, ale stálo to za to. Upíři se prostě umí oblíkat, na rozdíl od vlkodlaků, kteří chodí v teplákách. A nesmím zapomenout zmínit Nigelovu sestru, která to se svými kamarádkami jednou nepříteli pořádně nandali, až jsem prskala smíchy.

A v tom tkví kouzlo této knihy (i ostatních dílů), pobavíte se a nasmějete. I kdybyste byli bručouni, tak to nevydržíte a budete se smát. Děj prostě nelze brát vážně, a přestože je kniha určena mládeži, tak i dospělí si ji vychutnají jako lehkou relaxační četbu. Odpočinete si a užijete si zábavu plnou humoru.

Hodnocení: 3,5/5

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Deník úúúplně obyčejného vlkodlaka - Vytí na měsíc a jiné trapasy (orig. Adventures of Wimpy Werewolf, 2011)
Autor:
Tim Collins
Překlad: Zdík Dušek
Vazba: Měkká
Počet stran: 224
Vydal: Fragment, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 199

Komentáře

  1. Čítala som Upíra a ten bol skvelý. Aj toto si mrknem. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem Vlkodlaka a teď čtu Fakt šílenej rok a je to fakt skvělý. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.