Recenze: Temné lži – Andrea Kane

Skvělý thriller, u kterého se nudit nebudete a užijete si napětí…

Forensic Instincts (FI) má další případ! Obrátila se na ně zoufalá matka Amanda Gleasonová, jejíž novorozený syn Justin umírá na vzácnou poruchu imunity. Jedinou záchranou by mohl být vhodný dárce kostní dřeně, takže Justinův otec by se jevil jako nejvhodnější dárce, jenže Paul Everett byl před několika měsíci zavražděn. Nebo si to Amanda alespoň myslela, jenže jediná fotografie vše změnila a ona si najala FI, aby Paula našli. Otázkou ovšem zůstává, zda je Paul skutečně naživu, nebo nikoliv. A pokud ano, zmizel dobrovolně, byl unesen nebo před někým uprchl? FI se pouští do závodu s časem, protože malému Justinovi se každým dnem přitěžuje a někdo nechce, aby byl Paul nalezen… Případ zavede tým FI až do nejvyšších kruhů…
Kdo stojí za Paulovým zmizením? Najdou ho včas? Přežije malý Justin? Kdo je Paul ve skutečnosti? A kdo všechno je do případu zapletený?
...........

Andrea Kane přináší další díl z thrillerové série, v které sledujeme případy Forensic Instincts, zvláštního týmu složeného z různých lidí, kteří vyšetřují po svém a často těsně na hraně zákona. Je to soukromý tým, tedy nespadá pod vládní organizace a tím nejsou nikým omezováni. Jenže někteří na FI dívají přes prsty, naštěstí jsou ve své práci dobří a netrvá dlouho, aby si získali respekt ostatních.
„…Ale to neznamená, že nazačal nový život potom, co utekl – pokud utekl. Nezapomínejte, že pořád musíme počítat s možností, že Paul Everett je mrtvý a jeho tělo se rozkládá na dně oceánu nebo že si na něm pochutnali k večeři hladoví žraloci.“
(str. 27)
Do FI patří šéfka Casey Woodsová, která dokáže odhadnout chování a skvěle čte v lidech. Marc Deveraux je bývalý agent FBI a jiných vládních složek, nebojí se použít hrubou sílu, aby se dostal k cíli nebo pokud z někoho potřebuje dostat informace. Ryan McKay je počítačový génius, dokáže se nabourat kamkoliv, zjistit jakékoliv informace a často vyrábí různé „hračky“. Jasnovidka Claire Hedgleighová, která cítí emoce a energie, vycítí nebezpečí a pro tým je důležitým poradcem. Patrick Lynch je bývalý agent FBI, který ještě stále hraje podle pravidel a snaží se tým udržet v mezích zákona, i když hlavně Marc mu to vůbec neusnadňuje.
Dalším členem týmu FI je pes Hero plemene Bloodhound s vynikajícím čichem, který dokáže vycítit určitý pach (třeba hledané osoby) na velké vzdálenosti. A poslední „člen“ je Yoda, počítačový systém, který vytvořil Ryan, a který ovládá celou kancelář týmu FI. (Přiznám se, že Yoda si mě získal hned, jak v kanceláři poprvé promluvil.)
„Možná proto, že to zní jako z nějakého béčkového filmu. A já si navíc myslím, že Paul Everett nebyl žádný idiot. Protože jen idioti odjedou na opuštěné místo, aby se tam s někým sešli, i kdyby se jednalo o nějaké nelegální kšefty…“
(str. 43)
Od počátku bylo jasné, že případ nebude jednoduchý, ale postupně se stále více komplikuje. V pozadí je síla, která si nepřeje, aby byl Paul nalezen, a ta je schopna všeho – vydírání, žhářství, vyhrožování, sledování… Čeho ještě? Dokáže FI vše objasnit, nebo uvízne v síti byrokracie? Členy týmu čeká nejedno nelehké rozhodnutí, která může všechno zhatit. Jak se zachovají v krizových situacích?

Kniha se čte jedním dechem a napětí je dobře rozložené po celém ději, takže se neustále něco děje. Jen v závěru jsem čekala něco víc, nějakou větší akci, ale ono nic. To jediné mě na knize trochu zklamalo, ale jinak jde o skvělý thriller.
„Co ho k tomu asi přimělo?“ zeptala se Casey. „Nejdřív s padouchy spolupracuje, a potom najednou obrátí o sto osmdesát stupňů. Proč? Neříkej mi, že láska k Amandě z něj udělala jiného člověka? Vždyť tím riskoval, že skončí sám za mřížemi. Takhle silné vztahy existují jen v telenovelách.“
(str. 79)
Někdo sice tuto knihu označuje za romantický thriller, ale já bych tak nečinila. Ano, je zde maličká linie vztahů, i na sex dojde, ale všechno je udržené v pozadí a vůbec to nezasahuje do vyšetřování. Vztahy a zábava se do práce netahá, a tak to má být. To velice oceňuji a zároveň se tím udržuje určitá nejistota, jak se vztahy mezi postavami budou vyvíjet do budoucna.

Členové týmu FI jsou velmi různorodí, a tak dochází k hádkám, nebo alespoň ke slovnímu pošťuchování a škádlení, což způsobuje různé vtipné situace. Například Ryan nebo Marc se občas chovají jako puberťáci, ale přiznejme si, že to chlapy s příliš velkým egem občas dělají. Prostě si potřebují poměřit schopnosti nebo něco jiného, a to dodává knize i špetku humoru, což odlehčuje vypjaté okamžiky.
Marc přiložil k očím dalekohled s nočním viděním. „Nikdo tady není,“ oznámil.
„To je ale překvapení,“ zazubil se Ryan. „Je něco po jedné v noci, prosinec. Kdo by se asi teď vyvaloval na pláži?“
(str. 159)
Temné lži jsou vydařený thriller, který nepostrádá napětí, humor, akci a zajímavé okamžiky. Věřím, že si četbu užijete a určité postavy si oblíbíte natolik, že se k této sérii určitě ještě vrátíte.

Hodnocení: 75 %
Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Temné lži (orig. The Line Between Here And Gone, 2010)
Autor: Andrea Kane
Překlad: Edita Drozdová
Vazba: Vázaná s přebalem
Počet stran: 288
Vydal: Fragment, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 349

Komentáře