Recenze: Říše Temnot – Krvavý polibek – L. J. Smith

Blíží se konec světa... Dokáže to někdo zastavit? Nebo zvítězí upíři a svět se ponoří do temnoty?

Upírka Jezebel (Jez) vždy věřila, že zná o svém původu vše, vždyť pochází ze starobylého rodu lamií (upírů, kteří se tak už narodí). Jednou při lovu lidí si ovšem vybaví ztracenou vzpomínku na to, jak zemřeli její rodiče... Najednou se všechno změní, ona není lamie, není dokonce ani přeměněný upír. Jezebel je „zrůda“, něco, co je zakázáno a nemá existovat, kříženec mezi upírem a člověkem. Její otec se totiž zamiloval do lidské ženy a měli spolu dítě – Jez. Ona najednou cítí, že vše musí opustit a žít s lidmi. Najde rodinu z matčiny strany a začlení se, alespoň jak nejlépe umí. Zároveň se Jez stává lovkyní upírů a nyní musí najít Mocnou sílu. Je tedy na čase se vrátit ke své staré upíří partě a zjistit, co o tom ví... Ono to ovšem nebude zase tak jednoduché, jak se může zdát...
...........

Lisa Jane Smith (L. J. Smith) je u nás známá především díky romantické sérii Upíří deníky, podle které vznikl i hodně populární stejnojmenný seriál. Následně pak u nás začala vycházet odnož Upířích deníků, a to Stefanovo deníky. Dále si pak od ní můžete přečíst série Tajný kruh a Temné vize, nyní se k nám dostala i série Říše temnot.

Již sedmý příběh ze série Říše Temnot, kde nadpřirozené bytosti žijí skryti a mají pouze dvě pravidla – nesmí se před lidmi prozradit a nesmí se do lidí zamilovat. Jenže jak se již v předchozích dílech ukázalo, spřízněné duše (což je určité propojení dvou bytostí, často jsou spolu svázáni po vícero životů – prostě si jsou souzeni) si velmi často vybírají páry člověka a nadpřirozené bytosti.  Jednoduše se stává, že upír, vlkodlak či čarodějka se zamilují do člověka mnohem častěji, než by si představovala Rada starších. A myslíte, že hrozba smrti od sebe odežene dvě zamilované bytosti? Samozřejmě, že nikoliv a tak se všichni mezi sebou pořádně párují.

Navíc se blíží něco velkého a temného, co může změnit podobu světa k nepoznání. Různé příznaky trvají již delší dobu, lidé si pochopitelně ničeho nevšimli (ti maximálně přijdou s tím, že za to může globální oteplování), ale obyvatelé Říše Temnot vědí, že se blíží tak velká změna, která může znamenat konec světa. A v této krizové chvíli je čas na dávné proroctví o tom, že Mocné síly mohou svět zachránit. Jenže se najdou tací, kteří si záchranu nepřejí, a ti jsou schopni všeho. Bude Mocná síla objevena, dřív než ji nepřátelé zničí? A co je vlastně ta Mocná síla?
Požírač mrtvol narazil do zdi proti posteli. Jez seskočila a postavila se mezi něj a chlapce na podlaze.
„Co to bylo za rámus?“ ječela Claire.
„Upadla mi kniha.“
(str. 30)
Kniha se čte jedním dechem a čtení si vážně vychutnáte. Děj má švih a pěkně odsýpá, nezdržuje se zbytečnostmi a na velkolepost si hrát nesnaží. Jde o lehkou paranormální romanci pro dospívající dívky, které se dokážou vcítit do Jezebel a Morgead jim bude jistě připadat jako sexy mladík, nebo se o to alespoň snaží.
Přesto tento díl v sérii trochu vyčnívá, je nabitý akcí a dává tušit, že se konečně začne něco dít. Anebo také nikoliv, ale to se dá zjistit jedině v dalších dílech.

Příběh sice příliš nepřekvapí, podobných apokalyptických vizí byla už spousta, ale knihu vás bude bavit. Nejen věčným pošťuchováním mezi Jez a Morgeadem, kteří se neustále hádají a bojují spolu. Jak se dá tušit, jsou to další spřízněné duše, jen o tom ještě nevědí. CO se týče citů, jsou to jen natvrdlí puberťáci, kteří nevidí přes vlastní noc, takže nemohou zjistit, co se to kolem nich děje.
Je tu ještě nová rodina Jezebel, hlavně Claire, která novou členku rodinu neustále hlídá a podezřívá jí z neplech a záškoláctví. Ovšem pravdu netuší, což se může kdykoliv změnit.

Druhy upírů se rozrůstají, ale lze se v tom velmi dobře orientovat. Lamie jsou narození upíři, pak jsou přemění upíři. A nakonec tu máme ještě tzv. „požírače mrtvol“, což jsou špatně přeměnění upíři, jejich těla se rozkládají a nedokáží myslet na nic jiného, než jídlo – tedy krev nebo čerstvé lidské maso.
No, a ještě je tu Jez, která nepatří ani do jedné skupiny. Ona se narodila člověku, kterého oplodnil upír a tak je něco mezi člověkem a upírem. Prostě zrůda, která měla být v dětství sprovozena ze světa, ale její příbuzný ji zachránil.

Krvavý polibek je lehké, nenáročné čtení pro dospívající dívky, které jistě ocení dokonalé upíry v pubertálním věku. Je tu napětí i legrační situace. Povedená oddychovka.

Hodnocení: 70 %
Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Krvavý polibek (orig. Night World - Hunterss, 1996)
Autor: L. J. Smith
Série: Říše Temnot
Díl: 7
Překlad: Milena Hordinová
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 240
Vydal: Fragment, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 199

Komentáře