Recenze: Elyonova země – Trnité údolí – Patrick Carman

Elyonova země se otvírá a vás čeká další napínavé dobrodružství...

Alexa Daley se po roce vrací do Bridewellu, nyní jsou už mezi městy zbourané hradby, a tak se může kochat krajinou. Po příjezdu míří do knihovny a přemýšlí, co asi podnikne. Tohle dilema vyřeší zaťukání na tajná dvířka. Yipes ji totiž přinesl dopis od zesnulého Warvolda, zakladatele Bridewellu a stavitele hradem mezi městy. Alexa se má vydat na dalekou cestu až do Trnitého údolí a ještě dál. Od bývalého trestance Johna Christophera dostává poslední kámen jocastu, který umožňuje rozumět zvířatům. K Alexe se připojí veverčák Murphy, vlčiče Odyssa a sokol Squire, společně vyrazí na dlouhou cestu plnou nebezpečí. Musí projít přes Temné hory, krvežíznivé netopýry a obry... Jinak bude Elyonova země zničena a zaplavena zlem...

Dokáže Alexa obstát v tomto těžkém úkolu? Jaké zlo ukrývá Temná věž? Odkud pochází odpudiví obři? Co všechno bude muset Alexa podstoupit, aby dokázala zachránit sebe i své přátele?
...........

Druhý díl fantasy série pro mládež Elyonova země dál rozvijí historii tohoto světa. Minulý díl se točil jen kolem stavby hradeb a trestanců, kteří je stavěli, ale tentokrát se podíváme až na začátek všeho. Záhadný Elyon ovšem zůstává stále velkou neznámou. Kdo to je a kam odešel? Vrátí se někdy, nebo je záchrana světa jen na malé Alexe? A proč je vyvolenou znovna Alexa?
Nějak mi to trochu připomíná Narnii a Elyona si představuji jako Aslana. Obě postavy si jsou povahově velmi podobné a také vybírají ty, kteří musí ukázat, co v sobě mají a zabránit zlu ovládnout svět. Tak jsem hodně zvědavá, až se tajemný Elyon objeví, pokud vůbec existuje.

Setkáme se se známými i novými postavami, jen mi chybí vlk Darius, kterého nahradila jeho žena vlčice Odyssa, protože Darius je na výpravu příliš starý. Jinak tu je ovšem veselý, poskakující veverčák Murphy a pidi muž Yipes. Alexu doprovází bývalý trestanec Johna Christophera a jeho sokol Squire. A jak s příběhem zamíchá obr Armon?
„Jsem rád, že jsi zase zpátky, Alexo,“ zabručel. „Bez tebe je tu docela nuda.“
Podíval se na mě, chvíli přemýšlel o tom, co právě řekl, a pak dodal: „Ale nemusíš to s tím oživením moc přemýšlet, jasné?“
(str. 15)
Alexa je o rok starší, ale zvídavost a touha po dobrodružství jí zůstala, takže když se objeví skrz tajná dvířka v knihovně malý mužík Yipes s dopisem od zesnulého Warvolda, tak neváhá a už zase mizí v tajných podzemních chodbách...

Autor trochu přitvrdil, a tentokrát nejsou nepřáteli trestanci, kteří chtějí jen svobodně, plnohodnotně žít, ale krvežíznivý netopýři a odporní, zlí obři. Svět se pro Alexu o dost zvětšil, protože znala jen život obklopený hradbami a najednou je ve volné přírodě a cestuje po celé zemi. Navíc se pro ní svět stává plný nebezpečí a temnoty, jediná jiskřička světla je její kámen jocasta visící na jejím krku.
„Ty sis snad myslel, že jsem celé ty roky v horách prožil jen sbíráním borůvek a lenošením, přičemž jsem ztloustl a byl šťastný?“ zasmál se.
(str. 96)
Zlo sílí a pomalu odhaluje svou pravou tvář, ale ten nejmocnější zloduch je stále kdesi v dáli. Obři pustošící životy lidí a hlavně krutý Victor Grindall...
Kdo jsou obři? A co mají společného s rasou serafy, které kdysi vytvořil Elyon, aby chránili lidi? Co se s nimi stalo?
Celá tahle historie mi připomíná Boha a anděly, kteří měli lidi chránit, ale jeden anděl „Nositel světla“, jinak také Lucifer, se tomu postavil, byl svržen do pekla a sním i jeho příznivce.
V knize se tomu ovšem věnuje jen několik stránek, takže podoba je nejspíše jen náhodná. Doufám, že se v dalších dílech o nich více dozvíme.

Příběh je psaný napínavě, čekají nás různá špatně předvídatelná dobrodružství, ale také humor, který odlehčuje vypjatější situace. Hlavně závěrečný boj je překvapující a čtení si určitě užijete. Musíte to ovšem brát z pohledu dospívajícího čtenáře, pro které je kniha (i celá série) určena.

Trnité údolí je fantasy do dospívající, které dokáže zaujmout a jako oddychovka je příběh velmi příjemný. Pěkné počtení.

Hodnocení: 75 %
Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Trnité údolí (orig. Beyond the Valley of Thorns, 2005)
Autor: Patrick Carman
Série: Elyonova země
Díl: 2
Překlad: Eva Mazůrková
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 184
Vydal: Fragment, 2014 (2. vydání)
Doporučená cena: 179

Komentáře