Recenze: Písně čarodějky - Zjizvení - Petra Neomillnerová

Závěr trilogie o čarodějce Moire, kde se musí vyřešit dávné spory, aby mohl svět žít dále... To se ovšem neobejde bez ztrát a bolesti.

Anotace:
Čas a poznání přináší všem vykoupení, ale také bolest a desiluzi. Má ve světě intriky a násilí obyčejná lidskost ještě místo?
Kolébku tentokrát houpou zkrvavené ruce: Moire se v doprovodu rozhádané smečky přátel přichází do Ostwegenu, aby znovu vrátila Bratrstvo na výsluní. Je však ve velmi choulostivé situaci - svou loajalitu musí dělit mezi Layelu a Bratrstvo. Rabe je zmrzačený, Viero ve vězení a nepřátelé zvolí spíše jed v poháru než otevřený boj. Rány utržené ve špinavé posenské válce se hojí jen pomalu a na svět se chystá dítě.
.......

Čarodějka Moire se nejdříve objevila společně s Desmondem v povídkách časopisu Pevnost, ale dočkala se knižní trilogie Písně čarodějky. Jednotlivé díly ukazují Moire v různých etapách života. Nakažení, Hon na lišku a Zjizvení... Rudovlasá pak obsahuje soubor povídek.

Kdysi měla Moire sny a iluze spravedlivého světa, to je ovšem už dávná minulost. Život jí naučil, že pokud člověk není tvrdý a odolný, tak nepřežije. Liška prošla dlouhou cestu a nyní je zocelena žárem bitev a všude přítomnou Hel (smrtí). S tou už jsou jako sestry a Moire k ní posílá kdekoho. Naučila se, že smrt věci urychlí a zabití vyřeší problém. Prostě je více žoldák než čarodějka.
Kořeny, ty kořeny. Stromy se rozkročily ve svých lůžkách, odhodlaní, nepřátelské, tlučou kolem sebe větvemi, berou si životní sílu těch, kdo padli na zem. Grainne vyjekne.
„Moire, co se děje?“
„Tohle už není druidský háj, je to layeský háj,“ odpovídám jí a je mi smutno a stydno. Jsem nakažená, teď už to vím, a kdo mě miluje, nákazu přijme.
(str. 146)
Nyní však v sobě nosí život a toho chtějí využít její nepřátelé. Moire ovšem není slabá, spíše je daleko nemilosrdnější než kdy dříve. Je to tím, že již nezodpovídá pouze za sebe, ale i za to nenarozené dítě. Mají obě naději na přežití? Čeká je spokojená budoucnost? A kdo je otcem?
Naštěstí má přátele (překvapivě samé chlapy), kteří sice občas věci ještě více komplikují, ale Moire se na ně může ve všem spolehnout. Klidně by pro ni nastavili krk.

Kniha se klidně může číst také samostatně, ale přece jen je lepší, pokud znáte předchozí osudy rudovlasé čarodějky. Lépe tak pochopíte souvislosti a narážky na minulost.
Je po válce a všechny to nějak zasáhlo. Zůstaly hluboké rány, které možná zahojí čas, ale také možná nikoliv. Moire si musela vybrat, buď bude čarodějkou, nebo vojákem... Teď balancuje ve svých vzpomínkách a uvažuje, co mohla udělat jinak.

Příběh má v sobě smutek a bolest ze ztrát iluzí a ukazuje tvrdou realitu života, ale zároveň je tu naděje na lepší zítřky, tedy pokud doopravdy přijdou. Čeká nás bitva se všemi nepřáteli, kteří se spojili s jediným cílem - zabít Moire. Ta musí nejedenkrát zatnout zuby a bojovat dál, vždy pro ni bylo nejdůležitější se nikdy nevzdat.  
„Je chytrá... to je přesně to, co potřebujeme. Zdravá Moire se zdravou dcerou, vítězná. Legenda. Ženské a starci musejí být legendami, aby měli chvíli klid, prdelko, nemám pravdu?“
(str. 168)
Čte se snadno a děj plyne různými tempy, takže čtenář musí být neustále ve střehu, aby mu něco neuniklo. Je zde akce, boje, magie, občas černý humor a zajímavé postavy, u nichž nikdy netušíte, na čem jste. Všichni mohou překvapit.
Každá postava prodělala během celé trilogie velký vývoj, třeba Moire, bývala to lehká holka, která roztáhla nohy kde komu, pak se změnila ve válečnou čarodějku a vojáka, aby se stala starostlivou matkou. Desmond býval rváč a strašně žárlivý, teď už dostal rozum a dokáže se ovládat. Všichni se změnili a to posouvá příběh zase dál.

Zjizvení je napínavé fantasy, které si prostě užijete a vychutnáte si do poslední stránky. Je škoda, že je konec, ale třeba se k postavám autorka ještě vrátí.

Hodnocení: 90 %
Velice děkuji Knihcetrum.cz za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Zjizvení
Autor: Petra Neomillnerová
Série: Písně čarodějky
Díl: 3
Vazba: Měkká
Počet stran: 256
Vydal: Epocha, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře

  1. Kniha se jmenuje Zjizvení, nikoli Zjizvená a už vůbec ne Zjevení... a kdekomu se píše dohromady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velice děkuji za opravu, bohužel jsem se přehlédla. Ještě jednou díky.

      Vymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.