Recenze: Bílý oheň - Douglas Preston & Lincoln Child

Vynikající thriller s prvky hororu... Třináctý Pendergast nezklamal a má pro své čtenáře připravené okamžiky plné napětí...
„Ať se snažila uniknout čemukoliv - bylo to ještě horší než oheň.“
(str. 138)
Anotace:
Zvláštní agent Pendergast se ocitá v luxusním lyžařském středisku, kam přijel na pomoc své chráněnce Corrii Swansonové, jež se ocitla ve vážných problémech se zákonem. Pendergast se střetává se žhářem, který zapaluje v horském letovisku luxusní milionářská sídla, přičemž v plamenech nalézají smrt rodiny majitelů – a to nikoli náhodou. Současně řeší Corrie záhadu horníků, které před 150 lety zabil medvěd – ale při zkoumání ostatků narazí na skutečnosti, jež mohou zásadním způsobem ohrozit samotnou existenci lyžařského rezortu a tím i výnosný byznys zdejších podnikatelů.
.......

Série, kde je hlavní postavou zvláštní agent FBI Aloysius Pendergast, si často pohrává s nadpřirozenem nebo alespoň s nevysvětlitelným. Zpočátku se zdá, že vrahem vůbec není člověk, ale vždy se nakonec ukáže, že člověk je jediný tvor schopný naprosto všeho. Knihy jsou na pomezí detektivky, thrilleru a hororu. Velkým kladem je to, že si nikdy nemůžete být ničím jisti!

Aloysius Pendergast je velmi zvláštní postava, kterou si s největší pravděpodobnosti oblíbíte, ale nikdy vám zcela nepřiroste k srdci. Jde o jeho odtažitost a chladnost, která vyděsí i otrlé zločince a většinu lidí udrží v uctivé vzdálenosti. Jen malý okruh lidí, nebo spíše pouze několik jedinců, zná i jinou tvář Pendergasta, kdy je schopen projevit trochu emocí.
Proč takový je? Odpovědi musíte hledat v jeho minulosti, jejíž útržky najdete v předchozích dílech volné série. Nejspíš budete překvapeni jeho rodinou a okamžiky, které již zažil. A třeba vám to dopomůže ho lépe pochopit.

Pendergast si zachovává chladnou hlavu a bystrý úsudek, díky své genialitě odhalí všechny souvislosti okolo případu. Zároveň je tvrdohlavý a má rád věci pod kontrolou. Podle něho jsou nevyřešené záhady od toho, aby je někdo (on) mohl vyřešit.
„V odpověď na vaši předchozí otázku,“ řekl muž starostovi svým dulcetovým jižanským hlasem, „jsem zvláštní agent Pendergast z Federálního úřadu pro vyšetřování.“
(str. 59)
Tento případ zaujal Pendergasta hned, jak mu o něm napsala v dopise jeho chráněnka Corrii Swanson, která je mu vděčná za hodně, ale zároveň si ráda dělá věci po svém. Pro svou studijní práci chtěla zjistit detaily o stopách zvířat na lidských ostatcích, které by mohly být přínosné pro forenzní kriminologii. K tomu se zdál, případ usmrcených horníků lidožravým grizzlym, ideální, jenže vše se už od začátku výzkumu (vlastně ještě předtím, než vůbec začala) velice komplikuje. Pendergast bude muset opět přispěchat Corrii na pomoc.

Co ho ovšem na případu zaujalo mnohem víc, než 150 let staré kosti horníků, bylo to, že na tento případ Corrie narazila v deníku Arthura Conana Doyla. Slavný spisovatel ho slyšel od Oscara Wildea a vyděsil ho natolik, že se s pravdou ani po letech nevyrovnal.
Je možné hledat klíč k případu například v díle Pes Baskervillský? Nebo existuje ztracená práce Arthura Conana Doyla, nikdy nepublikovaný případ Sherlocka Holmese?
P. S. Málem jsem vám zapomněla povědět jednu věc, která na mé práci patří k těm nejlepším. Věřte tomu nebo ne, poprvé jsem se o tom zabijákovi grizzlym dozvěděla z deníku Arthura Conana Doyla! Doyle sám to nevyslechl od nikoho menšího než od Oscara Wildea u jedné slavnostní večeře v Londýně roku 1889. Zdá se, že Wilde byl sběratelem hrůzostrašných příběhů a tenhle pochytil při přednáškovém turné po americkém Západě.
(str. 24 - 25)
Corrie nedbá Pendergastových varování a chce odhalit pravdu o sto padesát let starém případu. Vždyť je to stará historie, která už dávno nikoho nezajímá. Nebo snad ano? Mohl by mít někdo zájem na tom, aby Corrie zmizela? A proč? Jaké další záhady se tady skrývají? Souvisí to snad s případy žhářství?

Kniha se čte snadno, přestože se na ni musíte soustředit, aby vám nic neuniklo. Čtenář si četbu užije naplno. Děj se z větší části tváří jako detektivní thriller, který dává tušit tajemno. Je jasné, že za vším se skrývá nějaká děsivá skutečnost.
Závěr ovšem dokáže vyrazit dech a přinést až děsivě hororovou atmosféru. Přiznám se, že jsem čekala hodně, ale pravda mě vážně šokovala. Nedivím se Arthurovi C. Doylovi, že se s touto skutečností nedokázal nikdy vyrovnat.

Všechno doplňuje Pendergastova osobnost a jeho vlastní způsob práce, který se může zdát nelogický. Možná vás napadne, že dělá z komára velblouda. Nakonec se ukáže jeho nadprůměrná inteligence i precizní práce se sklonem pro detaily. Vážně se máte na co těšit.

Skvělé počtení, které si užije každý příznivec temných thrillerů a vůbec nevadí, pokud jste nečetli předchozí díly. Sice je zde několik odkazů na minulé osudy postav, ale jinak si vychutnáte celý příběh.

Hodnocení: 90 %
Velice děkuji Knihcentrum.cz za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Bílý oheň (orig. White Fire, 2013)
Autor: Douglas Preston & Lincoln Child
Překlad: Jana Pacnerová
Série: Pendergast
Díl: 13
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 304
Vydal: BB/art, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 349 Kč

Komentáře