Recenze: Hádův chrám - Rick Riordan

Další dobrodružství řeckých a římských polobohů, které pobaví a užijete si neuvěřitelných situací...


Anotace:
Čas se krátí… Bránu Smrti, tajemný průchod mezi světem živých a mrtvých ovládla Gaia se svými pomocníky. Zástupy nestvůr proudí na zem a chystají se převzít vládu nad světem. Přijdou Percy a jeho přátelé na to, jak bránu uzavřít? Dokáží se vrátit z hlubin Tartaru, nejtemnější části podsvětí, kterému vládne bůh mrtvých Hádes? Nebude to jednoduché! Řečtí a římští bohové nedokáží svým dětem pomoci a k Táboru polokrevných se blíží armáda římských polobohů, aby ho zničila. Sedm statečných hrdinů z proroctví musí znovu nasadit své životy za záchranu bohů, lidstva a celé civilizace.
.......

Rick Riordan se proslavil knižní sérií Percy Jackson, kde jsme prožívali různá dobrodružství s polobohy Percym, Annabeth a satyrem Groverem. Dozvěděli jsme se spoustu věcí o řeckých bozích i titánech a vedli s nimi dokonce válku, kdy byli titáni s velkou slávou poraženi. Tím by to mohlo pěkně skončit, jenže to by se nesměla objevit nová hrozba v podobě bohyně Gaii, která bohy příliš nemiluje a mnohem raději měla právě poražené titány. Pro svět do vypadá bledě a tak se Juno, neboli Héra, rozhodla pro riskantní plán - spojit Římany a Řeky - odvěké nepřátelé...

Čtvrtý díl série Bohové Olympu je doslova nabitý akcí, která jsou obsažena ve všech dobrodružství polobohů, a ti se nenudí, stejně tak i čtenáři. Věřím, že všichni čtenáři budou svým hrdinům fandit, jinak jim hrozí smrt, protože nepřátelé se kolem nic jen hemží a každý jim jde po krku.

Obstojí hrdinové ve všech zkouškách? Nebo zahynou strašnou smrtí? Percy, Annabeth, Jason, Leo, Piper, Hazel a Frank jsou v nebezpečí neustále, ale blíží se konec všeho a tak musí zapomenout na bolest a bojovat dál. V sázce nejsou pouze jejich životy, ale osudy jejich táborů a zároveň celého světa.
Percymu připadalo, že má halucinace. Nebylo prostě možné, aby se z nebe snesla obrovská stříbřitá postava a rozmáčkla Kelli na placku...
Ale přesně to se stalo. Ten Titán byl tři metry vysoký, měl rozčepýřené stříbrné einsteinovské vlasy, ryzí stříbrné oči a svalnaté paže čouhající z odrané modré správcovské uniformy. V ruce držel obří smeták. Bylo to neuvěřitelné, ale na cedulce se jménem stálo: BOB.
(str. 106)
Autor se nechal inspirovat řecké a římské mytologie, kterou si poupravil podle svého, a hrdinové mají plné ruce práce. Bohové a jiné mýtické bytosti jsou v příběhu použity jen volně, stejně jako mýty. Nemusíte být odborníky na Antiku, stačí jen u knihy dávat pozor a vše vám bude jasné. Historikové by si u čtení této série mohli trhat vlasy. Přesto se něčemu přiučíte, ale hlavně se pořádně pobavíte.

Děj je dynamický a plný zvratů, neustále se něco děje a nikdo nemá čas si vydychnout. Polobohové jsou napadáni všemožnými stvůrami a ani spánek jim nepřináší úlevu, protože Gaia je mučí nočními můrami, které ovšem mohou být i vizemi budoucnosti, pokud se jim nepodaří uspět.

Závěr je hodně otevřený a čtenář si tak musí počkat na závěrečný díl série, kde se snad vše ukončí a zazvoní zvonec. Jen doufám, že ve velké bitvě, která je na spadnutí, nebudou ztráty oblíbených postav. Nechtěla bych, aby někdo z naší sedmičky hrdinů zemřel, takže uvidíme, jak nás autor překvapí.

Jako v předchozích dílech, také tady jsou jednotlivé kapitoly napsány z pohledu různých postav, takže máme možnost vidět jejich dobrodružství z různých úhlů pohledů, což je velkým přínosem a můžeme se tak lépe sblížit s polobohy.
Setkáme se se známými postavami, některé jsou přátelé, jiní (a těch je většina) jsou nepřátelé hrdinů. Takže se máte na co těšit...

Hádův chrám je napínavé fantasy pro mládež, která ocení dobře plynoucí děj, napětí, akci, humor, bláznivé příhody a mladé postavy v jejich věku, starší čtenáři mohou po knize sáhnout jako po příjemné oddychové četbě.

Hodnocení: 75 %
Velice děkuji nakladatelství Fragment za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Hádův chrám (orig. The Heroes of Olympus 4 - The House of Hades, 2013)
Autor: Rick Riordan
Série: Bohové Olympu
Díl: 4
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 552
Vydal: Fragment, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 399 Kč

Komentáře