Recenze: Odložený případ - Andrea Kane

Proč dochází k únosům dětí? Aby rodiče trpěli? Nebo jde o něco jiného?

V šesti letech soudkyně Hope Willisová ztratila svou sestru-dvojče Felicity, která byla unesena z jejich pokoje. Nikdy se nezjistilo, co se s ní stalo. Tělo dívenky se nenašlo a nikdo nepožádal o výkupné. Felicity prostě zmizela... Únos měl tenkrát na starosti agent FBI Patrick Lynch, kterého případ straší dodnes.
O třináct let později je unesena malá Krissy, dcera soudkyně Hope Willisové. U školky ji prý vyzvedla „matka“, jak uvedli svědci a Krissy od té doby nikdo neviděl. Případu se ujímá FBI a jiné vládní agentury, ale soudkyně zavolá soukromou instituci - Forensic Instincts, která má dobré výsledky a na rozdíl od policie nemusí vždy hrát podle pravidel a dodržovat zákon.

Má zmizení Krissy něco společného s Felicity? Je snad cílem soudkyně? A proč by někdo unášel dvě malé děti z jedné rodiny v rozmezí třinácti let? Nebo jde o náhodu??
.......

Forensic Instincts řeší závažné případy, s kterými si policie nebo FBI nedovedou poradit. Jde o tříčlenný tým - Casey Woodsová, která FI vede, snadno sestaví psychologický profil a vnímá detaily kolem sebe. Ryan McKay je expert přes techniku a počítače. Marc Deveraux kdysi pracoval v útvaru behaviorální analýzy, byl příslušníkem komanda Navy SEAL a pracoval u FBI.

Snad nevadí, když prozradím, že se v této knize tým FI rozroste o tři nové členy, kteří se navzájem doplňují, protože mají velice různorodé vlastnosti. Nováček je bývalý pes FBI plemene Bloodhound jménem Hero, který á vynikající čich a dokáže kohokoliv či cokoliv vystopovat. Pak se do týmu přidá jasnovidka Claire Hedgleighová a bývalý agent FBI Patrick Lynch, který si tím dokazuje, že ještě nepatří do starého železa.

Andrea Kane nám představuje tým a zároveň ho pošle do další akce. Máme tak možnost sledovat FI během práce na únosu. Každý má své úkoly a všichni berou svou práci vážně, přesto si najdou chvilku na občasné vtípky, což postavy dělá realistické a čtenář si je rychle oblíbí.

Bylo zajímavé sledovat vyšetřování únosu dítěte, kde je důležitá každá minuta. Dokonce i FBI zahodila svou důležitost a ráda s FI spolupracovala, jen aby se malá Krissy dostala domů co nejdříve.
Tvůj bývalý život musí přestat existovat.
Nebo přestaneš existovat ty.
(str. 147)
Po sérii s ústřední dvojicí agentem FBI Derekem Parkerem a bývalou agentkou FBI Slone Burbankovo, která by se dala nazvat romantický krimi thriller, si autorka nemohla odpustit romantickou zápletku i v této sérii.
Casey Woodsová a Hutch, neboli agent FBI Kyle Hutchinson, spolu mají určité pletky a hodně to mezi nimi jiskří. Naštěstí se tato vztahová linie drží opodál a neruší kriminální zápletku. Prostě spolu něco mají, občas se sejdou a Hutch jí daruje psa Herou pro FI.

Na to, že má kniha pouze necelých tři sta stran, tak se zde povedlo zpracovat únos dítěte, vyšetřování a také poukázat chorou mysl únosce. Ten vážně není normální a je zázrak, že v jeho péči malá Krissy dokáže přežít.

Během čtení si nestačíte vydychnout, protože se neustále něco nového objevuje a poutá vaši pozornost. Příběh působí vyváženě a je dobře propracovaný.
Jen závěr by mohl být více dynamický, takhle totiž celé napětí vyšlo tak nějak na prázdno. Což je opravdu škoda, protože zbytek knihy byl skvělý.

Zajímavý krimi thriller, který zaujme převážně ženy. Je plný akce, napětí, detailů z policejní práce a útržky z choré mysli. Velmi dobré počtení.

Hodnocení: 75 %
Velice děkuji nakladatelství Fragment za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Odložený případ (orig. The Girl Who Disappeares Twice, 2011)
Autor: Andrea Kane
Překlad: Edita Drozdová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 296
Vydal: Fragment, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 349

Komentáře