Recenze: Antibohyně - Kendare Blake

Napínavá fantasy hororová romance, která nenudí a čtenář si jí užije plnými doušky...

Anotace:
Staří bohové neumírají…
Aspoň si to Athéna myslela. Jenže pak jí pod kůží začala vyrůstat pírka, která jí zahltila plíce jako nějaká podivná rakovina, a Herma sužovala spalující horečka. Tím skončil jejich poklidný věčný život ve zdraví.
Athéna a Hermes putují světem a zoufale hledají příčinu svého pomalého, bídného umírání. Cestou získávají spojence a odhalují pradávné i nové protivníky. Pátrání je zavede ke Kasandře, obyčejné dívce, která se kdysi coby vědma těšila přízni a ochraně jednoho z bohů.
Dnes už se Kasandra do života bohů nijak neplete, vlastně ani netuší, že existují. Přesto by mohla hrát klíčovou úlohu ve válce, k níž se schyluje.
Královna bohů Héra se spojila s dalšími antickými obyvateli Olympu, kteří ve snaze prodloužit vlastní život vyvražďují své rivaly. Touha přežít z nich udělala antibohy, ubohé karikatury jejich někdejší slávy. Athéna bude potřebovat nějaké trumfy, protože život nesmrtelníků jen tak nevyhasne.
Každý z nich umírá po svém. Někteří se zadusí peřím. Z některých se stanou příšery. Ale všichni zuří až do posledního dechu.
Nadešel čas války bohyň.
.......

Po dvoudílné duchařské hororové romanci „Anna krví oděná“ a „Dívka z nočních můr“, kde autorka skvěle skloubila prvky romance pro náctileté a hororu, přichází fantasy romance z oblasti antiky. A stejně jako u jejího minulého počinu, je zde na prvním místě propracovaný příběh a láska stojí v pozadí jako kulisa.
Tím se dílo Kendare Blake hodně liší od ostatních paranormálních romancí, kde se obvykle celou dobu řeší pouze vztah mezi hlavní dvojicí. Tady ovšem na takové bláhové počínání není místo, protože se blíží válka a půjde o život všem.

Měla jsem trochu obavy, aby nešlo jen o Percyho Jacksona pro dívčí publikum, ale to se nenaplnilo. Antibohyně má originální děj a čtenář se nudit rozhodně nebude, protože tady se neustále něco děje a na velké, nečekané zvraty nemusíme dlouho čekat. Kniha dokáže hodně překvapit, co se týče příběhu a ztrát na životech postav.
„Vy se nezamykáte?“ podivila se Kasandra.
„Nemá to moc smysl,“ vysvětlil jí Hermes klidně. „Kdokoliv tak silný, aby nám ublížil, může prostě vytrhnout dveře z pantů.“
(str. 243)
Antičtí bohové jsou vždy ukazováni jako dokonalé bytosti, které ovládali svět a měli na svědomí ne jeden život hrdiny. Tady se však ukazuje i jejich odvrácená tvář, protože jsou krutí nejen k lidem, ale i sami k sobě. Po staletích využívání své moci dostali trest - umírají podle jejich znaků.
Démétér, která je bohyně země se zemí stala a to doslova, protože se rozpíná přes celou poušť. Athéna, bohyně moudrosti, jejímž symbolem je sova, umírá na záplavu pírek v jejím těle a pomalu se dusí. Hermes, božský posel se požírá zevnitř a den ode dne chřadne. Krásná Afrodita, bohyně lásky je odporná bytost, která cítí jen nenávist.

Někteří bohové jsou už mrtví, jiní na svou smrt teprve čekají. Jenže je tu Héra, která se spojila s některými bohy, a společně začali zabíjet svou božskou rodinu. Je to jen otázka přežití? Proč se to děje? A může to někdo zastavit? Athéna věří, že záchranou je dívka Kasandra, ale netuší, co se to kolem ní děje.
„Neslyšela jsem slova. Ani jména. Žádný náznak prostředí. Ani jaké bude počasí. Nevěděla jsem, kde to bude.“
„Nebylo nic, co bys mohla udělat.“
Zpomalila. „Tak proč jsem to teda viděla? Jaký to mělo smysl?“
„Možná to nemělo žádný smysl. Prostě vidíš věci, co se pak stanou. Jako to bylo odjakživa.“
(str. 157)
Autorka se nebojí ukázat i drsnější scény, třeba když Poseidon požírá své poddané a mění se v děsivou stvůru. Smrt číhá všude a nikdo z postav nemusí přežít. Fantasy pro mládež s dávkou hororu, napětí, akce, humoru a trochou lásky. Zajímavé, neotřelé počtení je tu pro vás.

Kniha zpočátku vypráví dva příběhy, které od sebe dělí vzdálenost, a přesto spolu souvisí. Athéna s Hermem hledají záchranu před umíráním a přitom bojují s nepřáteli. Vše vypadá beznadějně.
V druhé linie je dívka jménem Kasandra a její kamarád Aiden, který je pro ni opora. Ona totiž dokáže předvídat věci a on jí pomáhá, aby se nezbláznila. Postupně se do sebe zamilují, ale nic netrvá věčně a idylka končí. Kasandra se totiž má stát spásou pro bohy, a tak ji všichni hledají. Athéna ji chce využít ke své záchraně, ale jiní bohové by ji nejraději viděli mrtvou. Aiden se jí snaží chránit i v tomto případě a přitom vyplouvá na povrch jeho tajemství, které souvisí s Kasandřinou dávnou minulostí sahající až k Trojské válce. Kým bývala? A kdo je ve skutečnosti Aiden?
„Miluju tě,“ řekl. „Kdysi dávno jsem udělal chybu. Bylo to chyba boha, takže byla obrovská, ale lituju toho. Lituju toho už několik tisíc let.“
(str. 229)
Závěr byl šokující, protože nikdo nečekal, že někdo zemře. Osud zamíchal kartami a nic už není takové jako dříve. Kniha dokáže opravdu zaskočit a do budoucna dává tušit, že překvapení budou určitě ještě pokračovat.

Antibohyně je napínavé hororové fantasy s příměsí romance, které ocení hlavně dospívající dívky, ale sáhnout po ní mohou i starší čtenáři. Skvělé odpočinkové počtení.

Hodnocení: 75 %
Velice děkuji nakladatelství Baronet za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Antibohyně (orig. Antigoddess, 2013)
Autor: Kendare Blake
Překlad: Andrea Vašíčková
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 312
Vydal: Baronet, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 299

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.