Recenze: Inferno - Dan Brown

Další hrozba, která může otřást celým světem...
Symbolog a historik profesor Robert Langdon se probouzí v nemocnici a vůbec netuší, jak se ocitl v Itálii. Navíc se ho někdo pokouší zabít a on musí společně s lékařkou Siennou Brooksovou utíkat napříč Flerencií. Jedinou stopou je pro Langdona podivný sen o šedovlasé ženě ve výjevu z Dantova Pekla, která mu říká: „Hledej, a nalezneš.“ K tomu ve svém saku najde tajnou kapsičku a v ní tajemnou mapu s pozměněným obrazem La Mappa dell’Inferno od Botticelliho, inspirovaným Dantovým Peklem. A tak se Langdon se Siennou pouští do pátrání, aniž by tušil, že mu ubíhá čas. Šílený vědec Betrand Zobrist se totiž rozhodl zachránit lidstvo tím, že vypustí do světa mor, aby zredukoval počet lidí.
Může profesor historie a lékařka zachránit svět? A proč je pronásledují tajní zabijáci a vláda? Co všechno Robert Langdon zapomněl?
.......

Dan Brown nám předkládá další konspirační teorii, ve které se tentokrát neopřel o církev, ale do společnosti a lidstva jako celku. Planeta Země má omezenou kapacitu a lidé se množí jako králíci, proto je na čase učinit radikální krok k záchraně lidstva. A proč se neinspirovat renesančním dílem a černou smrtí?

Kniha nás zavede po paměti ve Florencii, Benátkách a Istanbulu, profesor Robert Langdon bude váš průvodce, jenž se zastaví u děl z renesance a během vzpomínání na své přednášky shrne všechny důležité informace. Vůbec mu nevadí, že jej honí zabijáci, na vzácné obrazy a sochy je čas vždycky.

Tentokrát se podíváme na zoubek velkému renesančnímu umělci Danta Alighieriho a jeho Božskou komedii. Nejvíce pozornosti se upne na Peklo, protože právě touto části se inspiroval vědec Zobrist, a tak se o ní dozvíme mnoho zajímavostí. Pokud jste ji nečetli, nezoufejte, vše potřební k řešení šifer a tajemství se od Roberta Langdona včas dozvíte, k tomu připojí i své postřehy a vzpomínky.
Hledej, a nalezneš.
(str. 17)
Jde o čtvrtou knihu série s profesorem Langdonem a celý děj je opět podle obvyklého schématu - Robert Langdon se do něčeho přimíchá, honí ho policie i zabijáci, doprovází ho fešná společnice, při zběsilém úprku řeší jednu šifru za druhou a snaží se zachránit svět tím, že odhalí velké tajemství. Proto se vývoj děje dá snadno předvídat a v málo věcech překvapí.
Je to škoda, hlavně pokud jste četli předchozí knihy, tak vás to přímo bije do očí. Autor prostě zůstal věrný svému stylu, zároveň má talent k popisování nádherných historických, literárních a uměleckých skvostů. A to dokáže čtenáře ke knize doslova přikovat.

Jak jsem řekla, aby Langdon nepátral sám, tak potřebuje společnici a tou je pro tentokrát lékařka Sienna Brooksová, která ho svou inteligencí (má IQ 205) strčí do kapsy. Oba tak působí téměř jako superhrdinové, co se řítí uličkami Florencie a snaží se zachránit svět tím, že neopomenou navštívit kdejakou renesanční památky a skvosty související s Božskou komedií. No, a v některých případech si je rovnou vypůjčí.

Děj se snaží být co nejvíce napínavý a plný akce, ale ne vždy to funguje. Neustále se zde zdůrazňuje hrozba středověkého moru, apokalypsy, pekla a smrti většiny lidí, ale přitom to všechno upadá do pozadí. Vše se točí kolem Roberta Langdona, jeho společnici a šéfky WHO – Světové zdravotnické organizace, která musí řešit hrozbu nákazy a spolupracovat s tajnou organizací, co pomáhá lidem zmizet.
Pravda je vidět očima smrti.
(str. 67)
Hlavní záporák, vědec Betrand Zobrist se v knize dlouho neohřeje, ale naštěstí vše připravit, a tak jako posel nového věku dá lidstvu svůj odkaz - Inferno. Což je nákaza, která pomůže lidstvu přežít tím, že zredukuje jeho počet. Skutečně jde o nebezpečnou hrozbu světového měřítka, nebo pouze blafuje?

Potíž u více dílných sérií je ten, že po třetím díle dochází k jakémusi výplachu a děj už není tak dobrý jako předchozí knihy. Bohužel stejný problém má i tato kniha, které místy dochází dech, a tak si z ní odnáším rozporuplné dojmy.
Kniha není špatná, a pokud máte rádi různé konspirační teorie, tak budete jistě nadšeni, ale já osobně očekávala více. Děj je totiž dosti katastrofický a chvilkami připomíná hodně vzdálené sci-fi. Hlavně závěr je neuskutečnitelný. Měl nejspíš šokovat, ale je nevěrohodný. V budoucnu to možná bude jediná záchrana pro lidstvo, ale dnes ještě ne.

Inferno je mysteriózní thriller, kde se setkáváme s temnotou a dynamickým dějem. Zopakujete se trochu historie a užijete napětí. Hlavně nesmíte mít příliš vysoké nároky, protože kniha vyznívá hlavně jako oddychová četba.

Hodnocení: 4/5
Velmi děkuji Knihy Dobrovký za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Inferno (orig. Inferno, 2013)
Autor: Dan Brown
Série: Robert Langdon
Díl: 4
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 424
Vydal: Argo, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 448 Kč

Komentáře

  1. Já se na Inferno docela těšim, tak jsem ráda, že tě úplně nezklamalo. Mamka už ho četla a docela se jí líbilo. Jsem si vědoma toho, že to nebude veledílo, ale jak píšeš...jako oddychovka dobrý. Jako ostatně všechno od Browna...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.