Recenze: Požehnáni ti, kdož žízní - Anne Holtová

Inspektorka Hanne Wilhelmsenová je zpět!

Oslo zažívá vlnu veder, a to ještě léto ani nezačalo, k tomu jakoby se město zbláznilo. Někdo si hraje s policií, protože páchá „sobotní masakry“ - zastříká nějakou kůlnu krví a napíše tam nějaké číslo. Je to však jen hloupý vtip, nebo se jedná o vraždy a policie by měla hledat těla? Řádí snad ve městě šílený vrah? Navíc policie musí řešit narůstající počet znásilnění, jedna studentka byla dokonce přepadena ve dveřích svého bytu. Policisté nestíhají, ale všem je to jedno. Hrozí totiž, že by někdo mohl vzít spravedlnost do vlastních rukou...
.......

Autorka Anne Holt úspěšně navázal na svou prvotinu Slepá bohyně. Ve svých knihách ukazuje práci norské kriminální policie, která němá lehkou práci. K realistickému popsání tohoto prostředí používá vlastní zkušenosti, a tím ukazuje policisty jako lidi z masa a kostí, kteří mají kromě pracovního vytížení i problémy v soukromí, jako většina ostatních lidí.

Inspektorka Hanne Wilhelmsenová má na starosti desítky znásilnění,  k tomu dostala na krk i sobotní masakry, proto neví kam dřív skočit. Navíc její přítelkyně Cecílie, s kterou žije, jí vyčítá, že ji vůbec nepustí do svého života a neseznámí ji třeba s kolegy, přáteli a rodinou. Skutečně se za ní Hanne stydí, nebo je v tom něco jiného?

Prokurátor Håkon Sand má také plné ruce práce, ale stačí si najít i chvilku, aby zašel s Hanne na kafe. Ale i on má doma problémy, jenže je neumí řešit, a tak doufá, že to nějak dopadne. On na vztahy prostě není a neumí v nich chodit.

Obě hlavní postavy jsou vykresleny stejně dobře jako ostatní, navíc máme možnost vidět děj z různých úhlů. Nejen ze strany policie, ale i vraha, nebo oběti znásilnění.
Pane Bože, ať mě nezabije. Nedopusť, aby mě zabil. A ať je to za mnou co nejrychleji...
... Dobrý, dobrý Bože na nebesích. Nedopusť, abych zemřela. Je mi teprve dvacet čtyři let. Nenech mě zemřít...
... Drahý Bože, proč jsi mě radši nenechal zemřít?
(str. 32-34)
U případů znásilnění můžeme vidět stav oběti, která si vyčítá, že se jí to přihodilo a zároveň má pocit, že zničila život jak sobě, tak i svým blízkým. Tyto případy se totiž dotýkají nejen obětí, ale i jejich rodin, které mají fungovat jako útěcha a pevný bod pro další život.
Co když to ovšem blízké zasáhne stejně jako znásilněnou ženu? Nemůže se z jejich bezmoci vyvinout touha po pomstě? Nemohou vzít spravedlnost do vlastních rukou?

Kniha má vynikající atmosféru, která vás vtáhne až po několika přečtených stranách. Na akci se totiž nemusí dlouho čekat a policie se hned pouští do práce, jenže stop není mnoho a lidé k nim jsou nedůvěřivý. Inspektorka Hanne Wilhelmsenová musí zapojit mozkové závity a chytat se všech stébel, aby se dovtípila, o co vrahovi doopravdy jde.
Kdo dělá sobotní masakry a proč? Jde snad o zamaskování vražd? Nebo je v tom ještě něco víc?

Děj má rychlý spád a je realistický. Ukazuje nám lidi takové, jací jsou. Po psychologické stránce je kniha dokonalá a po kriminální téměř také. Problém je, že čtenář nemá příliš vodítek k odhalení pachatele. Ten se ukáže až v závěru a policie díky tomu bude mít ještě více práce.
Bylo tak časně, že si snad ďábel nestačil ještě ani nazout boty.
(str. 11)
Přesto má kniha jen jednu velkou vadu, a tou je její délka. Má jen 206 stran, což je málo a čtenář by si chtěl atmosféru i příběh užívat o trochu déle. Autorka však dokazuje, že ani to není překážka k tomu, aby do těch stránek vtěsnala skvělou krimi zápletku, napětí, psychologii severského prostředí i společnosti a zajímavé postavy.
Občas je tu spěch, ale není to tak moc na škodu, protože na zdlouhavé popisování není čas a čtenář si vše může vychutnávat. Jen je škoda, že závěr přijde tak brzy.

Požehnáni ti, kdož žízní je norský kriminální thriller, kde se ukazuje, čeho všeho je člověk schopen, hlavně pokud se domnívá, že má všechnu moudrost světa a policisté jsou naprostí pitomci. Má napínavý děj s oddychovými chvilkami, který je čtivý a každý si ho užije. Skvělé severské krimi.

Hodnocení: 5/5

Velmi děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Požehnáni ti, kdož žízní (orig. Salige er de som tørster..., 1994)
Autor: Anne Holtová
Překlad: Klára Dvořáková Winklerová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 206
Vydal: Jota, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 268 Kč
Recenze na krimi Slepá bohyně

Komentáře

  1. Zní to zajímavě asi se po knize podívám :) Mám teď zrovna náladu na nějaký thriller :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.