Recenze: O Kanafáskovi - Galina Miklínová

Sedm pohádek pro malé nespavce!
Jonáš je malý kluk, kterému se večer nikdy nechce do postele a spát. Naštěstí na takovéto nespavce dohlíží oko Dalekokuku z hradu Snovín, kde bydlí uspávací skřítci. Jenže na Jonáše jsou krátcí jak Hajáčci, tak i Usínálci, proto je vysílána největší uspávací peřina Kanafásek. Ten ovšem chce s Jonášem zažívat různá dobrodružství, a z toho rozhodně nebude mít radost Snivec, Spinkalka ani Chrupoun. O problémy tedy není nouze...
.......

Kniha je zpracována podle sedmi dílů Večerníčka, a vlastně jde o takový dětský komix. Textu je tady poskromnu proto knihu zvládnou i ti nejmenší čtenáři, kteří si jistě rádi prohlédnou obrázky. Kniha se výborně hodí jako pohádky před spaním.

Příběhy jsou hravé a zábavné. Děti mohou obdivovat obrázky a diskutovat o nich. Pro ně to bude vždy velké dobrodružství stejně jako pro Jonáše. Až trochu lituji, že jsem již dospělá. Knihu jsem však přečetla jedním dechem a spala jsem po ní jako miminko.

Postav je zde poskromnu, takže tu nejsou žádné zmatky a všechno je hned jasné. Musím přiznat, že existence hradu Snovín mi přišla jako nádherný nápad. Bylo by pěkné, kdyby na děti někdo dával v noci pozor.
Hlavní uspávačem je Snivec, který všechno řídí. Spinkalka uspává nejmenší děti a Chrupoun je taková zásahová jednotka, protože zasahuje pouze v nejhorších případech, kdy už všechno selhalo. Na všechno dohlíží ostražitý Dalekokuk, který v případě neplech a problémů vše hlásí Snivcovi.
Tři uspávací skřítci Usínálci vystřelují na většinu dětí Hajáčky, což jsou uspávací peřinky, které obalí nespavce a ti okamžitě usnou. Jenže někdy je potřeba vyslat větší kalibr, a proto je tu Kanafásek, který je největší uspávací peřinou na Snovíně.
Ovšem Kanafásek nechce děti uspávat, ale hrát si s nimi. No, a to pochopitelně na Snovíně nikomu nezamnoulá, protože způsobuje jen samé problémy.

Každý, kdo má malé dítě, tuší, že Hrad Snovín s uspávacími skřítky by bylo občas vážně potřeba, jelikož dětičky někdy vážně nechtějí spát a jen zlobí.

O Kanafáskovi je skvělá kniha a její grafické zpracování je velice zdařilé. Ideální čtení pro všechny malé děti i pro jejich rodiče. Čtěte si spolu, to pak přináší mnohem větší radost a tato kniha je k tomu ideální.

Hodnocení: 4/5
Autor: Galina Miklínová
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 80
Vydal: Česká televize, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře

  1. Večerníček si pamatuji ještě z zdob, kdy ho začali vysílat v televizi a teď po letech jsem ho viděla znovu s dcerou. Ale nejsem si jistá, jestli se mi až tak moc líbil - možná už z toho důvodu, že Galina Miklíková má své specifické ilustrace, které se mi moc nezamlouvají.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.