Recenze: Syn pekel - V moci démonů - Michaela Burdová

Dokáže Syn pekel zachránit svět i svou lásku?

Weer worf Neran přislíbil ochranu elfce Liadel, protože po ní touží Třinástý, což je démon, jenž chce osvobodit své bratry démony a k tomu potřebuje právě Liadel. Navíc tu je Aragen a její směčka Temnovlků, kteří mají vlastí plány a ty se Neranovi líbit nebudou. Ten k tomu všemu řeší trable se svým bratrem, kterému sice zachránil život, ale jejich vztah je na stále na bodu mrazu...

Dokáží temné bytosti zahnat temnotu, nebo svět padne do rukou démonům? Má syn pekel právo na lásku, nebo je provždy prokletý?
.......

Syn pekel je již třetí fantasy sérií od mladé české autorky, po Poselství jednorožců a Křišťálů moci, přišli na řadu vlkodlaci. Jsou to pekelné bytosti, bestie mezi zvířetem a člověkem, navíc chrlí oheň a jsou téměř neporazitelní. Tyhle tvorové se dočkaly mnoha ztvárnění, ale tohle má své kouzlo.

Nejde o klasické fantasy, přestože se zde objevují elfové i trpaslíci a děj se odehrává v imaginárním světě, který je sice rozlehlý, ale přitom hrdinům netrvá dlouho se někam dostat a to ještě k tomu pěšky. Prostě jdou a za chvíli jsou na místě, což je maličko nedotažené. Objeví se zde vlkodlaci, a tak se autorka nejspíše snažila navodit hororovou atmosféru, což je jí příliš nepovedlo, protože i když Temnovlci trhají celé vesnice na kusy, tak strach nemáte.

Objeví se zde i humor, který může působit trochu přiblble. Hlavně když si postavy dělají legraci v momentech, kdy jim jde o život. Alespoň neberou život příliš vážně.
"Co takhle vymyslet jinej plán? Takovej, při kterým budeme mít alespoň tříprocentní šanci na přežití?"
(str. 211)
Problémem knihy je děj, který pokulhává od samotného počátku, kdy se přeneseme do Neranova dětství a pak opět do přítomnosti, což může být zmatečné. Občas mi přišlo, jakoby autorka vařila z vody a snažila se poskládat smysluplný příběh, který je ve výsledku vyplněn nepříliš zdařilými dialogy, a napínavé scény vyznívají do prázdna.
První díl Vlčí krev se mi docela líbil a jeho děj měl potenciál, jenže v této závěrečné knize byl naprosto zazděn a občas nedával ani smysl.
"Snažil jsem se tvému domu vyhnout a nezničit ho. Tak jse trochu rozryl jezírko, snad to nevadí."
(str. 50)
Vztah Nerana a Liadel utichl, přestože se ti dva snažili zachraňovat toho druhého, ale chyběla tomu šťáva i city. Vůbec to neprožívali, prostě jen byli vedle sebe a nic víc.
Postavy celkově byly dost nevýrazné a bez vývoje působily ploše. Ani démoni nebyli nikterak výjimeční, ale pouze vraždící bestie a navíc dost zabednění.

Od začátku je jasné, že všechno skončí happyendem a svět bude zachráněn, přesto jsem doufala v nějaké překvapení, jenž se nedostavilo. Několik postav sice zemře, ale nikdo tomu nevěnuje pozornost. Jsou mrtvý a hotovo, svět jde dál, tak proč se nad tím pozastavovat.

Obálka se stejně jako u Vlčí krve vydařila, a ten vlkodlak je k sežrání, i když ve skutečnosti by člověka smlsnul na posezení. Ke knize se výborně hodí a dodává jí na kráse. Zaujme na první pohled a já od ní nemohla odtrhnout oči, jak se mi líbila.

Syn pekel - V moci démonů je fantasy příběh pro dospívající dívky, který měl vratkou zápletku a celkově mi přišel jako nejslabší z autorčiných sérií. Hodí se jako lehoučké oddychové čtení s podprůměrnou kvalitou, které zažene nudu, ale nic víc od něho čtenář nesmí očekávat.

Hodnocení: 2/5

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:
Název: V moci démonů
Autor: Michaela Burdová
Série: Syn pekel
Díl: 2
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 272
Vydal: Fragment, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře