Recenze: Zkažené sémě - Ondřej S. Nečas

Fantasy detektivka, která zaujme příběhem i krimi zápletkou a od jejích stránek se jen stěží odtrhnete...


Hejtman Ambrož Zátka z Bludova má potíže, protože v lesích okolo města řádí lupiči pod vlivem drog, jenž je nutí se chovat jako zběsilá monstra, kterou jim dodává tajemný alchymista a čaroděj zvaný Kuchař. K tomu údajně došlo k zavraždění manželky významného občana města tím, že ji někdo proměnil v kapra a nechal uschnout a ještě se ve stoce objevila vysušená mrtvola nějakého žebráka. Každý z těchto případu je dost ošemetný, proto na ně Ambrož nasadí své nejlepší lidi, a to vílu Lilianu, bojovnici Jasymu, zvnou Železná tykev, strážníka Ctimíra Žítka a kamenného golema Neotesánka.

Dokáží členové městské hlídky odhalit pravdu, jak to všechno bylo? O co jde tajemnému čarodějovi? Proč víla Liliana kolem sebe neustále cítí hnilobu a zlo? A jak bude vyšetřování pokračovat, až bude v ulicích Bludova přibývat mrtvých?
..........

Krimi fantasy? Je to vůbec možné? Po přečtení série Jestřáb & Rybářka od S. R. Greena vím, že ano, ale hodně záleží na zpracování zápletky, protože z toho také klidně může vzniknout pořádný paskvil. Před autorem Zkaženého sémě smekám, protože se mu skvěle povedlo nakombinovat prvky městské fantasy s detektivním příběhem tak, aby děj působil hodnověrně.

Kniha mi trochu připomíná některé z dnešních TV „kriminálek“, jen se děj neodehrává v moderní době, ale ve fantasy světě. Je tu však několik vyšetřovatelů, každý má trochu jiný přístup k případu a je zde i „patoložka“ víla Zvonimíra, která dříve či později přijde na vše, co se týče mrtvol a alchymistických věcí. Společně tvoří jakýsi tým a ten vyšetřuje několik případů najednou.

Hrdinové tu jsou neúplatní, kteří hájí spravedlnost a lotrům nikdy nic neodpouštějí. Za letité zkušenosti si již zvykly na ledacos, ale provokovat je, bych příliš nedoporučoval. Tedy pokud nešlo o něho „komu nebude vadit, když bude v následující chvíli sbírat po zemi vlastní zuby“, jak tu sám píše autor.
Víla Liliana dokáže být dost divná a ta její schopnost se přikrást k němu nepozorovaně vyděsí kde koho. Jasyma  Ctimír spolu něco mají, ale není to tak vážné, aby jejich vztah ohrožoval práci. A nakonec je s nimi i Neotesánek, který je zahalen tajemstvím, jelikož jeho stvořitel utekl z města a tak nikdo netuší, z čeho byl vyroben. Ví se jen, že není z hlíny, jak je u golemů zvykem, ale z kamene.
Všichni jsou zvláštní týpci, kteří se nerozpakují někoho zabít, ale přesto by ho před smrtí rádi ještě vyslechli. I jejich činnostech se rozhodně pobavíte a užijete si poctivou „policejní“ práci.

Děj je komplikovaný, takže si společně s postavami zapotíte, než odhalíte vraha, či toho, kdo za tím vším stojí. Jsou zde ponechány drobečky informací, které zpočátku nedávají smysl a působí náhodně, možná i zmateně. Skutečně spolu několikero úmrtí v Bludově nesouvisí? Nebo tu jsou pojítka a jen je potřeba je najít?
Autor si s námi pohrává, takže dopředu nelze odhadnout téměř nic. Nikdo z postav si nemůže být jist, zda se konce dožije a to ponechává čtenáře v napětí a nejistotě.

Co se týče fantasy, je příběh více než dobrý, jelikož zde narazíme na několik bitek, kde se střetnou nejen meče, ale strážci pořádku budou muset použít i mozkové závity, aby přežili ve zdraví.
Jen nesmíte očekávat brutální až šokující scény, kde krev stříká všude kolem, a končetiny se válejí v trávě. To zde vážně nenajdete, ale pár odporně smradlavých mrtvol tu je.

Kniha je čtivá, děj odsýpá a nikde nedrhne, takže si ji užijete a bez problémů se ponoříte do příběhu. Objeví se několik hrdinů a bojovníků, kterým můžete fandit, a i řada podezřelých, jenž měli motiv či nějakou spojitost s vraždami.

Zkažené sémě je městské fantasy namíchané s detektivní zápletkou, což vytvořilo zajímavé počtení, které nadchne jak příznivce fantasy, tak i detektivek, tedy pokud jim nebude vadit, že se tu nestřílí z pistolí, ale místo toho se lidi masakrují meči.

Hodnocení: 4/5


Název: Zkažené sémě
Autor:
Ondřej S. Nečas
Edice: Pevnost, sv. 83
Vazba: Měkká
Počet stran: 216
Vydal: Epocha, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 129 Kč (společně s časopisem Pevnost č. 5/13)

Komentáře