Recenze: Nemilovaní - John Saul

Skutečně se historie opakuje? Může si šílená mysl přehrát dávnou minulost a opět jí chtít prožít? Žádný Devereaux ještě nikdy Sea Oaks neopustil!


Po dvaceti letech se Kevin Devereaux vrací domů, do města Devereaux a na ostrov Sea Oaks. Jeho matka Helena umírá a přeje si mít syna u sebe. On tedy vzal manželku a své dvě děti, Julii a Jeffa, a přijel do zchátralého kraje, který za ty roky ještě více upadl. S matkou žije v domě ještě jeho sestra Marguerite, která měla před lety nehodu, kvůli níž musela přestat s tancem, a proto nikdy rodný dům neopustila, dnes alespoň učí balet několik místních dívek.
Kevin nikdy svou matku neměl rád, protože byla nejen přísná a posedlá manipulací ostatních, ale byla skutečně zlá a vždy ho děsila. Od dětství má noční můry, kde se ho matka pokouší zabít. Svou sestru obdivuje, že to s Helenou dokázala ty roky vydržet.
Hned po příjezdu všichni pocítí tíseň starého domu a zlobu staré a nemocné Heleny, jenže ani po její smrti se klidu nedočkají, jako by její duch nadále obcházel kolem a organizoval jim život. A když e v okolí objeveno první tělo, nikdo nepochybuje, že je to teprve začátek.

Opravdu viděl Jeff u rodinné hrobky ducha Heleny? Je snad rodina Devereauxů prokletá? Najdou mrtvý klid? Kdo v okolí zabíjí a proč? Jaké tajemství skrývá rodinné sídlo na Sea Oaks? 
..........

Hororový thriller, kde je napětí téměř hmatatelné a snadno se přenese i na čtenáře. Atmosféra je výborně vyobrazena a postupně děsivost děje stupňuje. V závěru to může být až příliš, ale rozhodně půjde o velkolepé finále, při kterém zamrazí v zádech. Ukáže se totiž, čeho všeho je schopná lidská mysl, které kdysi ublížili a ona to v sobě příliš dlouho potlačovala. To se pak z každého může stát vraždící maniak.

Postav je tu zpočátku hodně, ale všechny jsou výborně propracované, takže děj doplňují a každý v něm má nějakou roli. Většina z nich jsou sympatičtí lidé, které si rychle oblíbíte. A v tom se skrývá nádhernost knihy, autor si s námi totiž pohrává a žádná postava si nemůže být jista, zda se dožije konce příběhu.
Vlastně se raději připravte na to, že tady postavy padají jako mouchy, dokonce ani ti důležití či hlavní hrdinové to mohou mít kdykoliv spočítané. Stačí jen, aby udělali chybu, a vrah je odpraví velmi rychle. Pokud to chtějí přežít, tak se budou muset postavit smrti, která je skvěle maskovaná.

Přestože je zde hodně mrtvol, které jsou pohozené v moři či schované ve sklepě, tak nejde o žádná jatka. Prostě jsou mrtvý a hotovo. Proč kolem toho dělat nějaké cavyky.
Více než na šok či krev se tu klade důraz na psychologii a popis vnitřních pocitů. Postavy až téměř před smrtí prohlédnou pravdu a zároveň i vrahovi do tváře, náhle si uvědomí, že je konec. Chtějí sice ještě bojovat o život, ale to už mají marné. Vrah je lapil, a proto není naděje.

Zápletka se před námi pomalu odkrývá a časem do sebe všechno zapadne, ale to je již pro většinu postav pozdě. Vrah je skryt tak skvěle, že ze začátku podezřívá všechny kromě jeho. Nikdy by vás nenapadlo, že člověk tak starostlivý a obětavý, kterého všichni mají rádi, by byl schopen zabíjet. Jen několik málo náznaků se mezi řádky objeví a dvě postavy jsou podezřívavý.

Děj budete hltat a prožívat ho společně s postavami, tak skvěle je napsán a působí velice věrohodně. Kniha vás během čtení plně pozře a vám bude běhat mráz po zádech, což způsobí, že knihu prostě nedokážete odložit.
Mně se velice líbila, a třebaže to byla první kniha od tohoto autora, tak si určitě přečtu další, protože píše skvěle a hlavně věrohodně.

Vrah svou pravou tvář šílence projeví až je konci, a to pak už jde všechno ráz na ráz, mrtvola za mrtvolou. Nejen policii z toho půjde hlava kolem. Jen ten závěr mohl být trochu více pozvolný, protože takhle utekl až příliš rychle a vše se najednou vyřešilo.
Kdo může šílenou mysl zastavit? Jaké má vrah motivy k vraždám? Má vůbec nějaký nebo vraždí jen tak? Opakuje se snad děsivá historie a vrah již nedokáže rozpoznat, co je skutečně a co ne?
Svým způsobem je též oběť, a kdyby se zasáhlo včas, tak šlo zabránit mnoha úmrtím. Stačila by jen mateřská láska, ale taky byli všichni nemilovaní.

Nemilovaní je skvělý horor s thrillerovými prvky, který bere dech a příznivci napětí si knihu jistě náležitě užijí.

Hodnocení: 4,5/5

Název: Nemilovaní (orig. The Unloved, 1988)
Autor:
John Saul
Překlad: Roman Lipčík
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 328
Vydal: Domino, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře