Recenze: Říše temnot - Tajemný anděl - L. J. Smith

Existují andělé? Může v sobě dívka objevit moc čarodějnic? Říše temnot se otvírá, tak vstupte... krásné příšery již čekají.

Dívka jménem Gillian vede svůj jednotvárný život, kde jí všichni přehlížejí, až se jednou v zimě málem utopí v lesním potoce a následně umrzne. Zažije stav, kdy zemřela a dostala se do „předpokoje“, ale pak je vrácena do svého těla a od té doby k ní promlouvá její strážný anděl. Život se ubere nečekaným směrem a díky andělovým radám se z malé, nevýrazné dívky stane sebevědomá a dospělá Gillian, která je náhle obletovaná a má o ní zájem školní krasavec David. Anděl naznačuje Gillian, že není obyčejná a přestože o tom vůbec netuší, tak je čarodějnice. Dívka se seznámí s čarodějkou Melusine a začne jí docházet, že její strážný anděl není skutečný a svými činy se jí snaží pošpinit duši. Donutil jí, aby někomu pomocí magie ublížila a ještě se ospravedlňoval, že je to správné. Gillian ví, že se ho musí zbavit, ale jak?

Patří Gillian do ztracené rodinné větve Ohnivých žen? Jde o ztracenou čarodějnici? A kdo je ve skutečnosti její anděl? Může dívka ještě napravit škody, které pod jeho vlivem napáchala? A co Říše temnot, přijme ji nebo zahubí?
..........

Již čtvrtý díl série Říše temnot, která se zbývá světem kouzel a příšer, které jsou velmi často hodně lidské a hlavně mají slabost pro lidský rod, přestože mají zákon, který zakazuje lásku k člověku pod pohrůžkou smrti.
Jak jsme se již mohli přesvědčit v minulých dílech, tak si s tímto zákazem nikdo příliš hlavu neláme, jelikož magické bytosti mají spřízněné duše právě v lidech a tak k porušení zákona dochází často.
Nesmrtelné bytosti jsou krásné a uhrančivé, takže je všichni milují, jen na ty osudové lásky to obvykle jen tak nezabere a pro své štěstí musí překonat nějakou překážku.

Minule jsme se dozvěděli o čarodějnicích, tentokrát u nich ještě zůstaneme a poznáme ztracené čarodějky, které z nějakého důvodu netuší, jaká moc v nich dřímá a že existuje svět Říše temnot. Kdysi byly odtrženy od rodiny Ohnivých žen a po několika generacích už je nikdo nehledá.
Ano, Gillian je čarodějnice, jen o tom nemá ani páru stejně jako její matka, kterou vidiny přivedly k alkoholismu a depresím. Všichni si o ní myslí, že je blázen, dokonce i její dcera, ale setkání se strážným andělem všechno změní. Dokáže jim pomoci Kruh úsvitu nebo Říše temnot?

Děj je jednoduchý, stejně jako u celé této série a snad se dočkáme i pokračování, protože tu zbylo hodně nevyjasněných otázek a závěr otevřený. Gillian se toho ještě má co učit a snad jí přijme příbuzenstvo čarodějnic.
Objevil se tady i starý známý, který opruzoval v prvních dvou dílech. Kdo? No přece upír Ash. Jen e škoda, že se pouze mihnul, protože ten by mohl děj pořádně rozproudit, takhle se chvilkami až vlekl. Dle mého názoru tohle byl zatím nejslabší díl z této série, ale číst se to dalo.

Všechno zde plyne pomalu a žádné akce se nedočkáme, tedy pokud nepočítáte topení v potoce a následné umrznutí hlavní postavy, což bylo sice dramatické, ale šlo především o emoce, stejně jako v celé knize.
Pokud hledáte osudovou lásku, romantiku, krásné obludy (upíři, čarodějnice, vlkodlaci...) a nalézání svého já, tak se vám kniha bude jistě líbit. Jen od ní nesmíte očekávat příliš, hlavně ne složitý děj a hlubší charakteristiku postav.

Tajemný anděl je paranormální romance, a tak k ní také musíte přistupovat. Výborně se hodí jako zábava pro ošklivé odpoledne, kdy by vám mohla hrozit nuda, kniha vás jistě zabaví. Pro dospívající slečny bude určitě to pravé a vychutnají si náctileté postavy i jejich problémy. My ostatní to můžeme brát jako lehoučkou oddychovku.

Hodnocení: 2/5

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Tajemný anděl (orig. Night World - Dark Angel, 1996)
Autor:
L. J. Smith
Série: Říše temnot
Díl: 4
Překlad: Milena Hordinová
Vazba: Měkká
Počet stran: 208
Vydal: Fragment, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 199

Komentáře

  1. Prechádzajúce diely sa mi celkom páčili, tak dúfam, že aj toto bude aspoň fajnové, taká priemernejšia séria, ale taký Smithovský štýl 8)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.