Recenze: Stopařův průvodce Galaxií - Douglas Adams

Bláznivá parodie na sci-fi, kde se pátrá i po tajemství život a vzniku vesmíru, a která se stala klasikou. Pozemšťan v županu poznává vesmír...

Děj:
Vše začíná, když Arthur Dent brání v županu svůj dům před zbouráním, protože tím místem má vést obchvat. Jeho kamarád Ford Prefekt ho nakonec odvede do hospody s tím, že za pár minut bude Země zničena, protože tudy povede mezigalaktická dálnice. Oba se před smrtí zachrání, když se Fordovi podaří stopnout vesmírnou loď prolétající kolem. Kapitán lodi však není příliš přátelský a po odrecitování básně je vyhodí do vzduchoprázdna vesmíru, kde je před smrtí zachrání loď Srdce ze zlata, kde se Arthur a Ford setkají s Zafodem Bíblbroxem, Trillian a robotem Marvinem.
A tím teprve celé dobrodružství začíná. Arthura čeká nejedno nebezpečí a možná i smrt, naštěstí má své přátele a s nimi to zvládne...
.
O knize:
Stopařův průvodce Galaxií původně vznikl jako rozhlasový seriál na pokračování, až pak ho autor zpracoval do knižní podoby - trilogie, která á však pět dílů.
.
Postavy:
Pozemšťan Arthur Dent je vlastně po celou knihu hodně zmatený, protože Země byla zničena a on se ocitá ve vesmíru, kde je všechno jinak a on si připadá ztracený. Rozhodně ale jde o oblíbenou postavu, která nás baví svými hláškami.
Ford Prefekt žil 15 let na Zemi jako nezaměstnaný herec, ale ve skutečnosti to je mimozemšťan, který zkoumá vesmír pro encyklopedii Stopařův průvodce Galaxií. Další velmi zajímavá postava.
Zadof Bíblbrox je vzdáleně příbuzný s Fordem a honí ho policie, nejen kvůli ukradení lodi Srdce ze zlata.
Trillian je krásná mimozemšťanka, která je s Zadofem na palubě Srdce ze zlata, když se nalodí Arthur a Ford.
Robot Marvin je rozhodně zajímavá osobnost, sice trochu víc depresivní, ale rozhodně zajímavá, která knize dodává trochu té vážnosti.
.
Můj názor: (Pozemšťan v županu poznává vesmír...)
Když jsem se do téhle knížky pouštěla, tak jsem vlastně ani žádné očekávání neměla, ale musím říct, že mě mile překvapila a já se u ní skvěle pobavila. Chápu, proč Stopařův průvodce galaxií dnes patří mezi klasiku žánru sci-fi.
.
Kniha se čte velmi snadno a děj není nijak komplikovaný, takže ho zvládnou o dospívající čtenáři, které zábavný příběh může zaujmout.
Určitě každého čtenáře osloví vtipem a zábavou, protože během čtení narazíte na spoustu až groteskních situací, třeba když jsou Arthur a Ford vyhozeni do vesmíru a mají jen 30 vteřin života, ale loď je nabere ve 29. vteřině, takže jsou zachráněni a bez následků.
Stopařův průvodce Galaxií je vlastně taková parodie na klasické sci-fi a nebojí se z tohoto žánru udělat pořádnou legraci.
.
Původně jsem plánovala si přečíst jen tenhle díl, ale kniha mě natolik zaujala, že si určitě přečtu i zbytek série, protože mě navnadila...Arthur má v závěru hlad a tak nás čeká návštěva Restaurantu na konci vesmíru.
.
Kniha je vtipně zábavná a nikdy se u ní nebudete nudit, takže pokud hledáte něco utahující ze sci-fi, pak je Stopařův průvodce Galaxií pro vás to pravé.
.
Hodnocení: 8/10

Název: Stopařův průvodce Galaxií (orig. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, 1980)
Autor: Douglas Adams
Série: Stopařův průvodce Galaxií
Díl: 1
Překlad: Jana Hollanová
Vazba: Měkká
Počet stran: 148
Vydal: Argo, 2002 (3. vydání - dotisk)
Doporučená cena: 198 Kč

Komentáře