Recenze: Rasputinovo proroctví - Steve Berry

Představte si, že by Rusko obnovilo slávu minulosti a stalo se opět mocnou monarchií pod vedením cara. Možná to zní neuvěřitelně, ale v knize Rasputinovo proroctví se právě toto má stát.
Děj:
Americký právník Miles Lord přijíždí do Ruska, aby zde prověřil nástupnictví budoucího cara, jenže objeví dokumenty, které tvrdí, že někdo z carovy rodiny mohl přežít masakr v roce 1918 a tudíž by jejich potomci měli právo usednout na trůn.
Miles ještě s cirkusovou artistkou Akilinou se vydá pátrat po pravém potomkovi cara a jak to tedy bylo v roce 1918 doopravdy, protože oficiálně byla vyvražděna celé rodina. To se však nelíbí mnoha lidem z řad politiků i mafiánů, protože si představovali, že budoucí car bude jen nastrčená figurka v jejích mocenské hře a oni budou ve skutečnosti vládnout.
Skutečně existuje potomek Alexeje Romanovce? Dokáže ho Miles a Akilina najít dřív, než je pronásledovatelé zabijí? Naplní se Rasputinovo proroctví?
.
O knize:
Další úžasný román Steva Berryho, který se zaměřuje na akční thrillery s velkou dávkou historie a hlavně napění, které by se dalo krájet a nikdy neomrzí.
Zpracování knihy je velmi zdařilé, rozčlenění do kratších kapitol se autorovi povedlo a nechává tím čtenáře v napětí, a ten se nedokáže odtrhnout. Obálka působí tajemně a je pěkná na oko, ten modrý podklad se ke knize i ději prostě hodí.
.
Miles Lord je zásadový a čestný právník, dokáže si ve vypjatých situacích zachovat chladnou hlavu a nepropadat panice, možná je chvílemi až příliš důvěřivý, ale ve správnou dobu v sobě najde odvahu do dalšího pátrání.
Akilina se do pátrání dostala pouhou náhodou, i když Profesor Pašenko tvrdí, že to byl osud. Z počátku se do ničeho nechce plést, ale pak pochopí, že nemůže jen tak odejít. Je velká idealistka, ale odvážná s vírou v lepší Rusko.
.
Můj názor:
Rozhodně se jedná o působivý román se zajímavým dějem, který si pohrává s několika konspiračními teoriemi a skvěle je zapracovává do děje. Tajemství minulosti se před čtenářem pomalu odkrývá a ten se od knihy nemůže odtrhnout, protože je zvědavý, jak ta nakonec skončí,
Děj mi trochu připomíná britský film Archanděl (orig. Archangel) z roku 2005, který se také odehrával v Rusku, ale tam profesor historie pátral po Stalinově potomku. Oba příběhy jsou sice rozdílné, ale napětí a akční honičky si jsou podobné.
.
Na akci se nemusí příliš dlouho čekat, protože hned na začátku je život hlavní postavy ohrožen a to vydrží až do konce. Vlastně je až zázrak, že přežije tak dlouho, protože jeho nepřátelé se ho pokoušejí zabít neustále a Miles musí po celou knihu doslova kličkovat mezi kulkami, aby ho nedostali.
.
Čekají tu na nás střílečky, honičky ve vlaku i v autech ulicemi ruských měst, rozhodně se jedná o velmi zdařilý thriller, který zaujme nejen nabitým dějem, ale také příběhem a propracovaností postav, které působí velmi reálně. Celý příběh na mě působil, jako by to byla skutečnost a já prožívala nesnáze i napětí společně s postavami.
.
Vraždění a řádění policie či vrahů tady není popisováno příliš podrobně a nezabíhá se do nechutných detailů, to však neplatí o popravě a pohřebení carské rodiny, kdy se bolševici chovali jako hyeny a užívali si vraždění ženy a dětí, jakmile pak následně ucítili kořist v podobě drahých kamenů, tak se k tělům zavražděných chovali až surově. Občas i z toho bylo až mndlo.
.
Jsou zde velmi dobře vykresleny politicko-mafiánsko-církevní manipulace, sice jde o tři různorodé skupiny s rozdílnými názory, ale pokud se jedná o jejich vlastní blaho, velmi snadno se dohodnou a začnou spolupracovat.
Proto tu každá postava není tím, čím se zdá být a to v dobrém i špatném případě. Profesor Pašenko ve skutečnosti vede tajnou skupinu na ochranu opravdového dědice cara a následníka trůnu, politici jsou jedna ruka s mafií a policie, tak se obvykle přikloní k tomu, kdo zaplatí nejvíc.
Kniha tak vykresluje všechny poměry v Rusku, tamější společnost i povahu lidí, kteří jsou sice ovlivněny politickou propagandou, ale stále (někdy až naivně) věří v moc cara, že dokáže zemi očistit od zlého a zajistit blahobyt.
.
Kniha si výborně zahrává s politickou myšlenkou, jak by vypadalo Rusko, kdyby obnovilo cara a monarchii. Byl by to jen návrat k minulosti nebo krok k lepší budoucnosti?
.
Rasputinovo proroctví je skvělý akční thriller s útržky z ruské historie a každý si musí napětí a dobrodružství řádně užít.
.
Hodnocení: 10/10
Název: Rasputinovo proroctví (orig. The Romanov Prophecy, 2005)
Autor: Steve Berry
Překlad: Hana Čapková
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 368
Vydal: Domino, 2009 (1. vydání)
Doporučená cena: 289 Kč

Komentáře