Recenze: Čas psanců - ed. Ondřej Jireš

Podle názvu kniha spojuje povídky s tématem psanci, ale příběhy jsou velmi rozdílné a v některých byste téma o vyděděncích společnosti hledali velmi těžce, v jiných je však do očí bijící. Asi i proto se i kniha velmi líbila, hlavně svou různorodostí příběhů s odvážnými hrdiny i hrdinkami, kteří jsou zajímavě originální postavy.
Najdeme zde historické a městské fantasy, ale i sci-fi budoucnosti, což knihu dělá ještě více zajímavou. Přestože povídky už někdy byly publikovány, editor vybral správně a kniha stoje za přečtení.
Kniha se skládá ze tří částí - Čas byl, Čas je a Čas bude. Dle názvů je jasné, že povídky jsou rozděleny podle času na historické, současné - městské a budoucí - sci-fi.
.
"Čas byl" započal povídkou Desítka od Alexandry Pavelkové, kde hlavní hrdina je vyděděnec a vrah, který touží po pomstě a také se neváhá ohánět velkým mečem proti nepřátelům.
Divoké zásnuby od Miroslava Žambacha vypráví o Erice, která se snaží osvobodit svého snoubence, ale vše se vyvine trochu jinak, než předpokládala. Konec je velmi překvapivý, ale také hlavní hrdinka je skvělá bojovnice.
 
Oheň v kostech, popel v očích od Františky Vrbické se odehrává v dávných mýtech, kde se dva muži toužící po pomstě snaží zastavit šíleného prince, který Matku přírodu uctívá velmi zvláštní způsobem.
Černé srdce od Ďura Červenáka je brutální a krvavá řežba vnesena do ruských mýtů o odvážných bohatýrech. Je to také první povídka, kde se objevila postava bohatýra Ilja.
Poslední templář od Miroslava Žampacha uzavírá tuto část středověkou fantasy, kde jeden z posledních templářů musí ochránit svatou relikvii.
.
"Čas je" obsahuje městské fantasy ze současnosti, jako je horor Černá a bílá kočka od sester Lukačovičových, Směťonoš od Leopolda Medeka, kde se kloubí magie se zločinem ve městě a velkou pomstou. Zajímavá je povídka ALG Alg alg od Richarda Šusty, která je o lásce přes počítač. A nakonec je tu Lovkyně od lady Candar, slabá upíří povídka.
.
"Čas bude" přináší různorodé pohledy do budoucnosti. Boží kopírka od Vladimíra Šlechty s hrdinou Havranem nám ukáže postapokalyptický svět. Zajímavá je povídka Quag od Petra Heteše o chlapci žijící ve zvláštní internátní škole, kde je vězněn. A posledním dílem je příběh Ze západu na východ od Ivany Kuglerové, který ukazuje drsný postapokalyptický svět v pustině.
.
Přiznávám, že nejvíce se i líbila část "Čas byl" a povídka Černé srdce, kde mě zaujal bohatýr Ilja, určitě si o něm ještě něco přečtu.
.
Druhé, přepracované, vydání úspěšné antologie Čas psanců od editora Ondřeje Jireše, kde oproti vydání z roku 2004 byly vynechány dvě povídky - O těch, kteří se vracejí od Lucie Lukačovičové a L. Chaloupnička, Legendární zbraň od Vladimíra Šlechty a místo nich tu přibyly tři jiné - Černá a bílá kočka od sester Lukačovičových, Boží kopírka od Vladimíra Šlechty a Quag od Petra Heteše.
Mají tyto změny vliv na kvalitu sborníku? Věřím, že ano, přestože jsem první vydání nečetla, ale tohle se mi prostě hodně líbilo.
.
Podle mého názoru si v antologii vybere asi každý, povídky jsou drsné, krvavé i plné humoru, příznivci českého fantasy budou jistě nadšeni.
.
Hodnocení: 8/10
Název: Čas psanců
Editor: Ondřej Jireš
Vazba: tvrdá
Počet stran: 465
Vydal: Triton, 2008 (2. vydání - upravené)
Doporučená cena: 329 Kč

Komentáře