recenze: Percy Jackson: Zloděj blesku - Rick Riordan

Vítejte ve světě, kde existují antičtí bohové a různí tvorové z mytologie. Mladý chlapec Percy to v životě nikdy neměl lehké, ale nyní je jeho život ohrožen a on si bude muset najít přátele, aby dokázal zastavit ty, kteří mu jdou po krku. Percy Jakson vás zdraví...

Děj:
Kolem Percyho Jaksona se vždy děli podivné věci, které mu způsobovaly jen samé nesnáze, proto je také ve škole pro problémové děti. Jenže pak se celý svět kolem něho zblázní a z učitelky matematiky je stvůra, kterou zabije mečem z propisky, na ulici uvidí tři stařeny, které přetrhnou nit, zabije Mínótaura a dostane se do Tábora polokrevných. Jeho profesor Brunner je ve skutečnosti kentaur Cheirón a nejlepší přítel Grover je satir. A Percy? Ten je polobůh a syn Poseidona.
Což z něho dělá hrozbu, protože trojice hlavních bohů (Zeus, Poseidon a Hádes) se dohodli, že potomky mít nebudou a Podeidon to nedodržel, takže po Percy jde Hádes a jeho přisluhovači.
Dále je Percy obviněn, že ukradl Diovi blesk a on ho chce zpátky. Percy se spřátelí s Annabeth, dcerou Athény a společně s Groverem se vydají na výpravu do podsvětí, aby získali blesk a odnesli ho vládci bohů.
Kdo je skutečný zloděj blesku a proč to udělal? Podaří se Percymu blesk najít a upokojit Dia. Zachrání svou matku ze světa mrtvých? A nestojí za tím vší někdo v pozadí?
.
Kniha vs. film:
Podle knižní předlohy byl natočen stejnojmenný film, který se mi velmi líbil, ale jen do doby než jsem četla knihu. Film spíše pobaví, než abych si užila dobrodružství. Dále se v ně vyskytují i vcelku zásadní nesrovnalosti, které silně ovlivňují příběh. Některé situaci nejsou ve filmu pořádně vysvětlené a divákovi nedávají pořádně smysl, až v knize jsem vše pochopila.
Kniha je mnohem ucelenější a více propracovaná do hloubky. Příběh je hodně napínavý i zábavný, ale důležitější je dobrodružství. Prostě se jedná o dobrodružné fantasy.
.
Postavy:
Hlavním hrdinou je Percy Jackson, který rošťák, nesnáší jakékoliv autority a rád se s nepřáteli hádá. Není divu, že je ve škole pro problémové děti, ale přes všechno z něho dobro doslova sálá a určitě by pro přátele a rodinu udělal všechno, tedy až na smradlavého Gaba, kterého chtěl předhodit Medúze.
.
A tím se také dostává k tomu, že v knize se objevují i nadpřirozené a mytické bytosti, jako jsou bohové (Zeus, Poseidon, Áres, Hádes, Dionýsos atd.) a Mínótaur, satirové, Medúza, Lítice, pekelný pes či Charón. Zajímavé na nich je, že se skvěle adaptovali na moderní svět a málo koho byste poznali.
.
V Táboře polokrevných se Percy samozřejmě seznámí i s jinými polobohy - Luke je Hermův syn, Annabeth je Athénina dcera, tak je tu také potomek Árese, který Percyho nesnáší a hodně krásných Afroditiných dcer.
.
Můj názor:
Kniha se mi líbila od začátku až do konce, který mě dost překvapil, je tolik odlišný od filmu, že mi až vyrazil dech. Percy získal tolik nepřátel, že dost pochybuji, že by se snad mohl dožít příštího dílu, i když tohoto klučíka provází veškeré štěstí na světě. Takže když už se mu něco přihodí, tak se můžete vsadit, že z toho nějak vybruslí či mu někdo vypomůže. Tohle je až moc fantasy, že to nevypadá reálně a to mi docela vadí.
.
Autorovi se podařilo skvěle propojit mytický svět s naší současností, takže byste u spousty postav ani nepoznali, že nejsou lidmi. Což je skvělé a mládež se může ponořit do tohoto světa a užít si dobrodružství.
.
Příběh je hodně propracovaný a hlavně čtivý, takže vás pohltí už po několika stránkách. Čtení si prostě užijete. Přesto je patrné, že je kniha psána spíše pro mládež než starší čtenáře, protože je všechno vcelku jednoduché, postavy jsou buď hodné, nebo zlé, nic mezi tím není, což je trochu škoda. Mám raději hrdiny, u kterých nevíte, co můžete čekat.
.
Jak už jsem řekla, je zde velmi atraktivně namíchaná kombinace mytologie a moderního světa, takže se mládež i něčemu přiučí z historie. Je to takové nenásilné, takže to čtenáři vadit nebudu. Zároveň jsou v ději i trochu humorné scénky nebo hlášky, proto se určitě i nasmějete.
.
Závěr byl pro mě překvapením a rozhodně se těším na další díl, přestože hlavní zápletka (krádež blesku) byla vyjasněna, tak tu totiž zůstalo několik otázek nezodpovězeny.
.
Percy Jackson: Zloděj blesku se mi hodně líbil, a i když je určen mládeži, tak si ho určitě mohou užít i dospělí, kterým děj však bude připadat předvídatelný.
Jedná se o velmi dobrou dobrodružnou fantasy s humorem i napětím, mohu jen doporučit.
.
Hodnocení: 8/10
.
Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Název: Percy Jackson: Zloděj blesku (orig. Percy Jackson: The Lightning Thief, 2005)
Autor: Rick Riordan
Série: Percy Jackson
Díl: 1
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 400
Vydal: Fragment, 2009 (1. vydání)
Doporučená cena: 399 Kč

Komentáře