Recenze: Mrtví do soumraku - Charlaine Harris

Představte si svět, ve kterém žijí upíři vedle vás a lidé si na ně musí teprve zvyknout. Přestože údajně pijí jen syntetickou krev, vše je jasné, že z nočních lovců se najednou nestanou bezproblémoví spoluobčané. Vítejte ve světě Pravé krve...

Děj:
Sookie Stackhouse žije vcelku poklidným životem v městečku Bon Teps, bydlí u babičky a bratr Jason je občas navštěvuje, pracuje jako servírka v Merlott´s baru a také má své tajemství - umí číst myšlenky, což jí nejednou přivedlo do prekérní situace, takže se svůj dar snaží potlačit.
Její vcelku nudný, ale normální život náhle naruší její setkání s upírem Billem Comptonem, který se nastěhuje do sousedství. Sookie se do Billa zakouká a také se s ním cítí velmi dobře, protože neslyší jeho myšlenky.
Chvíli by se zdálo, že její idylka nikdy neskončí, jenže někdo v okolí začne vraždit ženy, co spí s upíry a Sookie může být klidně další. Z vražd je obviněn Jason, protože spal s několika oběťmi a taky se na scéně objevují upíři, kteří nechtějí žít s lidmi příliš harmonicky, takže o problémy není nouze. Sookie musí využít nejen svých schopností, aby odhalila vraha a hlavně zůstala naživu.
Kdo v městečku zabíjí? Je snad Jason vinen? Proč Sookiina babička zemřela? Je Bill skutečně pro Sookie ten dokonalý partner?
.
O knize:
Série Pravá krev se u nás proslavila především stejnojmenným seriálem z produkce HBO, který se knihami nechal volně inspirovat. První série vcelku odpovídá prvnímu dílu, ale další řady se od předlohy už hodně vzdálily.
Mrtví do soumraku je prvním dílem, dnes již mnohadílné série, která je ve světě velmi populární a také má zvláštnost - v originálních názvech jednotlivých dílů se vždy vyskytuje slovo "Dead".
.
Postavy:
Kniha nám představuje jednotlivé postavy, které nás budou provázet celou sérií, i když některé postavy odejdou a i vztahové linie se změní.
Sookieprožila celý život v malém městečku a protože je telepatka, vyhýbá se vztahům, protože nechce slyšet, co si ten druhý doopravdy myslí, proto si o ní hodně lidí domnívají, že je bláznivá a potrhlá. Ona však touží po něze a lásce, proto je také tak unesena z upíra Billa, protože mu nedokáže číst myšlenky. Vlastně i kvůli tomu je pro ni Bill ten pravý.
Bill je upír a po letech se vrací domů, Sookie ho od počátku fascinuje a hned tuší, že je jiná než obyčejní lidé. Skutečně jí miluje? Nebo snad se Sookie hraje jen nějakou hru?
Jason je bratr Sookie, který nenechá žádnou sukni na pokoji, a proto se také dostává do vážných problémů.
Eric je šerif upířího pátého okrsku a vede bar Transfusia ve Shreveportu, Sookie ho okamžitě zaujme a začne po ní toužit, jenže pravidla jsou jasná, ona je Billova.
Sam vede Merlott´s Bar, kde pracuje Sookie. Na ní mu záleží o hodně více než jako na zaměstnankyni, ale ona ho bere jen jako kamaráda. Sam však má jedno velké tajemství - je měňavec a tedy se dokáže přeměnit na jakékoliv zvíře.
.
Můj názor:
Pravá krev je má oblíbená série a ráda se k ní znovu a znovu vracím. Líbí se mi na ní, že není typickou upíří romance, ale spíše je to upíří detektivka s prvky hororu, černého humoru a červené knihovny.
.
Děj odsýpá svižný tempem a autorka dovedně stupňuje napětí, ukazuje různé indicie a stopy, které mohou vést k pachateli, ale také čtenáře hodně zmást. Detektivní zápletka se v příběhu prostě nezapře a Sookie musí mít hodně důvtipu, aby vraha odhalila dřív, než bude další zavražděná v řadě.
.
Příběh je okořeněný zdařilými erotickými scénami, které mu dodávají na pikantnosti i chutnosti. Sookie byla velmi dlouho nevinná, ale jakmile se pochopí, že Billovi neslyší myšlenky, hned to je ten pravý a "hup na to". Přibližně od poloviny knihy téměř každá kapitola končí tím, jak si Sookie užívá s Billem postelových scén, přesto se je vše tak trochu idealizované, takže porno se nekoná,
.
Jednotlivé postavy jsou skvěle vytvořeny, až se zdá, že jsou opravdové a čtenář se klidně může přistihnout s myšlenkou, že by to klidně mohlo být skutečné. Není váš soused, co vychází ven převážně večer a v noci, upír?
.
Rozhodně se jedná o výjimečnou knihu, která zaujme jak příznivce moderních "sexy" upírů, ale také milovníky detektivek a napětí. Mrtví do soumraku je skvělá oddychovka, ke které se ráda vracím a nikdy se jí nejspíš nenabažím.
.
Hodnocení: 9/10
Název: Mrtví do soumraku (orig. Dead Intil Dark, 2001)
Autor: Charlaine Harris
Série: Prvá krev
Díl: 1
Překlad: Ludila a Toáš Havlíkovi
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 296
Vydal: Baronet, 2009 (1. vydání)
Doporučená cena: 259 Kč

Komentáře