Malfuria - Královna města stínů - Christoph Marzi

Fantasy trilogie se nachýlila ke konci a čeká nás napínavý závěr, kde se konečně dozvíme, jak to všechno okolo stínů začalo.
 
Děj:
Catalina se dostává až do Města stínů a konečně odhalí celou pravdu o stínech, Kasandře Karfax i královně stínů La Sombríi. Dopomohla jí k tomu stínová knihovna Dům napichovacích jehel, kde našla tajemství stínových písmen. Ve světě stínů je totiž všechno protikladem skutečného světa.
Jordi mezitím hledá Catalinu, ale cesta ho zavede až do pouště a do spárů stínů, kterým se vydá dobrovolně, aby mohl být s Catalinou.
Dokáže se Catalina s Jordi nalézt? Porazí kreslířky map stíny? A nebude to nakonec malá Catalina, kdo zachrání svět a napraví špatnosti stínů?
.
O knize:
Královna města stínů je závěrečná kniha trilogie o dívce Catalině, která má velké nadání - dokáže pomocí kreseb měnit svět, jenže za tento dar proti přírodě se platí příliš vysoká cena. Kreslířka totiž musí ztratit toho, koho opravdu miluje.
.
Můj názor:
Tahle série mě rozhodně bavila, jen jsem z toho věčného utíkání už byla unavená. Neříkám, pokud by se postavy před stíny schovávali či prchali jen část knihy, nebo maximálně jeden díl, tak by to šlo. Jenže Catalina a Jordi utíkají už dva díly, což je trochu otravné. V tohle díle sice utíkají taky, ale jen část knihy, pak se konečně dočkáme nějaké akce.
.
Čarodějnice mají obrovskou a různorodou moc, ale v tomto díle se stejně jako v předchozím dozvíme hlavně o kreslířkách map, které svou mocí dokáží měnit svět. Těchto čarodějek už však není mnoho, protože za užívání své moci musely bolestivě zaplatit.
.
Příběh je velmi čtivý a propracovaný, ani na okamžik nenudí. Děj ubíhá rychle, je napínavý, ale občas z něho jde i maličko hrůza, hlavně ze stínových útoků, kde pohlcují duši člověka a čtenář při čtení cítí chlad.
.
Závěr je stejně jako v předešlých dílech hodně uspěchaný, jako by se autor nemohl dočkat, až knihu dokončí. Což je velká škoda, protože si tak nemůžeme řádně užít rozhodující bitvu mezi čarodějkami a stíny.
.
Malfuria - Královna města stínů je určena pro mládež okolo 12 let, ale já bych jí spíš doporučila dospívajícím dívkám, protože pro chlapce je v ději až moc citů a samotný příběh na mě působil trochu jako pohádka, protože zlo bylo po zásluze potrestáno a všichni byli šťastní...
 
 
Název: Královna města stínů (orig. Malfuria: Die Königin der Schattenstadt, 2008)
Autor: Christoph Marzi
Série: Malfuria
Díl: 3
Překlad: Dagmar Steidlová
Vazba: tvrdá s přebalem
Počet stran: 260
Vydal: Fragment, 2009 (1. vydání)

Komentáře