Mrtví do soumraku - Charlaine Harris

Mrtví do soumraku, první kniha série Pravá krev, která vyšla v roce 2009. V originále se série jmenuje Southern Vampire Mysteries a autorkou je Charlaine Harris. První kniha této upíří detektivní série vyšel v roce 2001 pod názvem Dead Until Dark.

Oficiální popis:
Sookie Stackhouseová je servírkou v malém louisianském městečku. Ač je to hezká žena, působí tiše a uzavřeně. Má jednu zvláštní vlastnost, která může být ve styku s druhým pohlavím nepohodlná - dokáže totiž číst, co si kdo myslí.
Jednou potkává muže svých snů. Je to vysoký a hezký Bill, jehož myšlenky zůstávají utajeny i Sookii. Ta ale netuší, že je to upír s pošramocenou pověstí, který se stýká s podivnými existencemi. Jejich představy o morálce jsou dost svérázné. Když pak jsou stojaté vody maloměstečka zčeřeny několika nepochopitelnými vraždami, ocitá se Bill mezi podezřelými. Ve chvíli, kdy je zabita její kolegyně, začíná se o svůj život obávat i Sookie.

Kniha získala v roce 2001 cenu Anthony Award za nejlepší detektivní román a HBO ji použila jako předlohu k první sérii televizního seriálu True Blood, neboli Pravá krev, který se prozatí dočkal třech sérií a čtvrtá se připravuje.
.
Upíří tématika je v posledních pár letech velmi populární. Ve většině případech se v nich snoubí romantická touha po exotické lásce s upírem, tedy predátorem opředeným nejděsivějšími pověstmi.
Tato upíří série v sobě skýtá romantiku, detektivní zápletky, napětí thrilleru a hodnou dávku sexu.
Nečekejte v ní však naivní upíří krasavce, kteří vás něžně položí na pelest postele, protože tihle pánové se s vámi bez milosti vyspí, pokud byste měli nějaké námitky, tak vás zhypnotizují a nakonec vysajou bez mrknutí oka. Tyhle týpky bych nechtěla potkat někde v temné uličce.
.
Příběh je zajímavý a to nejen pro upíří nadšence, ale také pro milovníky detektivního napětí. Děj se odvíjí svižným tempem, přičemž se napětí stupňuje a nabízí různé indicie a stopy, které mohou čtenáře dovést k pachateli, nebo jej zcela zmást. Tohle vše je ještě okořeněno o zdařilé erotické scény, takže ve výsledku je kniha pro čtenáře velmi přitažlivá.

Mě se osobně tato série o Sookie moc líbí a všem ji mohu doporučit.

Komentáře