Ďáblova bible - Richard Dübell

Knihu Ďáblova bible vydalo nakladatelství Moba v roce 2007, napsal ji Richard Dübell pod názvem Die Teufelsbibel.
Oficiální text:
V napůl zbořeném klášteře v Broumově se sedmiletý Andrej von Langenfels stane svědkem strašlivého masakru, při němž jeden z černých mnichů brutálně zavraždí několik nevinných lidí. Mezi oběťmi jsou i Andrejovi rodiče.
Andrejovi se jako jedinému podaří uniknout, přičemž si s sebou odnáší i jedno z nejlépe střežených tajemství církve, které musí klášterní bratrstvo ochránit za každou cenu. V klášteře je totiž ukryt dokument, který stál život tři papeže a který má údajně moc způsobit konec světa - Codex Gigas, Ďáblova bible. Po mnoha letech se Andrej se svým přítelem Cypriánem Khleslem vrací do Podlažic, aby zde společně pátrali po tajemné minulosti…

Děj se motá kolem záhadné knihy, která dostala jmého po svém tvůrci - Ďáblova bible neboli Codex gigas.
Kniha byla vytvořena ve 13. století v Čechách, kdy ji údajně sepsal během jediné noci jedem mnich, aby odčinil své hříchy, ale brzy mu došlo, že to nemůže stihnout a tak si zavolal na pomoc ďábla. Ten mu pomohl a na památku se spodobnil na stránku v knize.

Samotná kniha Codex gigas je skutečně unikátní nejen svými rozměry -  900 x 505 mm a váží úctyhodných 75 kilogramů. Obsahuje 312 pergamenových fólií, tedy 624 stran. Soudí se, že k získání psacího materiálu bylo zapotřebí kůží asi ze 160 zvířat - ale také svým obsahem - všechny církevní texty, ovšem také magické formule a zaklínadla.

Dozvídáme se, jak to doopravdy bylo s Ďáblovou biblí a že existovalo hned několik výtisků, ale jen jeden byl skutečný originál skrývající tajemství, pro které je hodně lidí ochotno zabijet.

Dějová linie je velmi komplikovaná a složitá. Hlavními hrdinami jsou Andrej a Cyprián, kteří se neznají a děj vypráví příběh z jejich pohledu, až v závěru se konečně setkávájí a příběh se uceluje a skladačka propracované zápletky do sebe konečně zapadá.
Z počátku knihy se však čtenář připadá jak tonoucí, který se chytá každého stébla a přesně takový je ze začátku i děj, který je tak moc propracovaný, až místy nedává pořádně smysl a čtenář na ním musí přemýšlet.

Autor píše zajímavě, ale zároveň hodně přechází z místa na místo a děj je vyprávěn hned několika osobami, které se navzájem neznají, takže až na závěr knihy se čtenář dozvídá, jak to všechno vlastně bylo.
Možná že je to autorův záměr, ale z počátku je děj opravdu hodně zamotaný a místy se čtěnáč naprosto ztrácí.

Rozhodně se nad ní čtenář musí zamýšlet a nelze číst jen tak bezmyšlenkovitě.

Přesto musím říct, že mi kniha hodně zaujala a těším se na pokračování s názvem Strážci Ďáblovy bible, které vydá nakladatelství Moba v květnu 2011.

Komentáře