Recenze: Psíkov - Danuše Marková

Vydejte se na návštěvu do pohádky pro malé, možná i velké, hlavně pokud máte rádi pejsky, tak tam budete jako doma. A kde? No, přece v Psíkově, vesnici obývanou jen psi.


Kdybyste Psíkov hledali na mapě, tak to potrvá dlouho, pokud ho vůbec objevíte. Je to maličká vesnice, která vypadá jako čára, jenž je z obou stran lemovaná dřevěnými boudami. Uprostřed najdete Psí rynek a stoletou lípu, kde se pejsci scházejí na kus štěku. Psíkov se příliš nepodobá skutečnosti, za to pohádce ano. Navíc má v sousedství Kocourkov a Veverkov, vesničky pro kočky a veverky. Aby nedocházelo k problémům, tak se každý drží ve své vesnici.
A jak se žije ve psí společnosti? Je tu moudrá Bobina, Ajda, Majda, Alík a Pajda, štěňata Puf, Bobík, Robík a Tobík. Každý je nějaký a v šestnácti příbězích je všechny poznáte. Tak jen pojďte, Psíkov čeká...

Kniha na první pohled zaujme překrásně barevnou obálkou, a pokud si ji prolistujete, tak uvidíte hojně ilustrované obrázky, které příběh doplňují. Kresby má na svědomí sama autorka knihy, nejspíš i proto do děje tolik zapadají a děti si je užijí.

Hlavními postavami tu jsou pejsci, kteří sice chodí po čtyřech, značkují patníky, hrajou štěkanou a jednou za čas se sejdou u velké lípy na štěk, ale zároveň je v nich patrná paralela s lidmi a dětmi.
Všech šestnáct pohádek má za úkol poučit a hravou formou ukázat dětem, že šišlání se dá odnaučit, lhát se nemá, dudlík není nejdůležitější věc na světě, musí se po sobě uklízet, správně jíst a třeba, že se zvířátkům a bezbranným tvorům neubližuje.

Názvy jednotlivých příběhů jsou často velice výstižné, ale i pobaví. A tak v knize máte názvy jako třeba „Jak se učil Puf správně štěkat“, „Pajda stopuje dudlík“, „Jak se z divné koule vyklubal ježek“, „Skákal pes přes oves“ a jiné.

Všechno je tady výborně sladěné, postav tu není mnoho a opakují se, takže se dobře seznámíte a rádi s nimi zažíváte jejich dobrodružství a příhody z běžného psího života. Hlavní hodnotou nadevše je zde rodina a od toho se odvíjí i samotné pohádky.
Zároveň je zde naznačena i pospolitost vesnice a „psího“ společenství, tak jak by to mělo být, a to, že všichni drží při sobě a pomáhají si.

Pohádky jsou milé a věřím, že se dětem budou líbit a dospělí si je také rádi přečtou s nimi. Je mi dvacet pět let, ale tahle kniha mě okouzlila svou nádhernou atmosférou, až jsem zalitovala, že mi není o takových dvacet let méně. Děti od tří let si je totiž určitě pořádně užijí.

Psíkov je skvělá pohádková kniha a hodí se k předčítání nebo čtení před spaním. Jednotlivé příběhy jsou krátké a pointa tak přijde velmi brzy. Velká písmenka výhodou. Čtěte svým dětem a knihu si tak užijí všichni.

Hodnocení: 4/5


Název: Psíkov
Autor a ilustrátor: Danuše Marková
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 80
Vydal: Albatros, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 179 Kč

Komentáře

  1. To je tak zlatá a milá knížka a stejně taková je i tvá recenze. Myslím, že by se mi líbilo, kdybys mi ji před spaním četla právě ty. ;-) Já teď čtu Pohádky od Miloše Macourka (ten člověk měl vážně neuvěřitelnou fantazii).
    PS: tvoje komentáře na mém blogu mě dělají tak šťastnou, jak jen si dovedeš představit. ♥ Děkuju.

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, to je knížka mojí učitelky výtvarky ze zš! Byla to ta nejzlatější učitelka ze všech, je milé zjistit, že má i tak pěknou knížku, díky. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.