Recenze: Kriminálník - Karin Slaughter

Může starý případ zavražděných prostitutek souviset s nedávnou smrtí studentky? Jak si poradí policisté, kteří spolu mají spory?

Zvláštní agent Will Trent se hrne k případu zavražděné studentky, protože má podezření, že po letech opět zabíjel jeho otec. Jeho nadřízená, Amanda Wagnerová mu však ve vyšetřování brání a celkově Willovi neustále hází klacky pod nohy. Proč? Oba mají totiž společnou minulost, o které Will netuší...

V roce 1974 začínala Amanda u policie jako pochůzkářka a nikdo z „vážených“ kolegů jí nebral vážně, stejně tak i jakoukoliv ženu v policejním sboru. Jenže ona se nevzdala a začal, společně s kolegyní Evelyn, šťourat v údajné sebevraždě prostitutky. Postupně odhalily děsivou skutečnost o muži, který s biblí v ruce napravoval „hříšné“ ženy a neváhal k tomu použít i násilné metody...

Odhalí Will pravdu o své minulosti? Vyjasní si to s Amandou? A je skutečně vrahem studentky Willův otec, nebo v případu figuruje někdo úplně jiný?
..........

Karin Slaughter píše vynikající detektivní thrillery, kde policie rozhodně nemá lehkou práci a vrah má vždy na vrch, pak už záleží na detektivech, zda dokážou rozplést pavučinu případu a odhalit pravdu, jak to všechno bylo.
Kriminálník je nervy drásající thriller, který je místy až děsivý, hlavně v detailech „očišťování“ žen od hříchů, což zahrnovalo psychický teror, odvykání na drogy a svým způsobem i mučení, to vše ve špinavém sklepě a to pro ty oběti nebyla procházka růžovým sadem.

Navíc se v knize objevuje názor na ženy v roce 1974 - měly být doma a starat se o rodinu. V žádném případě se neměly cpát k policii! A mužští kolegové jim to dávala patřičně najevo, často je uráželi a někdy až šikanovali. Úkolem policistek tak hlavně bylo vařit kafe a přepisovat hlášení. Běda ženě, která by se pokoušela plést do vyšetřování!
Z pohledu dnešní společnosti, to byla strašná doba, ženy v ní musely být silně a nevzdávat se, a přesně taková je i Amanda.

Will Trent je hodně zajímavá postava, protože je konečně šťastný, našel si novou lásku lékařku Sáru Lintonovou, ale zároveň ho pronásleduje děsivá minulosti, kterou by nejraději vymazal. To ovšem nejde, jelikož dávná minulost o sobě opět dává vědět a Will se jí konečně musí postavit, i za cenu, že ho to bude stát život.

Amanda Wagnerová má v příběhu hodně místa, můžeme ji vidět jako dvě různé osoby. V 70. letech je vcelku naivní policistka, která touží změnit svět a získat si respekt kolegů. Neváhá se pustit do riskantního vyšetřování na vlastní pěst, což jí klidně může stát život nebo alespoň kariéru. V současnosti je již ostřílená velitelka, která je tvrdá a podřízeným nic neodpouští, kterým se může zdát jako bezcitná.

V knize však nejde jen o tyto dvě postavy, místo dostávají i jiné postavy, a tak si čtenář může užít pohled Sáry na vztah s Willem, nebo třeba pohled prostitutek na svůj zpackaný život a pozdější věznění a mučení. To je doplněno o jejich pocity a myšlenky, každý tu má svoje problémy a to působí velmi reálně. Obohacuje to děj o mnoho důležitých detailů, které usnadňují pochopit tyto mnohdy velmi složité postavy.

Děj je velmi dobře promyšlený, proto skoky v čase nepůsobí vůbec rušivě, naopak pomáhají všem porozumět souvislostem případů nebo dokonce odhalit pravý záměr vraha. Jedná se o dvě různé dějové linie - vyšetřování vražd v roce 1974 a v současnosti, přesto vše dává smysl a každý detail postupně zapadá do složité skládačky, která děsí.

Kriminálník je vynikající thriller, kterému nelze nic vytknout. Zbývá si jen užít jeho atmosféru, která je místy děsivá až brutální, proto se příliš nehodí pro citlivé povahy. Příznivci tohoto žánru si ovšem přijdou na své a vychutnají si děj plnými doušky. Skvěle napsaná kniha.

Hodnocení: 5/5

Název: Kriminálník (orig. Criminal, 2012)
Autor: Karin Slaughter
Překlad: Hana Čapková
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 408
Vydal: Domino, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 299

Komentáře

  1. Souhlasím, že thrillery od Karin Slaughter jsou vážně děsivé. Já si dávám tak jeden ročně. Ale po přečtení tvé recenze jsem dostala chuť na další. Akorát jsem v sérii s Willem Trentem na začátku, tak než se dostanu ke Kriminálníkovi, tak to bude ještě hezkou chvíli trvat:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.