Recenze: Evangelium prokletých - Adam Blake

Mysteriózní thriller, kde není nic tak jednoduché, jak se z počátku mohlo jevit. Připravte se na akcí nabitou knihu, která vás přivede v tváří tvář fanatikům z dávnověku...

Kriminalistka Heather Kennedyová má problémy, v práci jí všichni nesnášejí, a proto dostane tři týdny starou smrt profesora Barlowa. Brzy vychází najevo, že nešlo o pouhou nehodu, navíc ve stejnou dobu došlo ke smrti dalších tří vědců, kteří s Barlowem pracovali na středověkém kodexu Rutgut, jenž obsahuje špatný překlad Janova evangelia. Kdo by ovšem chtěl zlikvidovat bandu historiků?
Zpočátku nic nedává smysl, ale na policisty zaútočí několik vycvičených zabijáků používající starověké břitvy jako smrtící zbraň. Kennedyovou zachrání záhadný žoldák Leo Tillman, který pátrá po muži jménem Michael Brand, jenž měl prsty ve zmizení Tillmanovi rodiny. Ta před třinácti lety zmizela beze stopy, jen manželka mu napsala vzkaz, aby je nehledal.

Souvisí nějak náhlá úmrtí historiků se zmizením Tillmanovi rodiny? Dokáže Kennedyová spolupracovat s Tillmanem? A jak bude pokračovat její práce u policie? Kdo jsou nebezpeční zabijáci a kdo je poslal? Co všechno ukrývá kodex Rotgut? A nemůže pravda otřást celý křesťanský svět?
.....

Evangelium prokletých nese prvky mysteriózního thrilleru, jako je napětí, tajemství nutné odhalit, akce, pátrači po pravdě a také ti, kteří chtějí zastavit každého, kdo se k nim jen přiblíží. Na akci se nemusí dlouho čekat, ale vážně to stačí k dobré knize?

Obálka i anotace slibuje mnohé a všichni příznivci různých konspiračních teorií budou jistě natěšeni na nové poznatky z křesťanského světa, hlavně vztah Ježíše a Jidáše. Co když to bylo trochu jinak, než jak se uvádí ve čtyřech schválených evangeliích? Mohl být Jidáš ten nejvěrnější následovník Ježíšova učení? Pokud Ježíš potřeboval zemřít na kříži, aby se obětoval pro svou víru a lid, tak proč by měl být Jidáš zatracován?

Bohužel, co se týče nových indicií o vztahu Ježíše a Jidáše, tak se nic moc nového nedozvíme. Hlavně pokud znáte přibližný obsah před několika ledy objeveného Jidášova evangelia, tak pro vás kniha žádná velká překvapení neobsahuje. Je to škoda, protože námět „Jidášovců“, jako jeho potomků a následovníků jeho odkazu, v sobě skrývá velký potenciál. Autor ovšem z něho nevytěžil maximum, spíše se dotkl jen okrajových částí a více to nerozváděl.

Přesto nemohu říci, že mě kniha úplně zklamala, protože i po pomalejším začátku byla nakonec svižná a na milovníky akcí čekají napínavé honičky, přestřelky a výbuchy. Nejde tedy o nudnou knihu, jen příběh občas trochu pokulhává.

Postav je tu několik (a některé nemají příliš dlouhou životnost) a děj je sledován z jejich různorodých pohledů, což občas působí zvláštně, jelikož máme možnost vidět některé akce z několika stran.

Heather Kennedyová nemá u svých kolegů příliš dobrou reputaci, protože se odmítla vyrovnat s chybou během jednoho zásahu a lhát u soudu. Navíc patří k menšinové orientaci, a to jí v mužském kolektivu na oblíbenosti nepřidává. Musí tak snášet ponižování a hodně špatné legrácky, ale Heather je silná a nakonec si zvolí spravedlnost před poklonkováním nadřízeným.

Leo Tillman je zvyklý plnit rozkazy a po náhlé ztrátě rodiny, která beze stopy zmizela, se rozhodl pátrat na vlastní pěst. Tím si nadělal mnoho nepřátel, kterým se nelíbí jeho touha po pomstě. Často totiž jedná mimo zákon a pro dopadení Michaela Branda je ochoten učinit cokoliv.

Jak jsem už řekla, na nedostatek napětí si nikdo stěžovat nemůže, vražd i mrtvých přibývá a Tillman s Kennedyovou musí hodně máknout, aby zůstali naživu. Jenže příběh je místy natahovaný a omáčka zaplňuje hluchá místa. Závěr navíc vyznívá dosti nijace. A otázkou je, co z toho.
Objevuje se tu sice jakési možné pokračování, ale já sebe se ptám, zda bych do toho šla znovu. Nejspíš ano, ale jen ze zvědavosti, jakým směrem se děj bude ubírat.

Evangelium prokletých ve mně zanechalo hodně rozporuplné pocity, bylo sice čtivě a napínavě napsáno, ale obsah nebyl nikterak originální. Podobných knih už byly celé mraky a některé mnohem zdařileji zpracované. Přesto knihu nelze úplně zatratit, protože má své kouzlo a tak říkám zkuste ji. Nejspíše z ní nebudete úplně nadšení, ale jako dost dobrá oddychová četba určitě ujde.

Hodnocení: 3,5/5

Velice děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Evangelium prokletých (orig. The Dead Sea Deception, 2011)
Autor: Adam Blake
Překlad: Vladimír Svoboda
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 560
Vydal: Knižní klub, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 399 Kč

Komentáře