Recenze: Slané prokletí - Jana Pronská

Historická romance o pomstě, utrpení a lásce...

Seleina je sice paní Solnohradu a dědička solných dolů, ale všechna sůl se pro ni stala prokletou. Je zlomená a ztýraná od krutého Arvana Révaia, který zavraždil jejího milovaného manžela Jakuba Šóšu a násilím se s ní oženil, jen aby získal solné bohatství. Nyní se po letech vrací domů rytíř Ctibor Šóša, Jakubův bratr a touží po pomstě za smrt bratra. S vojskem napadne Solnohrad a dobude ho, Arvan však zbaběle uteče tajnou chodbou a polomrtvou Seleinu s mrtvým novorozenětem tam nechá na pospas dobyvatelům. Ctibor je přesvědčený, že paní Solnohradu je zodpovědná za smrt Jakuba, jenže místo vypočítavé mrchy nalezne zmlácenou a poníženou ženu, která přišla o syna a bojí se každého jeho pohybu...

Dokáže Seleina přesvědčit Ctibora o tom, že Jakuba milovala? Jaké pikle vymyslí Arvan a jeho sestra Jolanda? Co přivedlo baronku Matildu na Solnohrad? Pomstí se Ctibor, nebo podlehne lásce? Je Jakubův syn a dědic Solnohradu doopravdy mrtvý?
.......

Mohlo by se zdát, že jde jen o další historickou romanci, ale ve skutečnosti se v ději skrývají zajímavé detaily. Nejvíce vyčnívá téma týraných žen a jejich práva v době středověku. Arvan totiž nebere ohledy na nikoho a ženy s potěšením mlátil a znásilňoval, jako by je vůbec nepovažoval za lidi. A jeho kumpáni nebyli o nic lepší, klidně si se služkou užili na stole během hostiny a všichni to brali jako zábavu.
Chápu, že v té době ženy neměly nikterak významná postavení a plnily role manželky a matky, ale v knize jsou okamžiky, kdy tuhne krev v žilách. Těhotná žena těsně před porodem brutálně zmlácená leží na zemi v kaluži krve nebo znásilňování každé sukně v dosahu Arvanových může.

Nejvíce místa pochopitelně náleží Seleině, která se snaží zachovat si zbytky hrdosti a málem nepřežije. Díky tomu má čtenářka možnost nahlédnout do myšlenek zbité ženy, která to postupem času už vzdala a nedoufá již v nic. Přeje si smrt, která by jí vysvobodila z moci násilnického manžela.
Ležela na zemi schoulená do roztřeseného klubíčka. Jednou rukou si podpírala vzduté bříško, druhou si zakrývala ústa - bolestí se jí chtělo křičet, ale příšerný strach jí sevřel hrdlo, takže z něj nevyšel ani sten. Krev jí protékala mezi prsty a ostře kontrastovala s bílou pokožkou. Její kapky na mnoha místech potřísnily drahé sametové šaty.
Nechtěla už ani otevřít oči, ba ani pohnout hlavou. A ještě méně toužila po tom, aby spatřila toho netvora. Nechtěla vlastně už vůbec nic.
Jen klid a mír.
(str. 5)
Obě hlavní postavy Seleina a Ctibor tak nemají na růžích ustláno. V minulosti potkalo oba nějaké trápení a díky tomu nedokážou opačnému pohlaví důvěřovat. Seleina se děsí, že Ctibor bude stejný tyran jako Arvan a Ctibor zase Seleinu považuje za vypočítavou mrchu, která se svým milencem Arvanem zavraždili jeho bratra. Spatřujeme jejich vzpomínky, myšlenky, zmatené pocity a výčitky.

Seleina považuje solné dědictví za prokletí, nebýt něho, mohla být šťastná po boku Jakuba. Místo toho se jí zmocnil Arvan a to jen, aby dostal její bohatství. Solnohrad pod jeho vládou chřadne a není tedy divu, že nikdo netuší, co od nového pána Ctibora mají očekávat. Seleina by chtěla svobodu, ale tu jí Ctibor dát nechce. Proč? A co její syn, žije?

Kniha se četla velmi dobře, hlavně díky lehkému ději, který se sice dal předvídat, za to však byl hodně procítěný, až jsem příběh prožívala příliš. Vtáhne vás do sebe a nepustí do konce. Jen nesmíte očekávat příliš, to byste mohli být zklamáni.
Výhodou děje je to, že kromě lásky a pocitů se v něm vyskytuje i akce. Je tu spousta místa na intriky, lži, zrady a záporné postavy, které kují pikle proti Seleině a Ctiborovi. Souboje se vedou na život a na smrt, jak to za časů rytířů má být. Jen lotři si raději vítězství pojistí.

Nemusíte mít obavy, nic nečekaného se nastane, a tak je od počátku jisté, že dobro porazí zlo a konec bude šťastný. Několik napínavých scén tu ovšem je a závěr jich bude plný. Bude Seleina konečně šťastná? A pomstí se Ctibor vrahovi svého bratra? Jak dopadnou intrikáni a falešníci?

Slané prokletí je historická romance, která nepostrádá procítěnost, hloubku příběhu a zvraty. Dojde řada i na trochu lechtivější scény, ale nečekejte erotiku. Knihu jistě ocení ženy toužící po lehké četbě k odpočinku.

Hodnocení: 3,5/5
Velice děkuji nakladatelství ČAS za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Slané prokletí (orig. Prekliata láska)
Autor: Jana Pronská
Překlad: Josef Pepson Světivý
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 328
Vydal: ČAS, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 299

Komentáře

  1. Bylo to jako filmový trik, když mi doktor Edede přivedl mého manžela do 24 hodin, vyzkoušel jsem mnoho způsobů, jak dostat mého muže zpět, ale vždy se setkávám se špatnými lidmi, dokud jsem nemyslel doktora Ededeho radu každému, kdo má stejný problém kontaktujte ho na Ededetemple@gmail.com nebo Whatsapp +233235887825 Slibuji, že vás nikdy neodradíme.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.