Recenze: Lhář - kniha první - Jakub Ćwiek

Měl zemřít až z příchodem Ragnoraku, severského konce světa, jenže andělé se rozhodli skoncovat s božstvy a pozabíjeli severské bohy v čele s Odinem. Jedině jeho ušetřili, ale jen proto, aby jim sloužil a dělal za ně špinavou práci. Seznamte se, přichází Loki, bůh lhaní a klamu.

Děj:
Kdysi byla Valhala poražena a Odin zabit zástupy andělů pod vedením archanděla Michaela. Osvobodili Lokiho, boha lží z jeskyně, kdy na něho měl had plivat jed až do příchodu ragnoraku.
Od té doby Lhář pracuje pro anděly a dělá práci, kterou nemohou vykonávat oni, protože andělé nesmí lhát a dopouštět se hříchu, ale Loki může všechno. I po těch letech je to pořád on, takže rozhodně není žádný poslušný hošík, spíš má nějaké své vlastní plány.
.
O knize:
Autor si pohrává s různými mytologiemi, tedy hlavně severskou a křesťanskou, přesto legendy příliš neničí a nehraje si na chytráka, který všechno ví, všechno zná. Mytologií se nechal jen inspirovat a přináší nám svět postavený na mytických postavách a jejich činech.
Andělé jsou spíše vojáci a po té, co Bůh zmizel, vzali svůj osud do vlastních rukou. Rozhodli se zlikvidovat všechny hrozby víry a Loki se k tomu připletl jako slepý k houslím, přesto neváhal a využil situace ve svůj prospěch.
.
Můj názor:
Kniha je sice zajímavá a děj ubíhá velmi rychle, ale čtení není nejjednodušší, protože příběh skáče v čase. Takže jednou jsme v současnosti a pak náhle kdysi dávno za dob Valhaly. Přesto tyto skoky nejsou příliš matoucí, čtenář se ve všem vcelku dobře orientuje, ale díky tou není kniha příliš čtivá a čtení se trochu vleče.
Děj prostě nemá možnost řítit se velkou rychlostí až na konec knihy, ale čtenář musí jednotlivé kapitoly vychutnávat a přemýšlet nad nimi. Sice to nemusí vyhovovat každému, ale rozhodně to knihu dělá zajímavější a v dnešní uspěchané době působí jako příjemná změna.
.
Loki dělá pro anděly žoldáka a dostává takovou práci, kterou by oni dělat nemohli. Pomáhá jim svobodně, protože usoudil, že s nimi nemá cenu bojovat a takhle si alespoň něco vydělá, protože za každou práci dostává zaplaceno v andělských pérech, která jsou velmi ceněna.
Dokáže měnit podoby, má velké charisma, k tomu smysl pro sarkastický humor a skvěle dokáže odhadnout lidi, takže je svou lstí dostane tam, kde je chtěl mít. Rozhodně nemusí dodávat, že o ženy nemusí ani příliš usilovat, protože ony po něm velmi jdou.
Nejvíc mě dostal ten jeho způsob jak zabránit sebevraždě. Pokud se člověk zabije, jeho duše jde do pekla a to andělé nechtějí, proto vyšlou Lokiho, aby tou zabránil? A jak? No, rozhodně člověku sebevraždu nevymlouvá, on ho prostě zabije, takže lidská duše je zachráněna a jde do nebe.
Loki si prostě nebere servítky a jde tvrdě za cílem, a proto je mi tak moc sympatický.
.
Kniha se nejvíc zaměřuje na postavu Lokiho a jeho zajímavou osobnost, přestože je kniha plná vedlejších postav, tak ty jsou nedůležité. Loki je tu prostě hlavní postava a ty další jsou jen v pozadí.
.
Příběh se příliš nevleče, ale ani neutíká, jde si svou rychlostí a závěr je velmi otevřený, protože čtenářům poodhaluje záměry těch "zlých" padlých andělů. No, rozhodně jsem navnaděna a těším se na pokračování.
.
Lhář rozhodně není velkolepý úvod do ještě velkolepější ságy, ani si na to nehraje. On přináší uvolněnost a příjemný spád Lokiho akcí. Je to prostě taková odpočinková fantasy s prvky mytologie i dnešního světa. Přesto věří, že si své čtenáře najde, mě si rozhodně získal.
.
Hodnocení: 7/10
Název: Lhář - kniha první (orig. Kłamca, 2005)
Autor: Jakub Ćwiek
Série: Lhář
Díl: 1
Překlad: Rebert Pilch
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 224
Vydal: Triton, 2012 (1. vydání)

Komentáře

  1. Mě se Lhář moc líbil a i když děj skáče, jedná se spíš o jednotlivé povídky, kde děj postupně vykrystalizuje. Je úžasně napsanej a je tam tolik skvělých narážek na různý věci, předvším na různá náboženství, což já jako ve škole nedobrovolný student religionistiky ocením ;)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.