Recenze: Erilian - Kouzla na obzoru - Tereza Janišová

Dobrodružné fantasy pro mládež, které jistě potěší jak dívky, tak chlapce. Vydejte se do kouzelného světa a společně s Ziou zažijte dobrodružství.
Děj:
Zia je téměř dospělá dívka, vždy toužila po dobrodružství a cestování, místo toho žije nudný život v Erilianu, brzy nastoupí Akademii a jako dcera vážené Kiary, předsedkyně Velké rady čarodějů, se od ní očekává zodpovědnost a plnění společenských povinností.
Dívka však náhodou objeví matčin deník z mládí, kdy cestovala společně s Lyrazem po zemích za mořem, poznává, že touhu po cestování má v genech a když se s matkou pohádá, tak se rozhodně svůj sen uskutečnit. Uteče z bezpečí města a vydá se na nebezpečnou cestu za moře.
Změní Ziu tato dlouhá cesta? Jak dopadne její setkání s polodžinem, sultánem, draky a Lyrazem, který na Kiaru nikdy nezapomněl? A nehrozí Erilianu nějaké nebezpečí?

.
O autorce a knize:
Tereza Janišová se narodila v Praze roku 1989 a vždy tíhla k psaní, přestože studovala výtvarné umění. Kniha Erilian - Město čarodějů, kde se představila Kiara jako mladá a nezávislá dívka, byla její prvotina. Podařilo se jí vytvořit zajímavý svět plný kouzel a magických postav, který mě hodně učaroval a hodlám se k němu vracet.
.
Erilian - Kouzla na obzoru volně navazuje na autorčinu prvotinu Erilian - Město čarodějů a z bezstarostné Kiary (hlavní hrdinky prvního dílu) je vážená předsedkyně Velké rady. Tentokrát je tou dobrodružnou povahou mladá Zia, která však o matčině minulosti nic neví, proto si s ní příliš nerozumí.
.
Přiznám se, že jsem první díl prozatím nečetla, takže nemůžu knihy srovnávat, zda se autorka zlepšila či zhoršila. Co nejdřív si však Město čarodějů hodlám přečíst.
.
Můj názor:
V knize najdete různorodost, která skloubí magii a vědu, takže se zde setkáme s létajícím kolem, kouzelným kobercem, džiny (vlastně jen s polodžinem), kočkopýry, čaroději, něco jako šamankou a jinými úžasnými tvory, jako jsou draci či Kraken.
.
Děj není nijak složitý, čte se velmi snadno a čtenáře do sebe dokáže pohltit, že se nebude schopen odtrhnout.
Kniha není, co se týče děje, přespříliš originální, protože vlastně nepřináší nic nového, jen kombinuje už někdy podané věci, přesto mě zaujala tím, že se nejedná o další lovestory zasazenou do vymyšleného světa, ale o kvalitní fantasy.
Mezi řádky lze nalézt takové poselství o rozbouřených puberťácích a starostlivých rodičích. Obě stran si pořád opakují svoje názory, jenže pravdu nemá ani jedna strana. Ta je někde mezi nimi a najdou ji pouze ti, co dokáží vyslechnout druhého a dohodnout se.
.
Příběh se točí kolem hlavní hrdinky, která zpočátku zažívá jednotlivá dobrodružství, aby pak vše zapadlo do sebe a Zia pochopila nejen sebe, své blízké, ale i život.
Není zde přespříliš vedlejších postav, což je dobře. Všechny jsou představeny, takže čtenář snadno pochopí jejich záměry i důvody konání. Někteří jsou důležitější, jiní méně, ale všichni dostaly dostatek místa, aby je čtenář poznal.
.
Všechno je v knize v harmonii, příjemné i vtipné dialogy, akorát dlouhé popisy prostředí i charakteristiky postav, takže na mě knih působila příjemně a rozhodně si přečtu i předcházející díl, protože jsem zvědavá na Kiaru za mlada.
.
Erilian - Kouzla na obzoru bych doporučila mládeži, ale klidně si ho může přečíst i dospělejší čtenář, který má rád dobrodružné fantasy, jenž není jen o záchraně světa, ale i o něčem víc.
.
Hodnocení: 9/10
Název: Kouzla na obzoru
Autor: Tereza Janišová
Série: Erilian
Díl: 2
Vazba: Pevná
Počet stran: 318
Vydal: XYZ, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře