Recenze: Garpíškoviny aneb Bibi a čtyři kočky - Barbara Nesvadbová

Nahlédněte pomocí téhle roztomilé knížky pro děti do psí duše. Pes Garp už jen čeká, aby vám mohl povyprávět svůj "přetěžký" život s lidmi a kočkami.
.
Děj:
Garp se narodil jako mrňous, ale dostal se do nového domova, kde se o něho starala potřeštěná studentka. Jenže jak šel čas, pořídila si dítě - malou Bibi, přestěhovali se do velkého domu a pořídili kočky...
Jak Garp zvládne všechny ty změny? Dokáže si zvyknout na dítě a později na kočky? Získá si kočičí úctu i respekt?
.
O knize:
Knihu původně autorka napsala jen pro svou dceru Bibi, ale pak vyšla i oficiálně, aby si příběh Garpa mohli užít všichni. Je tu však jedna zvláštnost, a to, že knihu sice ilustrovala Petra Vykoukalová, ale zároveň se tu objeví i několik dětských obrázků od Bibi. Což je podle mého velmi milé.
.
Můj názor:
O téhle knize jsem se dočetla v některé z časopisů o psech, kde byl rozhovor se známou autorkou spousty knih pro ženy a která miluje psy. Velmi mě ten nápad oslovil a tak jsem zatoužila ve svých 24 letech si přečíst pohádkovou knížku. Ale podle mého názoru, tak nikdo v žádném věku není starý na pohádky, nebo alespoň já se k nim vracím stále.
.
Garpíškoviny jsou zvláštní, že nejde o vypravování o životě štěněte, ale že vypravěčem je samotný pes Garp. To je velmi dobrý nápad a hlavně pro malé děti to musí být velmi fascinující.
Kniha vlastně učí děti k lásce nejen k psům, ale i kočkám, koním a jiným zvířatům. Pokud dítě doma nemá žádné zvíře, tak tahle kniha mu milých způsobem vysvětlí, jak se zvíře není jen věc, ale živá bytost, o kterou se musí někdo s láskou starat, na což dost lidí zapomíná.
.
Líbí se mi vystižení tolika různých pocitů, protože Garp byl od mala spíše klidný pes a najednou se ocitá u potřeštěné studentky, která ho sebou všude tahá, dokonce i na koncert. Zároveň však mezi nimi vzniká pouto, které vede k vzájemnému porozumění.
Problém nastává, když je Garp postaven před hotovou věc - mimino Bibi. Panička mu však vysvětlí, že ji musí mít rád a ochraňovat. Garp i přes počáteční nevoli nakonec pochopí a skutečně se mezi ním a Bibi vyvine silný vztah.
Dále ho však čeká stěhování do velkého domu a Garp nemůže pochopit, proč to lidi dělají. Panička mu vysvětluje, že je to pro jeho dobro, bude mít velkou zahradu, jenže on je zvyklí na město a maličký byt, kde své lidi mohl snadno uhlídat. Jak to však má dělat v tomhle obrovském domě?
Všechny tyhle "šoky" možná mají za následek Garpovu zvláštnost, stane se z něho totiž kočkomil, dokonce se do jedné z nich, paní Robinové, zamiluje. Jenže koček přibývá a jeho stojí velké úsilí se udržet chladnou hlavu a nezbláznit se.
.
Kniha je velmi čtivá, ale co také jiného čekat od knížky pro děti. Je plná humoru, citů i vztahů, děj samozřejmě příliš složitý není a plyne velmi rychle. Přece jen tu je více obrázků než vět, takže knihu slupnete během chvilky. Já si jí rozhodně zamilovala a určitě se k ní budu vracet.
.
Garpíškoviny aneb Bibi a čtyři kočky mohu doporučit všem malým dětem, které mají rádi zvířata a je jedno, za si ji přečtou sami, nebo jim ji budou předčítat rodiče. Tahle kniha má totiž co nabídnout jak dětem, tak i dospělým.
.
Hodnocení: 9/10
Název: Garpíškoviny aneb Bibi a čtyři kočky
Autor:Barbara Nesvadbová
Ilustrace: Petra Vykoukalová, Bibi Nesvadbová
Vazba: Pevná
Počet stran: 120
Vydal: Brána, 2010 (1. vydání)
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře