Malfuria - Strážkyně mlžných kamenů - Christoph Marzi

Krásný fantasy příběh pro mládež, který nás zavede do kouzelné Malfurie, kde se setkáme s mladičkou kreslířkou map Catalinou.
.
Děj:
Mladá Catalina se ocitla v magickém městě Malfuria, které letí po obloze a je z peříček, čarodějky ji tam vyprávějí události, které před mnoha lety změnily svět, na druhou stranu jí varují, že by měla svou moc používat co nejméně.
Catalina je smutná, protože neví, co se stalo s jejím kamarádem Jordim, ale na smutek není čas, protože stíny začínají ovládat města a jejich obyvatele, čarodějnice proto musí urychleně najít Catalininu babičku Nurii Nieblu, která by mohla stíny zastavit.
Jordi mezitím prchá před stíny a setkává se s Koperníkem, s kterým se mu podaří utéct před stíny, jenže stíny jsou silnější než kdy předtím.
Setká se Catalina s Jordim? Kdo je ve skutečnosti zlověstná Mefistia? Zachrání se Malfuria před záhubou? A jakou úlohu v příběhu mají kamenní hadi?
.
Můj názor:
Strážkyně mlžných kamenů je druhý díle trilogie a jednotlivé postavy dostávají mnohem více prostoru, jelikož se Catalina a Jordi v minulém díle rozešli, tak se oba setkávají s mnoha novými postavami a jejich příběhy se vinou samostatně, aby se na konci opět střetli.
.
Čarodějnice mají obrovskou a různorodou moc, ale v tomto díle se stejně jako v předchozím dozvíme hlavně o kreslířkách map, které svou mocí dokáží měnit svět. Těchto čarodějek už však není mnoho, protože za užívání své moci musely bolestivě zaplatit.
.
Příběh je velmi čtivý a propracovaný, ani na okamžik nenudí. Děj rychle ubíhá, je plný napětí a dobrodružného nebezpečí, ale občas z něho jde i maličko hrůza, hlavně ze stínových útoků, kde pohlcují duši člověka a čtenář při čtení cítí chlad.
Kniha je stejně pochmurná jako první díl, protože stíny jsou velmi děsivé, hlavně když přebírají kontrolu nad člověkem. Stejně odpudivá jsou i tzv. chapadla medúzy, které se natahují okolo měst a stahují létající lodě k zemi.
.
Jen závěr mi stejně jako u minulého dílu přijde velmi uspěchaný, takže jsem si řádně neužila a to je velká škoda, protože jinak je kniha velmi napínavá a příjemně plyne.
.
Obálka je úžasná, ten had je úchvatný a velmi vystihuje děj, kde kamenní hadi sice hrají menší roli, ale velmi důležitou, která ovlivní rozhodnutí hlavních postav.
.
Malfuria - Strážkyně mlžných kamenů je určena pro mládež okolo 12 let, ale já bych jí nejspíš doporučila spíše dospívajícím dívkám, protože pro chlapce je v ději až moc citů.
 
 
Název: Malfuria - Strážkyně mlžných kamenů(orig. Malfuria - Die Hüterin der Nebelsteine, 2007)
Autor: Christoph Marzi
Série: Malfuria
Díl: 2
Překlad: Dagmar Steidlová
Vazba: Pevná
Počet stran: 248
Vydal: Fragment, 2009 (1. vydání)

Komentáře