Recenze: Bec - Darren Shan

Vítejte v Demonatě již počtvrté a objevujte další tajemství z démonického světa. Čím nás tentokrát Lord Lítost zase překvapí?
.
Děj:
Bec vychovali v hradišti jako budoucí kněžku, protože ovládá magii. Jenže pak se na světě objeví démoni a zabíjejí lidi, kteří proti nim neznají obranu.
Jednou do hradiště dojde zaostalý chlapec Bran, s kterým se Bec a skupina bojovníků vydá na cestu do chlapcovy vesnice. Tam se setkají s druidem Drustem, který má plán, jak zastavit démony a zavřít bránu do Demonaty, k tomu však potřebuje Bec. Společnými silami bojují s démony i se záludným Lordem Lítostí, který má jako obvykle své vlastní plány.
Jak se Bec vyrovná s nově nabitou magickou mocí? Co má Lord Lítost v plánu a proč naší skupině svým způsobem pomáhá? Dokáže Drust zavřít bránu?
.
O knize:
Série Demonata je rozhodně velmi netradiční, protože má hned tři hlavní postavy, které žijí v jiných dobách a vyprávějí svojí vlastní část příběhu.
Již dvakrát tu byl Grubbs, jednou Pecka a nyní se představuje dívka Bec. Ocitáme se ve světě lidí asi v raném středověku, kdy se magie pomalu vytrácí a druidové s kněžkami ustupují před křesťany.
.
Zase se dozvíme další část z příběhu, tentokrát odkud pochází prokletí rodu Gradyů. Bec totiž pochází z hradiště, kde se některé děti v pubertě mění ve vlkodlaky a lidé nemají tušení, jak to zastavit. Drust však má teorii, že kletbu může zlomit jedině Pán démonů.
.
A pak ještě důležitou informaci, jak se Lord Lítost stal závislý na šachách. Druid Drust ho k této hře přivedl a on od té doby rád hraje tuto hru. Více se o tom dozvíte v knize Demonata.
.
Můj názor:
Obálka opět nezklamala a je děsivá i úžasná zároveň jako u celé série. Skvěle se hodí k obsahu knihy.
.
Kniha je velmi čtivá, napínavá i brutální, stejně jako předchozí díl. Čtenář se do ní ponoří a nepřestane číst, dokud se nedostane až k poslednímu řádku.
.
Děj je zajímavě propracovaný (stejně jako v minulých dílech) a společně s postavami přicházíme záhadě na kloub, jenže ono to má velký háček. Když už se domníváte, že je vše vyřešeno, tak se nečekaně objeví další, ještě větší problémy.
.
Můj oblíbenec Lord Lítost nezklamal a opět si se všemi kolem zahrával, dokonce i s démony, které zradil. Ale proč by to nedělal? On á své vlastní plány, jen se mu nikdo nesmí posmívat, protože své hrdosti si cení nade vše.
Jen je trochu škoda, že v tomto díle neprojevuje tolik svůj zvláštní smysl pro humor a jízlivost, přesto je i tady obklopen svými fámuly, hlavně Cévou.
.
Skvělé dobrodružné fantasy s příměsí hororu, to všechno doplněno krvavými scénami a brutalitou, jak jsme u Darrena Shana již zvyklí. A že jich je tu docela hodně, hlavně ten závěr je až děsivý a upřímně doufám, že se s Becou ještě v některém příštím díle setkám, i když to tak příliš nevypadá.
.
.
Knihu bych rozhodně doporučila starší mládeži, protože si neumím představit, že by jí četl jedenáctiletý čtenář. Tedy já být v tomto věku, tak má noční můry a potmě bych z postele ani nepáchla.
Je to prostě trochu brutálnější fantasy, které si může klidně přečíst i dospělejší čtenář.
.
Hodnocení: 9/10
Název: Bec (orig. Bec, 2006)
Autor: Darren Shan
Série:Demonata
Díl: 4
Překlad: Richard Podaný
Vazba: Pevná
Počet stran: 224
Vydal: CooBoo, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře