Espressologie - Kristina Springer

Oddejte se kávovému mámení a podle své oblíbené kávy najděte ideálního partnera... 


     Jane je sedmnáct, dokončuje střední školu a pracuje v kavárně Coffee Joe jako baristka, kde tráví víc času než ve škole, což její rodiče nevědí. Časem už dokáže rozpoznat, jaké kafe si zákazník dá. Vytvořila si jakousi typologii, kde přiřadila k typům lidí jejich oblíbenou kávu, a vše si zapisuje do zápisníku. Mohlo by jít o nevšední koníček, kdyby ovšem nedala dohromady střední dry cappuccino a střední ledové vanilkové latte, přičemž se za kávami skrývá její kamarádka a jeden kluk. A světe div se, Jane tím vytvoří skvělý pár. Jelikož její Espressologie má úspěch, tak dá dohromady ještě pár známých. Všimne si toho věčně nabručený šéf Derek a hned vymyslí, že by tím Jane mohla kavárně zvýšit tržby, proto jí zařídí každý pátek espressologickou poradnu. A z nenápadné dívky se najednou stane hvězda, se kterou chce dělat rozhovor televize. Jenže jak je možné, že dokáže spárovat kohokoliv kromě sebe? Najde pro sebe ideální kávu?

     Na knihu jsem narazila v Levných knihách a upoutala mě obálka. Po přečtení anotace jsem si řekla, že této young adult romanci dám šanci a jsem ráda, že jsem to udělala, protože Espressologie je příjemná oddychovka pro všechny milovníky kávy. 
     Ehm, nebudu tvrdit, že jsem nějaký expert přes kávu, to v žádném případě. Obvykle si dávám latte a zkouším různé příchutě. No, prostě jsem ještě svou oblíbenou kávu nenašla, takže by mě zajímalo, co by mi hlavní hrdinka knihy poradila. :-)

     Přiznejme si hned na začátku, že jde o nenáročné čtení, nad kterým nemusíte vůbec přemýšlet. Na léto je tato kniha ideální, prostě je čtivá, lehký a předvídatelný děj, pohoda a hezká romance. Nic velkého nečekejte, dokonce ani ta espressologie tu není moc vysvětlená. V příběhu se sice objeví několik typů kávy a charakteristika těch, kteří ji pijí, ale jde jen o pár útržků, což je velká škoda, protože by mě tento námět zajímal mnohem víc, než samotný děj.

     Jane je na střední, ale ve škole se nepředře. Nejspíš jí chybí ta pravá motivace, protože ví, že její vysněná vysoká škola je pro ni příliš vzdálená, jelikož jí chybí finance na školné. A tak tráví spoustu času v kavárně, kde vaří kafe a zapisuje si typy lidí s jejich oblíbenou kávou.

     Za zmínku stojí Melissa, což je nafrněná nána, kterou těší ponižovat Jane, kdykoliv si jde koupit kávu. Je to přece úžasná hvězda, kterou všichni milují a Jane je ufňukaná trubka, která se nechá popichovat. Vztah těchto dvou holek je nerovnocenný boj a dokud Jane nesebere odvahu se postavit na odpor, tak bude mít Melissa stále navrch.

     V knize je pochopitelně mnoho postav, ale spousta si je velmi podobných jakoby autorce docházela fantazie na vymýšlení charakterů. Vyniká ještě Derek, což vedoucí kavárny, který má neustále špatnou náladu, tedy kromě chvil, kdy se může radovat nad zvýšenými tržbami. Nebo spolužák Cameron, kterého Jane bere jako kamaráda a dokonce ho dohodí své kamarádce, jenže je jasné, že Cam to bere vše trochu jinak.

     Espressologie je prostě oddychovka, která má zajímavý námět, i když ten není moc využitý, ale jinak je to prima čtení. Úplně odvařená z knihy nejsem, ale čte se rychle, příběh ubíhá svižným tempem a užijete si pěknou romanci.

Název: Espressologie (orig. The Espressologist, 2009)
Autor: Kristina Springer
Překlad: Dana Stuchlá
Počet stran: 192
Vydal: CooBoo, 2012 (1.vydání)

Komentáře

  1. Já si to chtěla přečíst už strašně dávno a nějak jsem se k tomu nedostala :D Ale dle tvojí recenze bych tomu pořád ještě mohla dát šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako nenáročné počtení je kniha ideální a v Levných knihách je za pár korun. :-)

      Vymazat
  2. Já jsem byla taky zklamaná, že tam ta samotná espressologie nebyla víc rozebraná. Celá knížka mi přišla hodně letem světem a když už jsem se do toho konečně začínala dostávat, tak byl konec. Je to škoda, protože obálka je boží a i to téma znělo fakt hodně dobře. Ale jak píšeš, na oddychovku na léto je to tak akorát :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný článek :) po přečtení jsem měla úplně stejné pocity - zajímavý námět, ale naprosto promrhaný potenciál, osobně mi přišla i na young adult oddechovku příliš jednoduchá :(

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.