Knihy, co mě zaujaly #3

Zdravím,
rozhodla jsem si jednou za čas sestavovat takový seznam knih, které mě zaujaly a do budoucna bych si je chtěla přečíst. Někdy půjde o novinky, jindy vyberu ze starších knih, prostě si sem budu dávat, co chci. :-) Začnu Velkým knižním čtvrtkem, který je za pár dní, a pak přidám ještě pár dalších knih. 

Velký knižní čtvrtek připadl tentokrát na 13. října a vyjde pod tímto "projektem" celkem patnáct knih, mě ovšem z nabídky zaujaly pouze tři tituly.

Pařížský polibek (Maggie Ritchie) 
     Bohémská Paříž konce 19. století… Jessie, toužící stát se sochařkou, dostala příležitost učit se od samotného Augusta Rodina! Otevřel se jí tím nový, podivný i vzrušující svět, a především neuvěřitelná příležitost, v té době naprosto nevídaná.
     Záhy poznala novou přítelkyni Camille Claudellovou, která s ní studuje v mistrově ateliéru. Spolu se vášnivě vrhly do zkoumání pařížského polosvěta. Průvodci jim byli nekonvenční umělci jako Toulouse-Lautrec, malířka a modelka Suzanne Valadon, lesbická malířka Rosa Bonheurová či Camillin bratr, básník a dramatik Paul Claudel.
     Jessie se stává svědkem vzestupu a pádu skvělé Camille. Ta se během let etablovala jako vynikající sochařka, jejíž dílo se objevilo i na pařížském Salonu. Rozhodně se nevyhřívala na slunci odraženém od Rodina, propadla však zoufalé lásce ke svému učiteli. Jessie sama byla rozpolcena mezi povinností ke svému anglickému snoubenci a pokušením, které představoval svůdný umělecký kolega.
     Vztah Camille a Augusta trval mnoho let, jenže sochař odmítal kvůli milence opustit svou životní partnerku. Do hry vstoupily žárlivost, zrada a paranoia. Ztýraná duše a dávné tajemství přivedli Camille až do ústavu choromyslných, kde nakonec prožila třicet let života.
13/10/2016
     - kniha mě zaujala už svou obálkou, která je nádherná, a po přečtení anotace vím, že si ji prostě musím přečíst. Velké díky patří nakladatelství Metafora, která vydává tuto úžasnou serií životopisů. Bohužel jsem z nich četla pouze Robert Schumann: Hudba pro Kláru, ale jednou bych se chtěla pustit do celé série a přečíst si je všechny. :-)

     Peter Leigh, misionář s pohnutou minulostí, se vydává na nejdůležitější cestu svého života a odlétá do jedné ze sousedních galaxií, aby místní obyvatele, lačné po křesťanské víře, zasvětil do učení Bible –„knihy zvláštních nových věcí“. Tato výprava vystaví zatěžkávací zkoušce nejen Peterovo náboženské přesvědčení, jeho povědomí o tom, co ještě zvládne lidské tělo, a ze všeho nejvíc prověří jeho lásku k manželce Bee.
   Kniha zvláštních nových věcí je veskrze originálním dobrodružným příběhem o víře a poutech mezi dvěma lidmi, které od sebe dělí mnoho světelných let. V tomto důležitém románu, prvním velkém od Kvítku karmínového a bílého, se Faber jako již tolikrát předtím vymknul veškerým žánrovým očekáváním, stvořil fascinující fikční svět a současně načrtnul jeden z možných scénářů budoucnosti lidstva.

     - Kvítek karmínový a bílý jsem četla a byla jsem z něho nadšená, takže bych si ráda přečetla i jiné knihy od tohoto vynikajícího autora.


Nebeská tělesa (Eleanor Catton)
     Píše se rok 1866, prospektor Walter Moody při hledání zlatých nalezišť zabloudí do odlehlé komunity na západním pobřeží Nového Zélandu a připlete se do místnosti, v níž sedí dvanáct mužů. Všechny je spojuje jediná touha: vyřešit řetězec záhadných vražd, které se v okolí poslední dobou udály. Děj pohánějí děsuplné události v obskurních kulisách: je zde opiové doupě, zdrogovaná děvka, přízračná loď duchů, mrtvý opilec, ztracený poklad a mladý muž, který se beze stopy propadl pod zem. Každá další kapitola odhaluje střípek vědomostí osvětlujících, co se vlastně v nepřehledném městečku Hokitica událo. Vyprávění v austenovském oblouku střídá perspektivy a v uchvacujícím závěru dojdou všechny záhady vysvětlení.
     Autorka novátorsky využívá zvěrokruhu a jeho jednotlivých znamení: každá postava odpovídá jednomu znamení, odrážejí se v ní vlastnosti danému znamení přisuzované a symbolika nebeských těles tvoří kostru vyprávění v každé kapitole věnované jednotlivým protagonistům. Výsledkem je propracovaný nebeský horoskop, v němž do sebe všechna tělesa bezchybně zapadají a směřují k řinčivému rozuzlení v hodině dvanácté.

     - Anotace k této knize zní prostě skvostně, tak snad taková bude i samotná kniha. Rozhodně mě zaujala i zajímavou obálkou. Čekám, že nepůjde úplně o nejlehčí čtení, ale takové mám ráda, tak doufám, že mě kniha nezklame.

     Další osud hrdinky autorčiny úspěšné knihy Šťastní lidé čtou a pijou kávu.
     Po návratu z Irska je Diane pevně rozhodnutá začít nový život v Paříži. S pomocí svého přítele Felixe se vrhne do práce ve své kavárně „Šťastní lidé čtou a pijou kávu“ a v tomto klidném přístavu potká jednoho dne Oliviera. Je milý, pozorný a hlavně chápe, že už žádné další děti nechce. Nemůže se totiž vzpamatovat ze ztráty své dcery. Když už si myslí, že její život poplyne v tomto klidném řečišti, dojde k události, která zbourá všechny její jistoty, za něž tolik bojovala. Bude mít dost odvahy, aby se vydala jinou cestou?

     - Kniha Šťastní lidé čtou a pijou kávu byla zajímavým zážitkem, i když jsem od ní čekala něco ve stylu Levandulového pokoje. Nakonec se ukázalo, že je to romance každým coulem, ale něčím mě stejně učarovala, a tak bych si moc ráda přečetla také pokračování. :-)

     Kniha představuje spojení kulturní historie, literatury faktu a esejisticky pojatých příběhů s románovými prvky. Autor předestírá pojem restaurace jako sociologický fenomén doby, který ilustruje zajímavými příběhy z gastronomického prostředí, v nichž vystupuje například Émile Zola, Joseph Roth, Edward Hopper nebo Robert Walser. Poučeně a s vtipem líčí také konkrétní příběhy číšníků, slavných kuchařů i samotných restauratérů, věnuje se proslulým podnikům a jejich historii, uvádí desítky proslavených pokrmů a receptů. Jeho pozornosti neuniká ani pozadí vnějšího společenského pozlátka, tj. těžká práce a špatné výdělky obsluhy, jejich různorodé slabosti a zlozvyky, jakož i negativní hygienické poměry. Přechází z jednoho kontinentu na druhý, aby zachytil vývoj a zvyky spojené s gastronomií v mnoha zemích světa.
     Autorovi však nejde jen o výčet pozoruhodností, nýbrž i o hlubší sociologický pohled na úlohu restaurace jako takové: co symbolizuje, co prezentuje ve společnosti a jak se v ní odráží chování a očekávání hostů během stolování, při rozhodování či konverzaci o tom, kam zajít a které podniky raději vynechat.

     - Kdo mě zná, ví, že mám ráda kuchyni i příběhy z jejího okolí, tady sice jde o restauraci, ale stejně by to mohlo být zajímavé počtení. Dobré jídlo prostě zlepší celý den, tak proč se nevypravit mezi ty, kteří obsluhují hosty a nahlédnout do talířů (nejen) slavným osobnostem...

     Představte si Paříž na počátku na 20. století: pánové v buřinkách, dámy v korzetových šatech, široké bulváry, první automobily, vstupy do metra zdobené nádhernou secesní výzdobou. Pak si představte Paříž magickou – místo, kde se realita prolíná se světem čar a kouzel. Kolem chrličů na Notre-Dame poletují barevní ptáčci, Eiffelova věž z bílého dřeva zpívá, v Seině plavou sirény a okřídlené kočky diskutují o filozofii. Vítejte v Ambermeru, světě plném intrik, tajemství a kouzel… Mága a detektiva Louise Griffonta přivede vyšetřování celkem banální záležitosti na stopu nelegálního obchodu s kouzelnými předměty. Jak pátrání pokračuje, odhaluje zločiny mnohem temnější. Sériové vraždy a únosy, ve kterých figuruje Černá královna – zrádkyně a odvržená sestra královny víl Méliany. Griffont se rozhodne spojit síly s baronkou Isabel, okouzlující vílou, která miluje záhady a dobrodružství, a která zná Černou královnu až příliš dobře. Dokážou společně případ vyřešit a uniknout z kruhu temnoty, který se kolem nich pomalu, ale jistě, uzavírá?

     - Tohle zní více než zajímavě. :-) Paříž, secese, vraždy, únosy, džentlmeni a kouzla... To je až příliš krásná kombinace, tak doufám, že se z toho nevyklube nějaká další přihlouplá fantasy romance pro náctileté... Anotace slibuje mnohé, tak se nechám překvapit. :-D

Sen v Benátkách (Štěpán Zavřel)
     Co by se stalo, kdyby se jednoho dne celé Benátky ocitly pod mořskou hladinou? Marek a malá mořská víla se vydávají na noční dobrodružství do magického světa, kde se ryby, medúzy a sépie prohánějí spletitým labyrintem uliček a historických paláců. 
     Kniha Štěpána Zavřela vychází po více než čtyřiceti letech od svého vzniku konečně česky. Poetický příběh a snové akvarely neotřele přibližují dětem a rodičům fascinující benátskou architekturu a zároveň vyzývají k záchraně tohoto krásného města.

     - Asi si říkáte, co to tady dělá? Ale já si občas moc ráda přečtu nějakou pěknou pohádkovou knihu a tahle mě zaujala jak obálkou, tak anotací. Má sice pouze čtyřicet stran a jistě bude bohatá na ilustrace, takže na mnoho písmenek nezbude místo. Sice si jí nebudu kupovat, ale v knihovně se po ní určitě mrknu. ;-)

Komentáře

  1. Pařížský polibek a Nebeská tělesa mě zaujaly také. :) A z ostatních, které tu představuješ se mi líbí V restauraci, aneb Příběhy z břicha moderny a Magická Paříž - Prokletí Černé královny. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.