Selekce - Kiera Cass

Jeden princ, který téměř nikdy se nebavil s holkou, si má vybrat nevěstu z 35 dívek, přičemž jedna z nich ho nesnáší... Tak tohle budou pořádně vtipné námluvy!



Z milionů dívek se vybere třicet pět, které vstoupí do královského paláce, aby si z nich princ Maxon vybral svou budoucí ženu. To je sen každé dívky, stát se princeznou, obklopit se přepychem a žít si jako v pohádce...
America Singerová o to ovšem vůbec nestojí, má stou tajnou lásku Aspena, chce dál zpívat publiku a vydělávat si tak. Ale jak už to chodí, je vybrána mezi třicet pět dívek a mizí za zdmi paláce, kde se setkává s princem a poznává, že Maxon je jiný, než čekala...
Může se America zamilovat do Maxona? Zapomene na Aspena, který jí opustil? Zaujme svou přirozeností a upřímností natolik, že se dostane do princovy přízně? A stojí o to vůbec?

Romance pro dospívající dívky, které sní o princích, princeznách a velkolepých róbách s drahokamy kolem sebe. Jenže celá ta soutěž o ruku prince je dosti ubohá. Hlavně by mě zajímalo, koho napadlo zavřít do paláce 35 dívek a nechat je soutěžit o prince. Je s podivem, že se tam ty slečny nepovraždí, což se ovšem dalo čekat. Je to stejné, jako by někdo zavřel do kurníku houf slepic, dal jim jen hrst zrní a sledoval, co se bude dít. Během čtení jsem jen valila oči nad některými slečnami a přirovnat je ke slepicím je dosti trefné.

Prince Maxona je mi upřímně líto, on je takový rozkošný zajíček, který neví, co má s holkou dělat, nebo jak se k ní chovat, a najednou si má vybrat svou budoucí ženu z třiceti pěti dívek. To je vážně šílenost a ten princ je chudák.
„Jste v pořádku, má drahá?“ zajímal se.
„Já NEJSEM žádná vaše drahá.“ Zvedla jsem k němu hlavu. Jak z mých očí, tak i z tónu mého hlasu musel vyčíst znechucení.
„Urazil jsem vás něčím? Vždyť jsem vám právě dal, co jste chtěla.“ Moje reakce ho upřímně zmátla. Nejspíš očekával, že ho budeme všechny zbožňovat a děkovat osudu za to, že existuje.
(str. 104)
America je dost od rány a nebojí se princi Maxonovi říct, co si o něm myslí. To prince pochopitelně zaujalo, ale klidně z toho také mohl mít doživotní trauma. Vždyť ho doposud všichni zbožňovali a najednou potká tuhle fúrii, která ho seřve a klidně i nakopne.

Jednotlivá setkání Maxona s Americou přinášejí hodně vtipné situace, až si připadáte, jako byste sledovali pěknou komedii. No, ony celé ty námluvy jsou jeden velký vtip, což je asi jediné, co drží čtenáře bdělé, jinak by už dávno usnuly nudou, ale takhle se alespoň dost nasmějí.

Upřímně doufám, že si America vybere prince Maxona a toho trpícího idiota Aspena nechá plavat. Opustil ji, aby mohla být šťastná, tak ať America dojde ke šťastnému konci a on ať si trpí vesele dál. Já prostě tyhle trpitele nesnáším, a když hlavní hrdinku opustí, tak ať si laskavě najde někoho jiného a neslintá pořád za svou životní láskou.
„Neplačte, prosím!“ zašeptal Maxon upřímně starostlivě. „Když ženy pláčou, nikdy nevím, co mám dělat!“
(str. 118)
Na knize jsem našla jen jediný zajímavý prvek, a to je tajemství ohledně rebelů, kteří podnikají vpády do paláce a vždy ho celý zpřehází. Co vlastně chtějí? Po čem v paláci pátrají? To ještě nikoho nenapadlo, se jich zeptat na požadavky? Ne, to je vždy jen potlačí útok a uklidí se palác, aby za nějakou dobu všechno začalo nanovo. Vyjednávací politika asi královské rodině nic neříká.
Právě tohle tajemství, které je bohužel zatlačeno do pozadí, podněcuje mou zvědavost. A vlastně je to asi jediný důvod, proč budu možná pokračovat v dalších dílech. Jen doufám, že se to nakonec nějak vysvětlí, a ne že to autorka nechá vyšumět do ztracena.

Selekce je hodně jednoduchá a naivní romance pro dívky, od které nesmíte očekávat vůbec nic. A pokud budete knihu brát jako lehoučkou oddychovku, nad kterou nemusíte vůbec přemýšlet, tak i tak je to až příliš průměrné. Ale jako humorná komedie to docela jde.

Hodnocení: 40%

Název: Selekce (orig. The Selection, 2012)
Autor: Kiera Cass
Překlad: Jana Montario Doležalová
Vazba: Vázaná
Počet stran: 288
Vydal: CooBoo, 2014 (1. vydání)

Komentáře

  1. Vždycky se mi hodně líbila obálka téhle knihy, ta prostě každou holku musí upoutat :) Jinak mě dějem nikdy nelákala, ale když ji pojímáš jako komedii - tak proč ne, z tohohle hlediska to asi bude fajn. Dost jsem se u čtení tvé recenze pobavila :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.