Dodíkovy pohádky z Lesního království – Michaela Dodo Dostálová

Veršovaná pohádka o chlapci jménem Dodík, který se dostal do Lesního království, kde vládne Tomášek VIII. a žijí zde skřítci, víly a jiná stvoření. Dodík během slavnosti poslouchá jejich příběhy...
Nejistě činím kupředu první krok,
mé přání bylo vyslyšeno až tento rok.
Nohy se mi napětím chvějí,
zda dokáži vylézt z hustého chvojí?
Ano, ano, dokáži to,
s úsměvem vycházím zpoza keře dále,
mezi sebe vítají mě,
skřítkové, víly a náručí královny a krále.
(str. 7)

- V prvním příběhu se dozvíme, jak se dračí mládě Bojínek s pomocí přátel postaví Dračímu pánovi...
- V druhém, jak se zajíček Chlupáček a čaroděj Aranyl pokusí zachránit Kapku štěstí...
- Ve třetím, jak se myška Hrabivka potřebuje změnit...
- Ve čtvrtém uslyšíme o tajemství moudrého pavouka Pavoušesa a jeho sítí...
- V pátém se víla Rigolka musí postavit strachu...
- A v posledním se skřítek Bavorka ztratil a skřítek Opatrovník mu pomáhal dostat se domů, což jim přineslo mnohá dobrodružství...

Dodík vzkazuje:
"Nezapomeneš-li na statečné a odvážné bytosti,
navždy zůstanou Tvou větnou součástí.
Dej přednost dobru před zlem,
slabší stvoření ochraňuj.
Staň se pro ně vzorem,
za svými sny vždy si stůj."
(str. 51)

Zvláštností této útlé knížečky jsou příběhy ve verších, ale přesto (a možná právě proto) jsou krásné, napínavé a uchovávají si dětskou naivitu. Prostě jde o pohádky, a ty končívají dobře, není tedy pochyb o tom, že se dočkáme šťastných závěru jednotlivých příběhů, ale stejně si čtení užijete. Stačí se jen ponořit do světa plného přírody a kouzel, a na chvilku se i dospělý čtenář opět stane dítětem.

Co když Lesní království leží nedaleko vás v lese? Dítka se určitě nechají unést dobrodružnými příhodami skřítků, víl či jiných kouzelných bytostí, a tak se s nimi vydejte do lesa na procházku, jen ať sní a užijí si přírody.

Jednotlivé příběhy jsou samostatné, a tak se výborně hodí jako pohádky před spaním. Stačí jen otevřít knihu a pustit se do čtení. Autorka vytvořila svět plný kouzel a magických bytostí, kde nechybí hrdinové, které jsou nám velmi blízcí.
Děti si pohádky jistě oblíbí, navíc se během čtení příběhů ponaučí, jak být dobrými lidmi a svým způsobem i hrdiny. Stačí pouze začít pomáhat ostatním, stejně jako to dělají skřítci a víly z Dodíkových pohádek.

Kniha je navíc doplněna o překrásné (až kouzelné) ilustrace, které vytvořila blogerka papája, neboli Ája Pechová a já ji za to obdivuji, protože dokáže vykouzlit nádherné kresby, jenž přesně vystihují podstatu i atmosféru jednotlivých pohádek. A tak všechno působí celistvě a čtenáři si užijí knihu naplno.

Drak se zarazil a říká:
"Co to na mě dračí mládě zkoušíš?"
Bojínek na to:
"Milý pane, už konce své vlády se bojíš?"
"Nedělej si ze mě legraci,
udělám si z Tebe pro své tlapy matraci."
(str. 13)

Mě osobně se nejvíce líbila epizoda první o malém dráčkovi Bojínkovi, který v sobě našel odvahu bojovat a nevzdat se. Stačilo, aby mu skřítek Drtík ukázal cestu...
A pak ještě pátá epizoda o víle Rigorce, která sice udělala velkou chybu a málem všechno zničila, ale dokázala se napravit a postavit se svému strachu.

Všechny pohádkové příběhy nenásilně poučí, jsou krásné, čtivé a nechybí ani trocha humoru. Pro malé děti bude kniha ideálním čtením, a klidně se do ní mohou pustit i dospělí čtenáři. Věřím, že si je užijí všichni, i ti, co poezii obvykle příliš neholdují. V této knize ovšem verše působí velmi přirozeně a podtrhují nádheru knihy.

Dodíkovy pohádky z Lesního království se dočkaly již pokračování, které je o pár stran delší, ale nechybí verše a překrásné ilustrace. Tak šup koupit obě knihy. :-)


Název: Dodíkovy pohádky z Lesního království
Autor: Michaela Dodo Dostálová
Ilustrace: Ája Pechová
Vazba: Vázaná
Počet stran: 52
Vydal: Krigl, 2013 (1. vydání)

Komentáře